Pleuritis

Bij een longvliesontsteking zijn de twee longvliezen in uw borstkas ontstoken. De ontsteking veroorzaakt pijn bij het ademhalen. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van een longvliesontsteking. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

Wat is een longvliesonsteking?

Lisa heeft een longontsteking. Maar wat is dat eigenlijk? U heeft twee longen. Om elke long zitten twee dunne vliezen: het longvlies en het borstvlies. Het longvlies zit strak om de long heen. Daarbovenop ligt het borstvlies, dat tegen de borstkas aandrukt. Tussen de twee vliezen zit een dun laagje vocht. Dit zorgt ervoor dat de twee vliezen soepel langs elkaar bewegen tijdens het ademhalen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de ruimte tussen de vliezen luchtdicht is. 

Bij een longvliesontsteking zijn de longvliezen ontstoken. Dokters noemen zo’n ontsteking ook wel pleuritis. Ook een borstvliesontsteking wordt zo genoemd. In de volksmond spreken we ook wel van pleuris. In dit filmpje ziet u wat er in uw longen gebeurt bij een longvliesontsteking.

Lees hier meer over de oorzaken en symptomen van een longvliesontsteking.

Gebruikte bronnen: Longfonds, Apotheek.nl

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 9.3

  Longarts Nijmeijer, D. - Winterswijk

  Geplaatst op 26 juli 2017

  Dkt. Nijmeijer is een erg aardige dkt. en heeft alle tijd voor zijn patiënt. Er was ook gelegenheid om vragen te stellen.

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

 • 8.8

  Huisarts Mazloum, N. - Amsterdam

  Geplaatst op 21 april 2017

  Dokter Mazloum is een lieve en goeie dokter. Ik had pijn in mijn borst en dacht ik heb een hartinfart. Zij onderzocht mij en zei je hebt het aan je longen. Ik bleek pleuritis te hebben. Zij had het...

 • 8.7

  Ziekenhuis Flevoziekenhuis - Almere

  Geplaatst op 26 februari 2017

  Zeer adequaat behandeld door specialist en assistent in oktober 2016 met goed resultaat.

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Pleuritis?

Er zijn in totaal 55 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Pleuritis. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland