Naar de navigatie Naar de inhoud

Staar

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Oogvereniging
17-05-2022
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: staar

Synoniemen: cataract, grijze staar

Het team van Patiëntenfederatie Nederland helpt je met het kiezen van de best passende zorgaanbieder. Hoe werkt dat?

Heel gemakkelijk: we hebben op één plek belangrijke informatie verzameld over staar. Hier lees je betrouwbare informatie, verhalen van ervaringsdeskundigen en vind je waarderingen en reviews. Een overzichtelijk startpunt dus.

Ook zie je meteen een lijst van ziekenhuizen en klinieken die staaroperaties uitvoeren. Deze lijst kan je filteren en sorteren. Zo maak je snel een selectie van zorgaanbieders die aansluiten bij jouw wensen.

Extra hulp nodig? In een onafhankelijke online keuzehulp, ontwikkeld door Patiëntenfederatie Nederland, stellen we een aantal vragen over je situatie en wat jij belangrijk vindt. Op deze manier vergelijken we verschillende zorginstellingen en maken we een selectie die zo goed mogelijk aansluit bij jouw wensen.

Hoe kies je nou het beste een zorgaanbieder voor een staaroperatie? Hieronder staan een aantal tips.


Waar kan ik het beste terecht voor een staaroperatie?

Als je een staaroperatie overweegt komt er veel informatie op je af. Het is goed om te weten dat er echt iets te kiezen valt.

Wil je bijvoorbeeld de oogarts die de operatie uitvoert voor de ingreep ontmoeten? Dat kan een rol spelen bij het kiezen voor een ziekenhuis of kliniek.

Een zorgkeuze is heel persoonlijk. Wat bij de een goed past, is voor de ander misschien een misser. 
Deze vragen kunnen je op weg helpen: 

  • Er zijn verschillende soorten kunstlenzen die gebruikt kunnen worden. Worden deze allemaal aangeboden, en is er gelegenheid om de voor- en nadelen met een arts te bespreken?
  • Hoe ver wil je reizen voor de operatie?
  • Hoe wil je dat de controle plaatsvindt: telefonisch of poliklinisch? Of heeft een digitaal consult je voorkeur?


Waar kan ik het snelste geholpen worden?

Een belangrijke vraag is op welke termijn je terecht kan voor een staaroperatie. Is er een wachttijd, en waar moet je dan rekening houden? Wachttijden kunnen erg uiteenlopen, dus het is belangrijk om dit na te vragen.  


Wat kost het?

Een staaroperatie kost gemiddeld zo’n 1500 euro. Of dit wordt vergoed door de verzekering hangt onder andere af van de soort lens die wordt gebruikt. Het maakt ook uit of je zorgverzekering een contract heeft met de zorgaanbieder. Vraag dit goed na bij je zorgverzekeraar.  


Hoe kom ik erachter wat de ervaring van anderen is?

Op ZorgkaartNederland lees je betrouwbare en onafhankelijke waarderingen van andere patiënten. De schrijvers hebben een review geschreven over de zorg die ze ontvangen hebben. Op deze manier helpen we elkaar met kiezen.


Tips

Een staaroperatie is ook mogelijk als je je ogen hebt laten laseren. Laat dit wel aan de arts weten. Zij/hij kan dan beter de sterkte van de kunstlens bepalen.

Staaroperaties worden standaard uitgevoerd onder lokale verdoving door middel van verdovende oogdruppels. Soms is gehele narcose nodig. Bespreek de mogelijkheden met je arts.


Aan de slag

Meteen op zoek naar een arts voor een staaroperatie? Bekijk dan hier een handig overzicht van zorgverleners:

Alle behandelaars bij staar

Krijg je graag wat meer hulp? Aan de hand van enkele vragen tonen we je drie zorginstellingen die aansluiten bij jouw wensen met de:

Keuzehulp staar


Er is 1 reactie geplaatst

A.M.Sauer | 19 december 2022

Ik heb een vraag, die niet voorkomt bij de meeste gestelde vragen.
Ik heb een afspraak voor 29/12/2022 met een optometrist in Amphia ziekenhuis. Heb ik persoonlijk gemaakt toen ik toch voor controle daar moest zijn. Kreeg die meteen.
Nu hoorde ik dat je dan toch een verwijsbrief van de huisarts moet hebben, die daaraan vooraf had moeten gaan.
Is dat zo? Indien dat zo is, kan ik die dan afhalen/of toegestuurd krijgen per email/per post. Ik ga niet graag voor niets naar de afspraak. Vriendelijk dank voor uw aandacht en moeite.

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

Beste mevrouw, u kunt het beste contact opnemen met uw huisarts en / met het secretariaat van het Amphia om te vragen wat er precies nodig is.

Laat een reactie achter

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp