Staar

Synoniemen: cataract, grijze staar

Als de dokter bij u staar constateert, heeft u veel vragen. Wat is staar precies en wat zijn de behandelmogelijkheden? Daarnaast zijn er meer zaken voor u van belang om te weten. Zo verschilt per ziekenhuis de kans dat u een operatie aangeboden krijgt en bestaan er kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. Zaken die voor u, en voor het resultaat van de behandeling groot verschil kunnen maken.

De behandeling van de aandoening Staar is gewaardeerd met een 8.7 op basis van 4558 waarderingen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een behandeling bij staar?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 9170 keer bekeken

Heeft u staar? Neem dan de volgende adviezen mee bij het kiezen van een behandeling:

  1. Zet uw wensen en voorkeuren op een rijtje. Bespreek met uw arts wat daarbij het beste past: opereren of afwachten.
  2. Kiest u voor een operatie? Bespreek dan met de chirurg hoeveel ervaring hij heeft. Bespreek ook concreet wat een operatie voor u betekent en waarom uw behandelend arts een operatie voorstelt. Laat de voor- en nadelen van een operatie in uw specifieke geval aan bod komen.
  3. Er bestaan verschillen in kwaliteit tussen ziekenhuizen en klinieken. Vergelijk daarom ziekenhuizen en klinieken met elkaar en bespreek uw voorkeur met uw huisarts.
  4. Het is fijn als u zo min mogelijk hoeft te reizen. Kijk daarom of  het ziekenhuis of de kliniek van uw voorkeur alle vooronderzoeken en doktersafspraken op dezelfde dag aanbiedt.
  5. Check uw verzekeringspolis en kijk of uw verzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis van uw keuze. Anders krijgt u mogelijk de operatiekosten niet vergoed. Als u een multifocale kunstlens of bifocale kunstlens krijgt, ga dan na of uw aanvullende verzekering dit (deels) vergoedt.
  6. In het ziekenhuis krijgt u voor én na de behandeling een vragenlijst over uw klachten. Vul deze in. Met de resultaten kan het ziekenhuis de zorg verbeteren en helpt u nieuwe patiënten.Er is 1 reactie geplaatst


  • Anne | 3 augustus 2018

    Klopt het dat er drie weken voor de operatie van een cataract gedruppeld dient te worden en dat er medicijnen gebruikt moeten worden zoals b.v. een antibioticum?


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland