Resusantagonisme

Synoniem: resusincompatibiliteit

Resusantagonisme kan voorkomen bij zwangere vrouwen. Als een vrouw resusantagonisme heeft, dan worden de rode bloedcellen van de baby afgebroken door het afweersysteem van de moeder. Alleen vrouwen die geen Resus-B-eiwit in hun bloed hebben (Resus-B-negatief zijn), kunnen last krijgen van resusantagonisme. Als een man die wél Resus-B-eiwit in zijn bloed heeft (Resus-B-positief is) de vader van de baby is, dan is de kans 50 procent dat bij de moeder resusantagonisme ontstaat. Ongeveer 17 procent van de Nederlandse vrouwen heeft bloed zonder Resus-B-eiwit. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom resusantagonisme ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

Bron: Bloedcellen.nl

De behandeling van de aandoening Resusantagonisme is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 10 waarderingen.

In het kort

• Bij resusantagonisme breekt het afweersysteem van de moeder de rode bloedcellen van de baby af
• Resusantagonisme komt alleen voor bij vrouwen met een negatieve bloedgroep. 17 procent van de Nederlanders heeft een negatieve bloedgroep.
• Tijdens de zwangerschap wordt bij de puncties gekeken of er sprake is van resusantagonisme
• Als de baby inderdaad een positieve bloedgroep heeft, dan krijgt de moeder een injectie.
•Mogelijke symptomen van resusantagonisme bij een pasgeboren baby zijn geelzucht, vergroting van lever en milt, ademhalingsproblemen en groeiafwijkingen
• De behandeling van pasgeboren baby’s met resusantagonisme kan bestaan uit lichttherapie, het aanvullen van vocht en toediening van stoffen waarmee het bilirubinegehalte in het bloed kan worden verlaagd. In ernstige gevallen is een bloedtransfusie nodig.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Resusantagonisme?

Er zijn in totaal 11 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Resusantagonisme. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland