Lymfeklierkanker

Synoniemen: lymfklierkanker, maligne lymfomen, maligne lymfoom

Lymfeklierkanker is een vorm van kanker die ontstaat vanuit cellen in ons immuunsysteem. De lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen, beginnen zichzelf dan ongecontroleerd te delen. Er zijn twee soorten lymfeklierkanker: het Hodgkin lymfoom en het non-Hodgkin lymfoom. Het Hodgkin lymfoom is een naam voor één soort kanker, onder de naam non-Hodgkin lymfoom valt een groep aandoeningen. In 2011 waren er 450 Nederlanders met het Hodgkin lymfoom. Het non-Hodgkin lymfoom wordt jaarlijks bij 3.200 Nederlanders vastgesteld. Beide soorten lymfeklierkanker komen iets vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom lymfeklierkanker ervaren en wat de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de patiëntenvereniging Hematon voor u kunnen betekenen. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

Bron: Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (avl.nl), Hematon.nl

 

De behandeling van de aandoening Lymfeklierkanker is gewaardeerd met een 9.0 op basis van 228 waarderingen.

In het kort

• Er zijn twee soorten lymfeklierkanker: Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lymfoom.
• Non-Hodgkin lymfoom komt vaker voor dan Hodgkin lymfoom. Lymfeklierkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
• Symptomen van lymfeklierkanker zijn een langer bestaande, pijnloze zwelling, onverklaarbaar gewichtsverlies en ’s nachts veel zweten of onverklaarbare koorts.
• Herkent u deze symptomen, ga dan naar uw huisarts. Als het nodig is, dan verwijst uw huisarts u door naar een specialist.
• Bij een niet-agressief non-Hodgkin lymfoom kiest de arts er vaak voor om af te wachten en daarbij het lymfoom wel goed in de gaten te houden.
• Bij andere vormen van lymfeklierkanker bestaan de mogelijke behandelingen uit radiotherapie, chemotherapie, immuuntherapie, beenmergtransplantatie of stamceltransplantatie.

 

Bron: Kanker.nl

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Lymfeklierkanker?

Er zijn in totaal 192 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Lymfeklierkanker. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland