Lymfeklierkanker

Synoniemen: lymfklierkanker, maligne lymfomen, maligne lymfoom

Lymfeklierkanker is een vorm van kanker die ontstaat vanuit cellen in ons immuunsysteem. De lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen, beginnen zichzelf dan ongecontroleerd te delen. Er zijn twee soorten lymfeklierkanker: het Hodgkin lymfoom en het non-Hodgkin lymfoom. Het Hodgkin lymfoom is een naam voor één soort kanker, onder de naam non-Hodgkin lymfoom valt een groep aandoeningen. In 2011 waren er 450 Nederlanders met het Hodgkin lymfoom. Het non-Hodgkin lymfoom wordt jaarlijks bij 3.200 Nederlanders vastgesteld. Beide soorten lymfeklierkanker komen iets vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom lymfeklierkanker ervaren en wat de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de patiëntenvereniging Hematon voor u kunnen betekenen. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

Bron: Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (avl.nl), Hematon.nl

 

De behandeling van de aandoening Lymfeklierkanker is gewaardeerd met een 9.0 op basis van 234 waarderingen.

In het kort

• Er zijn twee soorten lymfeklierkanker: Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lymfoom.
• Non-Hodgkin lymfoom komt vaker voor dan Hodgkin lymfoom. Lymfeklierkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
• Symptomen van lymfeklierkanker zijn een langer bestaande, pijnloze zwelling, onverklaarbaar gewichtsverlies en ’s nachts veel zweten of onverklaarbare koorts.
• Herkent u deze symptomen, ga dan naar uw huisarts. Als het nodig is, dan verwijst uw huisarts u door naar een specialist.
• Bij een niet-agressief non-Hodgkin lymfoom kiest de arts er vaak voor om af te wachten en daarbij het lymfoom wel goed in de gaten te houden.
• Bij andere vormen van lymfeklierkanker bestaan de mogelijke behandelingen uit radiotherapie, chemotherapie, immuuntherapie, beenmergtransplantatie of stamceltransplantatie.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • Internist Marapin, V.S.K. - Weert

  19 juli 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Ik ben nu in de eindfase van definitieve diagnose, maar alle 10s zijn waar.Om als mens behandelt te worden door Dr.Marapin helpt en sterkt je een moeilijke fase in te gaan en te kunnen doorstaan.Heb...

 • 9.8

  Verpleeghuis en verzorgingshuis Cordaan, Revalidatie de Die - Amsterdam

  6 juli 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Ik was bewoner van 06-06 tot 26-06-2018 op de afdeling Fuut. Alle lof voor de verpleging, fysio-en ergotherapie. Ik kreeg alle nodige aandacht, begeleiding en verzorging. Na circa 3 weken kon ik weer...

 • 9.0

  Internist Gerrits, A.M. - Amsterdam

  25 juni 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Uitstekende begeleiding tijdens de acht maanden durende behandeling. En een pluim voor de zorgvuldige monitoring en begeleiding na mijn behandeling in 2015 tijdens de periodieke controles

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Lymfeklierkanker?

Er zijn in totaal 167 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Lymfeklierkanker. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland