Naar de navigatie Naar de inhoud

Staar

Synoniemen: cataract, grijze staar

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Oogvereniging

Verschilt de zorg op het gebied van staar tussen ziekenhuizen?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 15356 keer bekeken

Moet u geopereerd worden? Bespreek uw keuze voor het ziekenhuis of de kliniek dan met uw huisarts. De (kwaliteit van) zorg is namelijk niet overal gelijk.

Percentage patiënten dat complicaties ervaart na staaroperatie

Na de operatie krijgen patiënten een vragenlijst over de ervaren complicaties. Het aantal patiënten dat na een staaroperatie complicaties merkt verschilt per ziekenhuis van 3 tot 34%.

Percentage patiënten dat heroperatie moet ondergaan

Soms moet een patiënt binnen korte tijd nog een keer worden geopereerd. Bijvoorbeeld als er bij de eerste operatie iets mis is gegaan. Soms is dat niet te voorkomen. Maar soms wijst een groot aantal heroperaties erop dat er iets niet goed gaat in de zorg.  In het ziekenhuis waar de meeste heroperaties zijn, worden  9 van de 100 geopereerden opnieuw geopereerd.

Percentage patiënten dat tevreden is over operatie

Ziekenhuizen vragen patiënten via een vragenlijst of het resultaat van de operatie voldoet aan hun verwachtingen. In het hoogst scorende ziekenhuis geeft 97% aan dat het resultaat van de operatie aan hun verwachtingen voldoet.

Percentage patiënten dat ziekenhuis aanraadt

In het ziekenhuis dat het meest wordt aanbevolen door patiënten, raadt 79% van de geopereerden hun ziekenhuis aan voor de behandeling van staar. In het ziekenhuis dat het laagst scoort, raadt 37% van de patiënten het ziekenhuis aan.

Aantal chirurgen op locatie

Als er meerdere oogartsen zijn in het ziekenhuis, kunnen ze samenwerken, met elkaar overleggen en van elkaar leren.

Percentage artsen van de oogafdeling betrokken bij behandeling

Het is belangrijk dat de arts die u opereert genoeg ervaring heeft. Onderzoek laat zien dat de zorg verbetert als er een team betrokken is dat meer ervaring heeft.

Meer weten over uw ziekenhuis? Zoek op Zorgkaartnederland.nl uw ziekenhuis op en bekijk meer informatie op het tabblad ‘Kwaliteit’.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel