Naar de navigatie Naar de inhoud

Spataders

Synoniemen: spatader, spataderen, varice, varices

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan ik voor spataders behandeld worden?

Geplaatst op 12 april 2015 door - 5318 keer bekeken

Spataders geven meestal geen klachten. Daarom is een behandeling niet per se nodig. Toch kunt u voor een behandeling kiezen, bijvoorbeeld omdat u de spataders op uw been storend vindt. Welke behandeling u krijgt, is onder meer afhankelijk van:

  • Het soort spatader. Is de spatader klein of juist heel groot?
  • Welke ader is aangedaan. Is het een oppervlakkige of verbindingsader?
  • De plek van de spatader. Waar zit hij in uw been?
  • De ernst en uitgebreidheid van het probleem.


De meest toegepaste behandelingen bij spataders zijn:

  • Druktherapie. Bij deze behandeling draagt u zwachtels om uw benen of elastische kousen. De kousen worden aangemeten, omdat ze heel nauw om uw benen moeten zitten. De zwachtels en steunkousen verbeteren de doorbloeding in de aders. Daardoor kunnen uw klachten afnemen. Ook zorgen de kousen en zwachtels ervoor dat er zich geen vocht in uw benen ophoopt.
  • Dichtbinden. Tijdens een operatie bindt de arts de spatader dicht met een draadje. Hierdoor staat de spatader niet meer onder hoge druk van de bovengelegen bloedvaten. Andere aders nemen de functie van deze ader over. Na de behandeling moet u een elastische kous of zwachtels dragen.
  • Strippen. Met een operatie wordt de spatader uit uw lichaam gehaald via twee kleine sneetjes. Eerst zoekt de arts de spatader op via uw lies en bindt hij de ader af. Daarna maakt hij twee kleine sneetje bij uw knie of enkel; het ligt er aan waar de spatader zit. Door deze twee kleine sneetjes leidt hij een draad. Met deze draad trekt de arts de spatader naar buiten. Na deze operatie moet u een elastische kous of zwachtels dragen.
  • Bevriezen. Dit gebeurt ook tijdens een operatie. De spatader wordt verholpen door de ader te bevriezen. Hiervoor brengt de arts een draad in uw ader. Als de draad goed ligt, wordt deze bevroren. De ader eromheen bevriest dan ook. De arts trekt de draad los en verwijdert op die manier meteen de ader. Na deze operatie moet u een elastische kous of zwachtels dragen.
  • Dichtbranden via VNUS-methode. Hierbij wordt de spatader van binnenuit dichtgebrand. VNUS is de naam van het apparaat waarmee dat gebeurt. Na de behandeling moet u een elastische kous of zwachtels dragen.
  • Dichtbranden via lasertherapie. Ook bij deze behandeling wordt de spatader van binnenuit dichtgebrand. Dit gebeurt met een laserdraad. Deze wordt in de ader ingebracht en vervolgens verhit. Na de ingreep moet u een elastische kous of zwachtels dragen.
  • Inspuiten. Bij deze ingreep worden uw spataders weggespoten met schuim of een vloeistof. Beide veroorzaken een onschuldige ontstekingsreactie aan de binnenkant van de ader. Door deze ontsteking, plakt de ader aan elkaar. Als de ader goed dichtgedrukt wordt, sluit de ader vanzelf. Daarom moet u na de operatie elastische kousen of zwachtels dragen.
  • Weghalen via kleine sneetjes naast de spatader. In uw huid direct naast de spatader maakt de arts kleine sneetjes. Met speciale ‘haaknaaldjes’ haalt de arts de spatader uit uw been. Deze ingreep is alleen mogelijk bij (grote) spataders die aan de oppervlakte liggen. Na de ingreep moet u zwachtels of een elastische kous dragen. 


U kunt ook een combinatie van bovenstaande behandelingen krijgen. De meeste behandelingen nemen de oorzaak van de spatader niet weg. De kans blijft dus bestaan dat hij terugkeert op dezelfde plek of ergens anders op uw been.

Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts altijd welke van bovenstaande behandelingen het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen: 

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat. Check bij uw zorgverzekeraar of deze de behandeling vergoedt.

Gebruikte bronnen: Thuisarts.nl, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Hart&Vaat Groep, Hartstichting



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel