Naar de navigatie Naar de inhoud

Staar

Synoniemen: cataract, grijze staar

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Oogvereniging

Hoe kan ik voor staar behandeld worden?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 8774 keer bekeken

De enige behandelingsmogelijkheid bij staar is een staaroperatie. Maar zo’n oogoperatie heeft geen enkele spoed en is ook niet perse nodig. U kunt immers niet blind worden van staar, hoogstens slechtziend. Een staaroperatie is een optie als u:

  • Ook een netvliesaandoening heeft, zoals diabetische retinopathie. Een staaroperatie maakt dan de behandeling of het in de gaten houden van deze aandoening gemakkelijker.
  • Een groot verschil in brilsterkte tussen beide ogen heeft.
  • Grote problemen met uw zicht heeft.


Een oogarts doet de staaroperatie. Hij vervangt uw troebele lens door een kunststof lens. Deze is op maat gemaakt en heeft de juiste sterkte. Er bestaan meerdere soorten kunststof lenzen:

  • Monofocale (standaard)lens: Deze lens wordt het meest gebruikt. Met deze lens ziet u na de operatie op één afstand scherp, dit is meestal in de verte. U heeft dan voor dichtbij een bril nodig. U kunt er ook voor kiezen om dichtbij scherp te zien. U heeft dan voor in de verte een bril nodig.
  • Monofocale torische lens: Dit is eigenlijk hetzelfde als de monofocale (standaard)lens, alleen corrigeert deze lens ook een cilinderafwijking. Bij een cilinderafwijking is het voorvlak van uw hoornvlies geen mooie bolvorm, zoals een voetbal, maar meer een ovaal, zoals een rugbybal.
  • Multifocale lens: Met deze lens kunt u na de operatie op alle afstanden scherp zien. U heeft geen bril nodig. De multifocale lens is nog niet voor iedereen geschikt en wordt daarom nog niet vaak gebruikt.
  • Multifocale torische lens: Dit is eigenlijk hetzelfde als de multifocale lens, alleen corrigeert deze lens ook een cilinderafwijking.
  • Bifocale lens: Met deze lens kunt u na de operatie in de verte én dichtbij scherp zien. U kunt dus zonder problemen verkeersborden of een boek lezen. Nadeel is dat deze lens uw zicht niet voor tussenafstanden corrigeert. Het beeldscherm van de computer ziet u bijvoorbeeld niet scherp.


Let op
: Niet iedere lens kan bij iedere patiënt geplaatst worden. En niet iedere arts plaatst iedere lenssoort. Bespreek de mogelijkheden met uw arts. Ook worden niet alle lenzen vergoed door uw zorgverzekering. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.


Meest verrichte operatie

In Nederland is een staaroperatie de meest verrichte en één van de meest veilige operaties. Bij meer dan 98% van de patiënten verloopt zowel de operatie als het herstel zonder problemen. Toch is er een kleine kans op complicaties, zoals: 

  • Een ernstige oogontsteking. Om dit te voorkomen moet u na de operatie een paar weken uw geopereerde oog druppelen. 
  • Nastaar. Uw zicht is dan nog steeds niet scherp of wordt geleidelijk aan minder scherp. Een laserbehandeling kan nastaar (grotendeels) verhelpen. 
  • Beetje vocht in het netvlies. Dit herstelt meestal vanzelf. Soms krijgt u tabletten of druppels.
  • Netvliesloslating. U ziet dan vlekken of (licht)flitsen. Ook gaat uw zicht achteruit. Bij een netvliesloslating is een operatie noodzakelijk. 


Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts altijd wat het beste bij uw situatie past: afwachten of een operatie. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zij de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Zorg dat u in ieder geval op deze vragen antwoord krijgt.
De arts moet u ook de volgende informatie over een staaroperatie geven:

  • Wat de aard en het doel van de operatie is.
  • In hoeverre een operatie uw gezichtsvermogen verbetert.
  • Hoelang het duurt voordat uw gezichtsvermogen verbetert.
  • Welke risico’s een operatie met zich meebrengt.
  • Welke ernstige complicaties zich kunnen voordoen tijdens en na operatie.


Aan de hand van deze informatie en de beantwoorde vragen bepaalt u samen met uw arts wat u gaat doen.

 



Er zijn 2 reacties geplaatst

J.J.Bakker-Oudshoorn | 23 februari 2017

Ik heb een ernstige vorm van MD en wordt hiervoor al vele jaren behandeld. Aanvankelijk kreeg ik in beide ogen injecties maar op een gegeven moment verslechterde het linkeroog zodanig dat injecteren geen zin meer had en hiermee werd gestopt. Het rechteroog is de laatste 2 jaar aardig stabiel gebleven zodat ik het laatste halfjaar
1 injectie per 4 maanden krijg. Ik ben een paar jaar geleden verhuisd naar elders en dus ook onder behandeling van een andere oogkliniek gekomen.
De huidige situatie is dat ik links alleen langs de buitenrand van het linkeroog nog een heel klein beetje zicht heb (2%), rechts is het zicht tussen de 40 en 50%. Links is er flinke staarvorming terwijl dit rechts wat minder is.
Mijn oogarts adviseert mij een staaroperatie aan het linker oog waardoor dat randje zicht wat helderder wordt. Ik weet echt niet wat ik
moet doen in dit geval.

Dharriet | 23 februari 2017

Je werd gediagnosteerd met staar..later bleek ik geen staar te hebben
dat bevestigde de oogarts in die andere kliniek..
Hoe kunnen ze zich zo vergissen??


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel