MS

Synoniemen: multipele sclerose, multiple sclerose, multiple sclerosis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening MS is gewaardeerd met een 8.5 op basis van 950 waarderingen.

Wat is MS?

  • De hersenen en ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel. Dit is eigenlijk het controlecentrum van het zenuwstelsel: prikkels uit de buitenwereld en vanuit ons lichaam komen er binnen, worden verwerkt en uiteindelijk gebruikt om spieren en organen aan te sturen.
  • Rondom de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg zit een beschermlaag, zodat prikkels goed doorgegeven kunnen worden. Bij MS ontstaan in deze beschermlaag ontstekingen. Deze ontstekingen laten littekens achter. Hierdoor werkt het centrale zenuwstelsel niet goed meer en krijgt u vaak problemen met lopen, voelen en zien.
  • Het verloop van de klachten verschilt sterk: sommige patiënten hebben uiteindelijk een rolstoel nodig, maar anderen niet. Meestal begint MS tussen het twintigste en veertigste levensjaar.
  • Lees meer over de oorzaken en symptomen van MS.

Bronnen: Nationaal MS FondsMS Vereniging, MS Web, Thuisarts.nl

 

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met MS?

Er zijn in totaal 806 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van MS. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland