Naar de navigatie Naar de inhoud

Longontsteking

Synoniemen: longontstekingen, pneumonie

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Longfonds
Artikel 7 tips om een zorgverlener voor een longontsteking te kiezen die bij u past

7 tips om een zorgverlener voor een longontsteking te kiezen die bij u past

25 juli 2018 Redactie ZorgkaartNederland

Als u of uw kind een longontsteking heeft en hiervoor behandeld moet worden, wilt u een ziekenhuis of kliniek en een zorgverlener vinden. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

Artikel 3 tips om een behandeling voor een longontsteking te kiezen die bij u past

3 tips om een behandeling voor een longontsteking te kiezen die bij u past

25 juli 2018 Redactie ZorgkaartNederland

Welke behandeling voor een longontsteking past het beste bij uw mogelijkheden en uw wensen? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

Artikel Wat zijn de oorzaken van een longontsteking?

Wat zijn de oorzaken van een longontsteking?

11 juni 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een bacterie is meestal de oorzaak, soms een virus, schimmel of parasiet. Vaak is het dezelfde bacterie die of hetzelfde virus dat ook een verkoudheid, griep of keelpijn veroorzaakt. Van één van deze kwalen krijgt u vaak eerst last. Bij longontsteking verdwijnt de verkoudheid of het griepvirus niet vanzelf uit uw lichaam, maar dringt het juist dieper uw longen in. Het breidt zich uit naar de kleine bronchiën en longblaasjes.

Artikel Hoe kan ik voor een longontsteking behandeld worden?

Hoe kan ik voor een longontsteking behandeld worden?

11 juni 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur. Dit helpt niet als de longontsteking door een virus komt. U krijgt dan anti-viralemiddelen. De ernst van de longontsteking bepaalt waar u behandeld wordt. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn.

Artikel Waar kan ik terecht met een longontsteking?

Waar kan ik terecht met een longontsteking?

11 juni 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Om te beginnen bij de huisarts. Hij kan na lichamelijk onderzoek bepalen of u een longontsteking heeft en medicijnen voorschrijven. Bij een ernstige longontsteking verwijst hij u door naar het ziekenhuis. U komt dan onder behandeling van een longarts.

Artikel Wat kan Longfonds voor mij betekenen?

Wat kan Longfonds voor mij betekenen?

10 juni 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een longontsteking heeft grote invloed op uw leven. Soms moet u dingen aanpassen of kunt u niet meer alles. Heeft u behoefte aan meer informatie over de ziekte of behandeling? Of aan een luisterend oor van een lotgenoot? Dan kan een patiëntenvereniging uitkomst bieden. Als u een longontsteking heeft, kunt u terecht bij Longfonds.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders