Prostaatkanker

Synoniemen: prostaatcarcinomen, prostaatcarcinoom

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Prostaatkanker is gewaardeerd met een 8.9 op basis van 2182 waarderingen.

Wat zijn de oorzaken van prostaatkanker?

Geplaatst op 20 januari 2015 door - 6688 keer bekeken

Prostaatkanker ontstaat doordat cellen zich ongecontroleerd beginnen te delen. Waarom dit gebeurt, is niet bekend. Wel lijkt een aantal risicofactoren een rol te spelen:

 • Mannelijke hormonen. Een voorbeeld hiervan is testosteron. Vanaf uw 40e verandert de productie van dit hormoon. Vanaf dat moment neemt de kans op prostaatkanker toe.
 • Leefstijlfactoren zoals voeding en overgewicht. Onderzoekers vermoeden dat een teveel aan vet en eiwitten in de voeding invloed heeft op het ontstaan van prostaatkanker. Dit verklaart wellicht ook waarom prostaatkanker vaak voorkomt bij mannen uit West-Europa en de Verenigde Staten.
 • Erfelijke aanleg. Van de honderd mannen met prostaatkanker speelt bij acht mannen erfelijkheid een rol. U kunt aan erfelijke prostaatkanker denken als u voor uw 55e jaar prostaatkanker krijgt. Of als er twee of meer directe familieleden (bijvoorbeeld broer, vader en opa) prostaatkanker hebben (gehad).


Wat zijn de symptomen van prostaatkanker?

Bij de milde vorm groeit de tumor in de prostaat langzaam. In het begin merkt u daarom weinig symptomen. Vaak krijgt u pas klachten als de kanker in een vergevorderd stadium zit en uitgezaaid is naar andere weefsels en organen. De uitzaaiingen veroorzaken dan pijn, bijvoorbeeld in uw botten of onderbuik.

Het is belangrijk om extra alert te zijn als u de volgende klachten heeft:

 • U plast meer dan u eerst deed.
 • U heeft moeite met plassen.
 • U heeft pijn bij het plassen.
 • U heeft een branderig gevoel bij het plassen.
 • U druppelt na.
 • Uw urine is troebel of bloederig.


Deze verschijnselen passen bij prostaatkanker, maar ook bij goedaardige prostaataandoeningen: een vergrote prostaat of prostaatontsteking. U kunt het beste naar de huisarts gaan. Hij kan u duidelijkheid geven over de oorzaak van uw klachten.

Gebruikte bronnen: Kanker.nl, KWF, Prostaatkankerstichting.nl, Thuisarts
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • Cor Roovers | 25 augustus 2019

  Hallo, ik vraag mij af of het NIET meer hebben van zaadlozingen en dus niet meer ontdoen van sperma en vocht een aanleiding kan zijn voor Prostaatkanker.
  Tenslotte moet geproduceerd sperma en vocht ergens heen of worden opgenomen
  Is hier al eens onderzoek naar gedaan?
  Mvg.

 • Redactie ZorgkaartNederland | 18 maart 2019

  In dit artikel zijn klachten opgenomen die kunnen duiden op prostaatkanker. Een verandering in PSA is geen klacht. Wel zou een verhoogde PSA waarde een indicatie kunnen zijn, maar is een PSA waarde weer niet zo geschikt om te bepalen of iemand prostaatkanker heeft. Meer informatie hierover is te vinden bij de ProstaatKankerStichting: https://prostaatkankerstichting.nl/over-prostaatkanker/symptomen-prostaatkanker/ Meer informatie om te weten of onderzoek naar prostaatkanker zinvol is bij alleen plasklachten, vindt u hier: https://www.thuisarts.nl/prostaatonderzoek/ik-wil-weten-of-onderzoek-naar-prostaatkanker-zinvol-is#wat-levert-een-psa-test-met-lichamelijk-onderzoek-naar-prostaatkanker-op

 • L. | 17 maart 2019

  Wat u niet vermeld is dat periodieke controle op PSA en verandering hierbij een indicatie kan zijn voor aanwezigheid van prostaatkanker.
  Kunt u uitleggen waarom u dat niet vermeld?


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland