Naar de navigatie Naar de inhoud

Liesbreuk

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

27-01-2023
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: liesbreuk

Synoniemen: hernia inguinalis, liesbreuken

In het kort

  • Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand.
  • Daardoor kan buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilen.
  • Bij hoesten, tillen en persen puilt de zwelling naar buiten.
  • Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet.
  • Zolang u nog geen klachten van de liesbreuk hebt, is een operatie nog niet nodig. U kunt in overleg met de huisarts of chirurg veilig afwachten.
  • Bij klachten kunt u geopereerd worden.
  • Een liesbreuk kan heel soms beklemd raken. U heeft dan veel pijn en moet met spoed geopereerd worden. 

Bron: Thuisarts

Een liesbreuk is over het algemeen goed te behandelen. Je hoeft niet altijd een operatie te ondergaan. In dit artikel lees je tips en adviezen over het kiezen van de beste zorgaanbieder voor jou. 

Wie is de beste zorgaanbieder voor mij of mijn naaste voor een liesbreuk?

Wie de beste zorgaanbieder voor jou of je naaste is voor een liesbreuk, is persoonlijk. Je moet namelijk best wat keuzes maken als je een liesbreuk wilt laten behandelen.

Wat vind jij belangrijk aan een behandeling? Deze vragen kunnen je helpen bij het kiezen van de beste zorgaanbieder voor jou: 

  • Is een operatie echt nodig of is er een andere oplossing mogelijk?
  • Welke onderzoeken krijg ik voordat ik een behandeling krijg?
  • Wat is de reistijd naar het ziekenhuis?
  • Hoeveel ervaring heeft de arts?
  • Wat zijn de wachttijden voor een behandeling?
  • Hoe bepaalt de arts een diagnose?

Het is ook heel handig om de keuzehulp liesbreuk in te vullen. Zo krijg je meteen advies over zorgaanbieders die bij jouw wensen passen. 

Behandeling en diagnose

De huisarts of chirurg doet lichamelijk onderzoek om te kijken of je een liesbreuk hebt. Soms is er een echo nodig. Misschien is er een operatie nodig om een liesbreuk te behandelen, maar dat hoeft niet altijd. Bijvoorbeeld als je geen klachten hebt. Dit bespreek je met je arts. 

Als je wel een operatie nodig hebt, dan zijn er twee soorten operaties mogelijk: een operatie via een snee in je lies of een kijkoperatie. Die gaat via je navel en twee sneetjes in je buik. Een andere mogelijkheid voor behandeling is een liesbreukband.

Wil je weten wat de risico’s, resultaten en mogelijke complicaties zijn van de behandelingen van een liesbreuk? Dan kun je via keuzehulp.info een keuzehulp invullen voor passend advies over jouw situatie. Er is er eentje beschikbaar voor een behandeling via de huisarts en voor een behandeling in het ziekenhuis.

Wat je zelf kunt doen om zo weinig mogelijk klachten van een liesbreuk te ervaren, zijn rustige bewegingen zoals wandelen en fietsen. Niet roken helpt bij het herstel van je lichaam, net als gezond eten. Vraag je arts om advies. 

Waar kan ik het snelst terecht?

Bij welke zorgaanbieder (ziekenhuis of kliniek) je het snelst terecht kunt, bekijk je op de lijst met wachttijden van ZorgkaartNederland. Je ziet binnen welke tijd je ongeveer terechtkunt voor een behandeling.

De wachttijden zijn niet altijd hetzelfde. De lijst wordt elke dag vernieuwd, zodat je de meest actuele informatie hebt. Bij hooguit 3 op de 100 liesbreuken moet een patiënt met spoed geopereerd worden. De wachttijd geldt dan niet. Je kunt dan als patiënt direct terecht. 

Waar zit het verschil in kwaliteit bij zorgaanbieders?

Je mag er in Nederland van uitgaan dat alle zorgaanbieders kwaliteit (kunnen) leveren. Maar wat vind jij belangrijk? Dat is heel persoonlijk.

Kun je alle onderzoeken op 1 dag laten plaatsvinden? Vind je de ervaring in opereren belangrijk? Of de keuze tussen een mannelijke of vrouwelijke arts?

Wat kost een behandeling voor een liesbreuk?

Ieder ziekenhuis of kliniek rekent voor een behandeling van een liesbreuk weer andere kosten. Maar je hoeft die kosten vaak niet helemaal zelf te betalen. De kosten voor een behandeling worden namelijk vergoed vanuit de basisverzekering.

Alleen je eigen risico betaal je wel zelf. Dus als die nog niet op is, moet je een deel van de behandeling zelf betalen.

Ook is er vaak de voorwaarde vanuit zorgverzekeraars  dat het ziekenhuis of de kliniek waar je de behandeling laat uitvoeren, een contract heeft met de zorgverzekeraar. Pas dan krijg je de (gedeeltelijke) vergoeding of na overleg met je zorgverzekeraar.

Je kunt bellen met het ziekenhuis of de kliniek van jouw voorkeur en vragen wat de kosten zijn van een operatie of een andere behandeling van een liesbreuk. Daarna kun je bij je verzekeraar navragen of die kosten dus vergoed worden. Hulpmiddelen zoals een liesbreukband worden soms wel en soms niet vergoed. Het is handig om dit na te vragen.  

Wat is de ervaring van anderen?

Een behandeling voor een liesbreuk komt vaak voor. Je leest de waarderingen van anderen over hun arts, ziekenhuis of kliniek op ZorgkaartNederland. Dit kan jou helpen bij het maken van een keuze voor de beste zorgaanbieder voor jou. 

Wat moet ik doen om een zorgaanbieder te kiezen?

  1. Vul de keuzehulp liesbreuk in. Hiermee krijg je een advies gebaseerd op jouw voorkeuren en wensen.
  2. Je kunt op ZorgkaartNederland ook de waarderingen van anderen bekijken voor een behandeling of operatie van een liesbreuk.
  3. Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar het ziekenhuis of kliniek van jouw voorkeur. Als dit niet mogelijk is, bespreek dan samen met je huisarts welk ziekenhuis of kliniek jou het beste kan behandelen. 

5 tips om de beste zorgaanbieder voor jou te kiezen bij een liesbreuk

  1. Bekijk of je met je zorgaanbieder kunt overleggen over je behandeling. Soms is een operatie nodig. Maar een operatie is niet altijd zonder risico voor je gezondheid. De behandelend arts zal jou daar altijd vooraf over informeren.  
  2. Ga voor je behandeling na of een zorgaanbieder een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat de zorg geheel of grotendeels vergoed wordt.
  3. Vul de keuzehulp liesbreuk in en ontvang direct passend advies voor jouw situatie.
  4. Wat zijn je wensen voor een zorgaanbieder? Maak een lijstje en bekijk welke ziekenhuizen of klinieken hierbij passen.
  5. Je hebt altijd recht op goede informatie over een behandeling. Stel daarom vragen aan je behandelaar, zodat je weet wat de behandeling precies inhoudt. En ook of je je prettig voelt bij deze behandelaar. Drie goede vragen die je kunnen helpen zijn: Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen van een behandeling? Wat betekent dat in mijn situatie?

Welke andere informatie is belangrijk om te weten?

Als je voor een behandeling voor een liesbreuk in het ziekenhuis komt, meld je je bij de afdeling heelkunde (chirurgie). Hier werken artsen die jou kunnen opereren.  

Er zijn twee soorten liesbreukoperaties: 

  1. Via een snee in je lies
  2. Een kijkoperatie via je navel en twee sneetjes in je buik

Op thuisarts.nl lees je hier meer informatie over.

Een andere behandeling is met een liesbreukband. Overleg met je arts of dit ook voor jou een mogelijkheid kan zijn. 

Misschien kun je een kennismakingsgesprek met een behandelaar aanvragen. Zo kun je voelen of er een klik is. Vooral voor een behandeling bij kinderen kan dit prettig zijn. Via Stichting Kind en Ziekenhuis kun je een kindgericht(e) ziekenhuis of kliniek zoeken.

Handige links


Er is 1 reactie geplaatst

Vic Hendriks | 15 januari 2024

In uw keuzehulp wordt alleen zuyderland Heerlen en niet Zuyderland Sittard-Geleen genoemd. Heeft dit een bedoeling?
Kijk ik op de site van Zuyderland dan worden beiden genoemd.

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

De zorginstellingen die in de keuzehulpen worden getoond, zijn de zorginstellingen die de informatie over de behandelingen in hun ziekenhuis of kliniek hebben doorgegeven aan Zorginzicht.nl. Afhankelijk van welke behandelingen een ziekenhuis of kliniek aanbiedt, worden de resultaten in een keuzehulp getoond. Bijvoorbeeld: uw vraag gaat over de keuzehulp Liesbreuk. Deze aandoening wordt wel in het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen behandeld, maar niet op de locatie Sittard- Geleen. In Sittard Geleen worden bijvorobeeld wel behandelingen voor de aandoening ‘Staar’(Cataract) aangeboden. Dus als u de keuzehulp Staar invult, dan ziet u daarbij wel de locatie Sittard- Geleen staan tussen de resultaten als u daarop zoekt.

Laat een reactie achter

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp