Overgang

Synoniemen: climacterium, overgangsjaren, overgangsklacht, overgangsklachten, wisseljaren

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Overgang is gewaardeerd met een 8.5 op basis van 308 waarderingen.

Wat kan Vuurvrouw voor mij betekenen?

Geplaatst op 24 december 2018 door - 1249 keer bekeken

Foto Wat kan Vuurvrouw voor mij betekenen?

Er zijn op dit moment in Nederland naar schatting 1,6 miljoen vrouwen in de overgang, die de overgang allemaal op een eigen manier beleven. Vuurvrouw kan uitkomst bieden.

Soms vliegen vrouwen in de overgang er met gemak doorheen, maar vaak niet. 80 procent van de vrouwen heeft last van overgangsklachten en 30 procent zelfs zoveel, dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Toch weten we er vaak nog te weinig van.

De drie fases van de overgang

De overgang is het totale proces van verandering, dat gemiddeld 5 tot 15 jaar duurt. Vanaf de eerste fase, waarin de vrouw al klachten heeft maar nog wel menstrueert; de premenopauze. Via de menopauze, het moment van de laatste menstruatie, wanneer deze een jaar geleden is. Tot de laatste fase waarin het lichaam van de vrouw een nieuwe balans probeert te vinden; de postmenopauze. De totale duur van de overgang verschilt per vrouw. De gemiddelde leeftijd van het moment van de menopauze is 51 jaar. De premenopauze start vaak halverwege de veertig, soms zelfs eerder. Klachten in de postmenopauze duren meestal nog een aantal jaren, maar kunnen aanhouden tot ver in de zestig.

Overgangsklachten

 • Opvliegers, van een paar tot wel meer dan vijftig per dag.
 • Vermoeidheid en slecht slapen.
 • Menstruatieklachten (in de premenopauze): onregelmatig, heftig of langdurig.
 • Stemmingsklachten, zoals down voelen, angst en paniek, gespannenheid en huilen.
 • Concentratie en geheugenproblemen.
 • Spier- en gewrichtsklachten.
 • Spijsverteringsklachten: buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijk.
 • Droge slijmvliezen, bijvoorbeeld droge ogen en een droge mond
 • Vulvovaginale klachten en blaasklachten.
 • Hartkloppingen en hartoverslagen.
 • Hoofdpijn/migraine.

Vuurvrouw

Stichting Vuurvrouw zet zich in voor vrouwen in de overgang. We zorgen voor een betere beeldvorming, organiseren lotgenotencontact en streven naar meer kennis. Voor onze vrouwen, omdat kennis ons sterker maakt. Maar ook voor onze artsen, zodat ze meer weten en onze klachten beter kunnen behandelen. En voor onze werkgevers, zodat we samen het maatschappelijk taboe doorbreken en we gezond kunnen blijven werken.

Landelijk platform

Stichting Vuurvrouw is een landelijk platform voor vrouwen in de overgang. Sinds onze oprichting in 2015, zijn er per januari 2018 meer dan 10.000 vrouwen actief bij Vuurvrouw betrokken. Via onze website, onze nieuwsbrief, onze Facebookpagina en in onze Facebook steungroepen.

> Lees meer over Vuurvrouw op www.vuurvrouw.nu
Er is 1 reactie geplaatst


 • Marianne van den haak | 14 november 2020

  Ben een vrouw van 71 jaar, en al vanaf mijn 42ste inde overgang, wordt gek van de opvliegers, zowel overdag als s,nachts.
  Zou hier ook nog wat aan te doen zijn? Volgens mijn huisarts zijn hormoon tabletten, nvt voor mij.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland