Schaamlipkanker

Synoniemen: vulvacarcinomen, vulvacarcinoom, vulvakanker

Schaamlipkanker is een kwaadaardig gezwel aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Bijvoorbeeld de schaamlippen, maar ook de clitoris of het perineum. Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker, die vooral bij oudere vrouwen voorkomt. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose schaamlipkanker is 65 jaar. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling en wat de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) voor u kan betekenen. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom schaamlipkanker ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

Bron: UZ Leuven, Radboudumc

De behandeling van de aandoening Schaamlipkanker is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 36 waarderingen.

In het kort

• Schaamlipkanker is een kwaadaardig gezwel aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen.
• Symptomen die kunnen wijzen op schaamlipkanker zijn onder meer zwelling, jeuk, pijn bij het plassen of seksueel contact, spontane pijn, ongemakkelijk zitten en bloedverlies.
• Herkent u deze symptomen? Ga dan naar uw huisarts. Deze verwijst u eventueel door naar het ziekenhuis.
• Onderzoeken die kunnen bepalen of u schaamlipkanker heeft zijn onder meer een CT-scan, een elektrocardiogram (ECG), radiografie (RX) en een schildwachtklieronderzoek.
• De behandeling kan bestaan uit chemotherapie, radiotherapie en vulvectomie (verwijdering van de schaamlippen of een deel ervan).

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • Ziekenhuis CWZ - Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Waalsprong - Nijmegen

  4 mei 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  ik heb in het cwz Waalsprong een kleine operatie gehad en ben er behandelt met plaatselijke chemo ik raad iedereen dit kleine ziekenhuis aan de artsen leggen alles goed uit komen je met een glimlach...

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

 • 8.7

  Thuiszorg ZuidZorg Bladel - Bladel

  23 januari 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Door middel van de ZuidZorg en vrijwillige thuiszorg hebben we de wens van mijn tante om thuis te sterven kunnen realiseren. Daar zijn we hun erg dankbaar voor. Ze staan meteen voor je klaar en zijn...

 • 9.5

  Gynaecoloog Meershoek, A.P.J. - Spijkenisse

  22 januari 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Betrouwbare arts erg vriendelijk en kundig hij heeft mij bijgestaan en een paar stukjes weggesneden uit de schaamlip doordat ik lichen sclerosus heb! ik ben nu onder behandeling in het ErasmusMC.

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Schaamlipkanker?

Er zijn in totaal 29 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Schaamlipkanker. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland