Naar de navigatie Naar de inhoud

Psoriasis

Synoniemen: nagelpsoriasis, schubziekte

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Wat zijn de oorzaken van psoriasis?

Geplaatst op 12 april 2015 door - 50552 keer bekeken

Uw huid is opgebouwd uit meerdere lagen. De bovenste huidlaag is de opperhuid. Deze vernieuwt voortdurend: oude huidcellen sterven af, schilferen onopgemerkt af en nieuwe huidcellen komen ervoor in de plaats. Bij psoriasis is dit vervangingsproces in de war. Er worden te veel nieuwe huidcellen aangemaakt. Eigenlijk zouden deze huidcellen goed moeten rijpen voordat ze oude vervangen, maar dat gebeurt niet. Hierdoor schilfert de ‘nieuwe’ huid af en ontstaat een ontsteking, omdat de huid niet goed beschermd is tegen indringers (bacteriën en virussen) van buitenaf.

Wat de versnelde groei van huidcellen veroorzaakt, is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Als u zelf psoriasis heeft, dan heeft iemand anders in uw familie vaak ook deze aanleg:

  • De kans dat u psoriasis krijgt als één van uw ouders psoriasis heeft, is 10%.
  • De kans dat u psoriasis krijgt als beide ouders psoriasis hebben, is 50%.


Uitlokkers

Het verloop is meestal grillig. De ene keer merkt u nauwelijks iets, terwijl u de andere er veel last van heeft. De klachten kunnen beginnen of verergeren door:

  • Stress.
  • Griep.
  • Keelontsteking of andere infecties.
  • Bepaalde medicijnen, zoals pijnstillers of bloeddrukverlagers.
  • Beschadiging van huid. Heeft u een schaaf-, snij- of brandwond? Dan kan één tot twee weken later een psoriasisplek ontstaan.


Tot slot blijkt dat psoriasis vaker voorkomt bij mensen die roken en alcohol drinken. Het is niet duidelijk of stoppen met roken of alcohol psoriasis verbetert.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Rode plekken met witte schilfers en jeuk. Dat zijn de belangrijkste symptomen van psoriasis. Waar de plekken zitten en hoe ze er precies uitzien, is afhankelijk van de soort psoriasis. Hieronder bespreken we kort de verschillende soorten psoriasis met bijbehorende symptomen:

  • Psoriasis vulgaris. Deze vorm komt het meest voor. De rode plekken met schilfers zitten vooral op de achterkant van de ellebogen, de voorkant van de knieën en op de rug, net boven de billen. Soms zijn dit heel kleine plekken, soms heel grote plekken; echte plakkaten. Opvallend is dat de psoriasisplekken meestal symmetrisch op uw lichaam voorkomen. Heeft u een plek op uw rechterelleboog, dan heeft u vaak ook een plek op uw linkerelleboog.
  • Psoriasis inversa. Ook hier heeft u rode plekken met witte schilfers. Deze zitten vooral in uw lichaamsplooien. Bijvoorbeeld in uw oksels, liezen, schaamstreek, bilspleet of rondom uw anus.
  • Psoriasis guttata. Deze vorm ziet er anders uit. U heeft heel veel kleine rode stipjes, net druppeltjes, op uw lichaam. Een keelontsteking of het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen zou psoriasis guttata kunnen uitlokken.
  • Psoriasis captitis.  Bij deze vorm heeft u rode plekken op uw hoofdhuid. Ze kunnen tussen uw haren zitten, maar zitten vooral op de haargrens van het voorhoofd en achter uw oren.
  • Psoriasis unguum. U heeft niet alleen psoriasisplekken op uw lichaam, ook uw nagels zijn aangedaan. In uw nagels zitten putjes en ze zijn geelbruin van kleur. Soms laten ze ook los. 
  • Psoriasis palmoplantaris. U heeft dan psoriasisplekken op de handpalmen en voetzolen.
  • Psoriasis pustulosa. Deze vorm ontstaat meestal acuut. In een hoog tempo vormen zich grote rode, schilferende plekken op uw huid. Soms zitten in die plekken puskopjes. Naast huidproblemen heeft u koorts, (gewrichts)pijn en voelt u zich ziek. Psoriasis pustulosa is heel gevaarlijk. Vooral omdat er ook uitdroging, eiwittekort, infecties, longontsteking en nierfalen erbij kunnen komen.
  • Arthritis psoriatica. De psoriasis gaat samen met ontstoken gewrichten. Vaak gaat het om de kleine gewrichten als handen, vingers en voeten. Deze zijn dan rood, dik, pijnlijk en voelen warm aan.
  • Erytrodermie. Niet een paar plekken, maar de hele huid is rood, strak gespannen, warm, gezwollen, schilferend en erg jeukend.  Dit is heel ernstig en daarom moet u bij deze vorm van psoriasis naar het ziekenhuis.

Gebruikte bronnen: Thuisarts.nl, Psoriasispatiënten NederlandNHG, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Huidarts.com

 



Er zijn 9 reacties geplaatst

Willy | 21 februari 2023

Vooral mijn handpalmen, behalve zeep e.d. ook eten Vooral melk, kruiden m.n. schermbloemen, maar ook brood misschien de broodverbeteraars,? specerijen, aroma,'s bijna altijd, zoeken is spelt in een hooiberg. 2006 5 wkn in Indonesië waren ze helemaal gaaf 30 jaar niet gebeurd. Het gaat nu steeds beter.

Tj | 30 mei 2022

Glutenvrij eten kan klachten verminderen
Infra rood ook
En zonlicht ook!

Varkensvlees niet eten ga ik is proberen gelukkig is de shoarma (biologische) op. Leef bewust 🌞

Eve | 1 april 2022

Ik kreeg psoriasis op mijn hoofdhuid rond mijn 17de.
Op mijn 26ste werd ik zwanger. 9 maanden totaal geen psoriasis. Twee dagen na de bevalling stond m'n hoofdhuid terug vol psoriasis. Ik dacht dat het dus ook iets hormonaals zou kunnen zijn maar heb er nooit antwoord op gekregen.

Monika Lenkens | 18 november 2021

Ik heb palmoplantaris, handpalmen en voetzolen. Heeft iemand tips voor mij?

Foppe Hoekstra | 9 juni 2021

Het is niet altijd stress. De opa van mijn vrouw had in de oorlog juist geen last meer van psoriasis. Simpelweg omdat er nauwelijks of geen varkensvlees meer verkrijgbaar was. In veel gevallen kan psoriasis vermeden of in elk geval flink verminderd worden door geen varkensvlees meer te eten. Probeer het uit door minimaal twee weken geen varkensvlees te eten.

Rinus | 26 oktober 2020

Ik vraag me steeds meer af of psoriasis niet komt door een erfelijkheid waarbij de voorvader in een stresssituatie zat.
Mijn vader heeft een oorlog meegemaakt. Mijn broer en ik hebben beiden psoriasis. De zussen hebben nergens last van.
Kennelijk dus een erfelijke lijn bij de mannelijke nakomelingen.
Zoals bekend verergerd psoriasis door stress. is dit dezelfde erfelijke stressreactie?

Ik denk dat hier best eens onderzoek naar gedaan kan worden.

Cobie (1939) | 1 september 2020

ik denk dat ik psoriasis vulgaris heb. sinds ik voor bijna 3 jaar geleden i.v.m. elke nacht kramp. op advies van onze huisarts,Compressie kousen draag,de kramp is nagenoeg over, Ik ben hem daarvoor heel dankbaar dat snapt U.
Maar ook in deze periode ontstonden er rode/bruine plekken aan 3 enkel zijden. advies v.d. zelfde arts,doe daar vaseline op. Geen reactie om blij van te worden. Van een andere arts kreeg ik voor een hooft uitbraak ,naast wat kleine pilletjes DERMAVEEL creme (duits ) Dit gebruik ik nu 2 maanden,eerst werd het rustiger maar nu wilder. wat is Uw reactie?

Hennie | 15 augustus 2020

Ik heb al twee maand psoriasis. Het jeukt,maar ik ben er ook erg onrustig van. Is dat gewoon?

Marian Reddemann | 7 juli 2020

Ik ben 71 en heb pas last van de kleine rode jeukende plek op mn onderrug sinds ongeveer 2 jaar. Mij huisartarts heeft het plekje bekeken en vermoedde psoriasis. Niemand in de familie heeft symptomen. Ook ik heb nooit eerder last gehad.
Ik woon sinds 2004 in Spanje en geniet veel zonlicht.
Ik las bij blokje "uitlokkers" brandwonden.
Ik beland nu op de site omdat ik vanochtend wakker werd van tijdelijke erge jeuk en lichte pijn. De plek voelt nu ruw aan en is iets gezwollen. Een paar weken geleden heb ik wel een behoorlijke zonnebrand opgelopen op mijn hele rug.
Het plekje heeft zich niet uitgebreid.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel