Oogaandoeningen

Synoniemen: oogaandoening, oogklacht, oogklachten, oogprobleem, oogproblemen, oogziekte, oogziekten, oogziektes

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Oogaandoeningen is gewaardeerd met een 8.7 op basis van 4537 waarderingen.

Toegangstijd poliklinieken oogheelkunde loopt snel op

Geplaatst op 11 september 2017 door - 3261 keer bekeken

Foto Toegangstijd poliklinieken oogheelkunde loopt snel op

De toegangstijd voor poliklinieken oogheelkunde is in het afgelopen jaar flink gestegen. Dat, terwijl oogheelkunde vorig jaar al de hoogste gemiddelde toegangstijd van alle poliklinieken had.

Dat blijkt uit onderzoek van ZorgkaartNederland naar de toegangstijden voor poliklinieken oogheelkunde. De toegangstijd is de wachttijd voor een eerste afspraak op de polikliniek. Vergelijken we de maanden juni, dan is de gemiddelde toegangstijd voor de poliklinieken oogheelkunde toegenomen van 6,62 naar 9,65 weken. Dat is een stijging van 46 procent. Vergelijken we de maanden augustus, dan is de stijging nog altijd 24 procent.
In de maanden tussen mei 2016 en juni 2017 nam de toegangstijd gestaag toe. Vooral in het voorjaar van 2017 steeg de gemiddelde toegangstijd snel:

 

Maand

Gemiddelde toegangstijd (weken)

Mei 2016

6,97

Juni 2016

6,62

Juli 2016

7,04

Augustus 2016

7,29

September 2016

6,73

Oktober 2016

7,13

November 2016

7,48

December 2016

7,57

Januari 2017

7,22

Februari 2017

7,39

Maart 2017

7,57

April 2017

8,73

Mei 2017

9,43

Juni 2017

9,65

Juli 2017

8,96

Augustus 2017

9,06

 

Wachttijd voor eerste afspraak tot 56 weken 

De stijging van het gemiddelde is voor een deel te verklaren door een forse stijging van de toegangstijd bij een klein aantal ziekenhuizen. In augustus was de toegangstijd voor Treant Zorggroep locatie Scheper het langst met 56 weken. Bij het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven is de toegangstijd 40 weken. En bij beide locaties van de Saxenburgh Groep is de toegangstijd opgelopen naar 36 weken. Het Hagaziekenhuis locatie Leyweg (Den Haag) vermeldde in augustus een toegangstijd van 30 weken. Hier een overzicht van de ziekenhuizen waarbij de toegangstijd voor de polikliniek oogheelkunde sinds mei 2016 het snelst steeg.

Naam ziekenhuislocatie

Wachttijd mei 2016

Wachttijd augustus 2017

Stijging

Treant locatie Scheper

12 weken

56 weken

44 weken

Saxenburgh Groep (Röpcke-Zweers Ziekenhuis en Aleida Kramer)

4 weken

36 weken

32 weken

Hagaziekenhuis, locatie Leyweg

9 weken

30 weken

21 weken

 

“Niet bezig om extra oogartsen aan te nemen”

Een woordvoerder van het Hagaziekenhuis zegt over de fors opgelopen toegangstijden: “We kunnen geen eenduidige verklaring voor de toegangstijd voor onze polikliniek oogheelkunde noemen. Wel is het zo dat in de regio Den Haag de toegangstijd voor poliklinieken oogheelkunde bovengemiddeld hoog is (bij de andere ziekenhuizen in regio Den Haag, HMC en Reinier de Graaff, is de toegangstijd minimaal 16 weken, red.). We hebben een vrij grote vaste patiëntengroep die al lang bij ons onder behandeling is. En mogelijk hebben we veel trouwe patiënten, die graag bij ons naar de oogarts willen als ze worden doorverwezen. Het aannemen van extra oogartsen zou wellicht de toegangstijd bij ons kunnen beperken, maar daar hebben we nu geen extra geld voor beschikbaar. We zijn op dit moment daarom niet bezig om extra oogartsen aan te nemen.”

Grote zorgen bij oogpatiëntenorganisaties

De oogpatiëntenorganisaties maken zich grote zorgen over de oplopende wachttijden. Bij een lid van de MaculaVereniging, een van deze organisaties, is maculadegeneratie vastgesteld. Hij vertelt: “Mijn opticien had me geadviseerd om snel een afspraak te maken bij de oogarts. Maar in mijn ziekenhuis kon ik pas na vier maanden terecht. Wat als mijn ogen in de tussentijd verder achteruit gingen? De opticien had immers niet voor niets gezegd dat ik snel een afspraak moest maken.”

Uw zorgverzekeraar kan helpen

Loopt u ook aan tegen forse toegangstijden bij uw ziekenhuis? Dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Die kan u dan helpen met het zoeken naar een ander ziekenhuis waar u minder lang op een eerste afspraak hoeft te wachten. Lees hier meer over zorgbemiddeling.

Over het onderzoek

Voor de analyse hebben we gekeken naar de wachttijden voor poliklinieken op ZorgkaartNederland. Mediquest levert deze gegevens maandelijks aan. Voor dit onderzoek hebben we alleen gekeken naar de ziekenhuizen die voor alle maanden van mei 2016 tot en met augustus 2017 een wachttijd beschikbaar hadden. Alleen op die manier was een vergelijking tussen de maanden mogelijk. Uiteindelijk konden we daardoor de toegangstijden voor 112 ziekenhuizen en ziekenhuislocaties gebruiken.
De toegangstijd geldt voor gevallen zonder spoed. Spoedgevallen krijgen prioriteit en hebben dus een kortere wachttijd.
Sinds mei 2016 ZorgkaartNederland de toegangstijden van poliklinieken op de website. U kunt deze informatie vinden door naar de Zorgkaart-pagina van uw ziekenhuis te gaan en op het tabblad ‘wachttijden’ te klikken.
Er is 1 reactie geplaatst


  • C.Hoogendijk | 28 september 2017

    Eind januari heb ik in het VUmc een afspraak gemaakt voor de behandeling van een macula pucker met de mededeling dat er een wachttijd was van ongeveer 6 maanden. Uiteindelijk heb zelf maar gebeld in de maand augustus, omdat het wel lang duurde voor ik een oproep kreeg. Na mijn telefoontje kreeg ik een bevestiging voor een behandeling op 21 september, die later gewijzigd werd in 28 september.
    Voor controle ben ik op 26 september in het ziekenhuis geweest. Op 27 september kreeg ik 's avonds te horen dat de operatie niet doorging de volgende ochtend. Ik kon geen nieuwe afspraak maken. Er werd gezegd, dat ik daarover te zijner tijd zou worden gebeld.
    Het is dus inmiddels 8 maanden dat ik op een oproep zit te wachten. Dit is onaanvaardbaar vind ik omdat ik in het ongewisse wordt gelaten over de datum van de oproep van de behandeling.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland