Naar de navigatie Naar de inhoud

Evenwichtsstoornissen

Synoniemen: aandoening van het evenwichtsorgaan, aandoeningen van het evenwichtsorgaan, evenwichtsaandoening, evenwichtsaandoeningen, evenwichtsstoornis, ziekte van het evenwichtsorgaan, ziekten van het evenwichtsorgaan

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

3 tips om een behandeling voor een evenwichtsstoornis te kiezen die bij u past

Geplaatst op 6 februari 2019 door - 26825 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor een evenwichtsstoornis te kiezen die bij u past

Welke behandeling voor een evenwichtsstoornis past het beste bij uw mogelijkheden en uw wensen? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Thuisarts.nl naar de behandeling ervan. Ook op de website van de patiëntenvereniging vindt u meer informatie over behandelingen.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw zorgverlener.

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
    Zet met uw zorgverlener op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Direct behandelen of eerst afwachten?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
    Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kunnen medicijnen uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw zorgverlener naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?
    Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:

  • Zeg het als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Zeg het als u ergens over twijfelt.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw zorgverlener nagaan of u het begrepen heeft.
    Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

Deze punten staan ook beschreven in de informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past. Bekijk, print en neem deze mee!

3. Weet wat uw rechten zijn als patiënt



Er zijn 19 reacties geplaatst

MCL Geers-Wouters | 6 februari 2024

ik ben 82 jaar en heb bij mijn weten geen hersen infarct of bloeding gehad, ik heb evenwichtstoornis en kan niet stilstaan, ben zonder reden gevallen en heb hierbij mijn heup gebroken, tevens heb ik orthostatische tremor en spier reuma. ik ben in behandeling geweest bij de neuroloog maar die zegt dat hij niets meer voor mij kan doen. Wat kan ik ondernemen om verbetering te vinden?

Piet Manders | 29 september 2023

Ik ben 84 jaar en heb ongeveer 2 jaar geleden een herseninfarct gehad. Daardoor heb ik last van een evenwichtsstoornis waardoor ik niet meer kan lopen zonder steun. Thuis zit ik bijna altijd in een rolstoel. Ik oefen het lopen onder toezicht van een fysiotherapeut, maar dat schiet niet op. Wie weet wat ik het beste kan doen om weer zo snel mogelijk zonder steun te kunnen lopen. Lopen met krukken mag wel, als ik de angst om te vallen maar kwijt raak.

carlos vande neste | 6 april 2023

79 en evenwichtsproblemen, tintelingen in voeten en benen, op kussentjes lopen, hoor niet heel goed maar voor mijn ouderdom wel normaal, neem veel medicatie antidepressiva en bromazepam

Piet Manders | 24 februari 2023

Ik ben 83 jaar oud en ik heb in augustus 2021 een herseninfarct gehad. Mijn verstandelijke vermogens zijn daarbij intact gebleven, maar ik heb er wel een evenwichtsstoornis aan overgehouden. Mijn vraag is nu of die stoornis te herstellen is. Graag uw reactie.

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

Beste meneer Manders, hartelijk dank voor uw reactie. Wij kunnen geen medisch advies geven. U kunt het beste contact opnemen met de eigen (huis)arts. Vriendelijke groeten, redactie ZorgkaartNederland

B.M. van de Zandt | 25 juli 2022

Leeftijd 80 jaar, twee beroertes gehad, evenwichtproblemen bij
het lopen, afstapjes, onzekerheid. Niet bij het opstaan, zitten of
liggen. Ook lichte oorsuizingen. Waar kan ik hiermee terecht
in de buurt van Amstelveen

johanna | 15 februari 2022

loop al van kinds af met mijn oor verwaarlozing van de huisarts druppel met slaolie zij hij tegen mijn moeder, ben nu 80 jaar loop nog steeds bij de oorarts, heel veel last van gebrom, en gesuis, dat ik zelf mij elke keer afzondert tegen geluiden en stemmen om stil te krijgen, ben dan ook mijn evenwicht kwijt loop als een beschonken. ik tel mijn dagen als ik het niet even heb, komt en het gaat, je word er doodmoe van,

Ineke | 2 november 2021

Ik kreeg klein pilletje tegen de duizelig heud en zou niet meer misselijk worden en zoveel spugen. Hielp goed

Bhaidjoe | 11 mei 2021

Ik heb evenwichtstoornis is een emmery scan gemaakt en volgens de neuroloog zijn 2 aderen beschadig in de kleine kamer van de hersen is beschadigd en zegt zo moet ik mee leren leven .zijn er geen oplossingen hiervoor

Ikke | 23 maart 2021

Wat ik nu lees ik heb zelf 6 maanden evenwicht stoornis heb ook allerlei onderzoek etc gehad nu fysio klap techniek maar geen vermindering ik kan mijn hoofd niet snel na links of rechts draaien en trek na links met lopen dus ja wstg moet je gewoon hopen dat x wegga of succes alle maal

Cris Vries | 7 maart 2021

Na een bestraling vaneen Menignoom is mijn evenwichtsorgaan geraakt en 3 /4 maanden werd duidelijk dat ik moeilijk kon lopen,vlast van lopen. Ik ga niet vooruit met trainen van de dagelijks loop/. wat kan of moet ik doen? Ik ben 76 jaar en heb altijd veel gewandeld en ook dito conditie.Fysio helpt mij niet voldoende vind ik.Is dit mijn toekomst? uw reactie graag.

Pantens | 16 februari 2021

Ik neem al een tijdje tramqdol en paracetanol en val van links of rechts op de grond.wat moet ik doen.vooral stoppen met ze te nemen.rn tegen dokter zeggen.wand kan niet s meer doen dan alleen te liggen in bed of zetel.en doe niets anders dan slapen

jan aerns | 31 januari 2021

mijn linker oor is uitgespoten en dat ging moeilijk sinds die tijd heb last van evenwichtsstoornis vooral met opstaan en liggen of adersom

S.Stoop-Liindeman | 24 januari 2021

Mag ik wel autorijden?

joop gerritse | 5 december 2020

Ik ben net 75 geworden. Ik heb last van mijn evenwicht, maar ik ben niet duizelig of zo. Het lijkt meer alsof mijnj spieren niet goed meedoen, maar dat is een lekendiagnose...
Ik heb we wel last van: als ik een afstapje neem heb ik het gevoel: "dit is eng".

cnopius | 30 oktober 2020

gaarne meer info

Darcheville | 13 mei 2020

Ik heb al jaren last van duizeligheid , misselijkheid, word zo licht in het hoofd lijkt alsof ik ga flauw vallen . Neuroloog heeft scAn gemaakt . Niets gevonden. Kno arts geweest scAn gemaakt ( sinusitis ) verder zeggen ze dat ze niet weten waardoor ik zo duizelig en misselijk ben . Dit beïnvloed mijn leven . Kan er echt niet meer tegen. Help aub . Ben een vrouw van 52 jr .

Trudy Cahuzak van Zeelt | 23 november 2019

Ik heb een vreselijk gevoel in mijn hoofd, en evenwichts stoornis.
Ik ben 76 jaar en ik heb het al 5 jaar. Alles is door de neuroloog nagekeken en daar is uit gebleken: mijn rechter evenwichtsorgaan is uitgevallen.

harrie didden | 31 augustus 2019

veel last van evenwichtsstoornis ben 92 jaar huisarts zei de ouderdom gaat ook een rol spelen.

jan postma | 14 juni 2019

last van evenwicht probleem, snel moe.
ik ben 88 jaar


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders