Pulmonale hypertensie

Bij pulmonale hypertensie (PH) is de bloeddruk in uw longslagaders te hoog. Hierdoor kunt u te maken krijgen met uiteenlopende klachten: van vermoeidheid tot een vergrote lever. Ongeveer 800 Nederlanders hebben PH. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van PH. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

 

De behandeling van de aandoening Pulmonale hypertensie is gewaardeerd met een 9.1 op basis van 78 waarderingen.


Om te begrijpen wat pulmonale hypertensie is, moet u weten hoe de bloedsomloop werkt. Daarom hieronder een korte uitleg over de bloedsomloop:

Hoe pompt het hart bloed rond in het lichaam?

Onze organen hebben zuurstof nodig om goed te werken. De organen ontvangen zuurstof via het bloed. Maar hoe wordt zuurstof aan het bloed toegevoegd? Dat werkt als volgt: het hart is verdeeld in vier delen: één linker- en rechterhartkamer en één linker- en rechterboezem. In de rechterhartkamer stroomt zuurstofarm bloed naar binnen. Aan de rechterkamer zit een longslagader vast. Via deze ader vloeit het bloed naar de longen. De longen geven dit zuurstofrijke bloed terug aan het hart. Ditmaal via een andere longslagader. Eentje die verbonden is met de linkerkant van het hart. Het hart pompt het zuurstofrijke bloed vervolgens de grote lichaamsslagader in. En zo worden alle organen voorzien van zuurstof. Totdat de zuurstof weer op is. Dan stroomt het bloed weer de rechterkant van het hart in.

Lees meer over de bloedsomloop.

Wat is pulmonale hypertensie?

Pulmonale hypertensie is eigenlijk een extreem hoge bloeddruk in de longslagaders. Bekijk in dit filmpje wat in uw longen gebeurt bij pulmonale hypertensie.

De extreem hoge bloeddruk ontstaat doordat de doorgang van de longslagaders steeds smaller wordt. Hierdoor moet de rechterhartkamer heel hard werken om het bloed door de longen te pompen. Dit heeft uiteindelijk tot gevolg dat de rechterhartkamer groter wordt; hij is immers meer ‘getraind’. En omdat de rechterhartkamer tegen de linkerhartkamer aan ligt, komt de linkerkamer in verdrukking. De linkerhartkamer kan hierdoor minder goed het bloed naar de grote lichaamsader sturen. Dit heeft weer tot gevolg dat de bloeddruk in de rest van onze bloedvaten lager is, wat klachten als duizeligheid en flauwvallen geeft.

Pulmonale hypertensie is een chronische ziekte: het gaat nooit meer weg. Lees meer over de oorzaken en symptomen van pulmonale hypertensie.

Gebruikte bronnen: Longfonds, Stichting PHA Nederland, Hartstichting

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • Cardiothoracaal chirurg Symersky, P. - Amsterdam

  23 januari 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Absolute autoriteit op het gebied van pulmonale trombo endarteriëctomie operaties. Zeer prettig persoon, en dat geldt voor zijn hele team. Diepe buiging voor deze man die me zoveel quality of life...

  Reactie van/namens Ziekenhuis VU medisch centrum, locatie De Boelelaan - Amsterdam

  geplaatst op 2 februari 2018

  Bedankt voor uw positieve feedback en bijzonder hoge waardering voor de werkwijze van dokter Symersky en zijn team

 • Reumatoloog Vonk, M.C. - Nijmegen

  16 december 2017 - Goedgekeurd door de redactie

  Ik ben onder behandeling vanwege gelimiteerde systemische sclerodermie in combinatie met pulmonale arteriële hypertensie bij reumatologen Knaapen-Hans en Vonk, cardioloog van Dijk en longarts van...

 • 3.2

  Apotheek Apotheek De Asselsestraat - Apeldoorn

  16 december 2017 - Goedgekeurd door de redactie

  Veel te lange wachttijden. Moeilijk doen bij afwijkende zaken. Niet oplossingsgericht. Ondeskundig personeel; verkeerde informatie en tegenspreken patient (na 40 jaar deze aandoening weet ik wel wat...

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Pulmonale hypertensie?

Er zijn in totaal 72 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Pulmonale hypertensie. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

 • 10
  3

  Symersky, P.

  • Cardiothoracaal chirurg
  • VU medisch centrum, locatie De Boelelaan, Amsterdam
   AMC - Academisch Medisch Centrum, locatie Meibergdreef, Amsterdam
 • 10
  1

  Bogaard, H.J.

  • Longarts
  • VU medisch centrum, locatie De Boelelaan, Amsterdam
 • 10
  1

  Buurtzorg Wekerom 2

  Thuiszorg

  • Wekerom
Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland