Naar de navigatie Naar de inhoud

Staar

Synoniemen: cataract, grijze staar

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Oogvereniging

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een behandeling bij staar?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 18704 keer bekeken

Heeft u staar? Neem dan de volgende adviezen mee bij het kiezen van een behandeling:

  1. Zet uw wensen en voorkeuren op een rijtje. Bespreek met uw arts wat daarbij het beste past: opereren of afwachten.
  2. Kiest u voor een operatie? Bespreek dan met de chirurg hoeveel ervaring hij heeft. Bespreek ook concreet wat een operatie voor u betekent en waarom uw behandelend arts een operatie voorstelt. Laat de voor- en nadelen van een operatie in uw specifieke geval aan bod komen.
  3. Er bestaan verschillen in kwaliteit tussen ziekenhuizen en klinieken. Vergelijk daarom ziekenhuizen en klinieken met elkaar en bespreek uw voorkeur met uw huisarts.
  4. Het is fijn als u zo min mogelijk hoeft te reizen. Kijk daarom of  het ziekenhuis of de kliniek van uw voorkeur alle vooronderzoeken en doktersafspraken op dezelfde dag aanbiedt.
  5. Check uw verzekeringspolis en kijk of uw verzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis van uw keuze. Anders krijgt u mogelijk de operatiekosten niet vergoed. Als u een multifocale kunstlens of bifocale kunstlens krijgt, ga dan na of uw aanvullende verzekering dit (deels) vergoedt.
  6. In het ziekenhuis krijgt u voor én na de behandeling een vragenlijst over uw klachten. Vul deze in. Met de resultaten kan het ziekenhuis de zorg verbeteren en helpt u nieuwe patiënten.


Er zijn 6 reacties geplaatst

Rob Bosman | 1 februari 2023

Enige tijd na een staaroperatie ontstond er een vlek in het bovenste deel van het oog. Er zou volgens de arts een trombus zitten en zicht in bovenste deel komt niet meer terug. Is dit een bekende complicatie bij een dergelijke operatie?

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

Bedankt voor je reactie. We kunnen geen medisch advies geven, en raden aan om contact op te nemen met de arts in het ziekenhuis/kliniek van behandeling.

Stomp | 16 september 2021

Ik heb min 22 en ik heb staar. Verder geen afwijkingen.oogarts vindt het gevaarlijk te opereren. Andere oogarts?

Redactie ZorgkaartNederland | 13 april 2021

Geachte mevrouw Gill,

U reageert nu op de website ZorgkaartNederland. Wij hebben echter geen brochures en u heeft ons ook geen geld overgemaakt. Wilde u misschien contact met de Oogvereniging? Die kunt u bereiken via www.oogvereniging.nl. Mailen kan ook: info@oogvereniging.nl.

Succes met uw zoektocht naar informatie.

Gerda Gill | 10 april 2021

Beste ,

Op 22 maart heb ik een brochure aangevraagd over staar. Ook € 5,00 overgemaakt.

Tot op heden nog geen brochure ontvangen.

Hoor graag van u,
Gerda Gill

heijmans | 5 juni 2020

Ik heb volgens de opticien staar en moet geopereerd worden doen ze alle 2 de ogen te gelijk ??ik ben 91 Jaar Kan dat verder geen kwaat of kan ik het beter niet doen

Anne | 3 augustus 2018

Klopt het dat er drie weken voor de operatie van een cataract gedruppeld dient te worden en dat er medicijnen gebruikt moeten worden zoals b.v. een antibioticum?


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel