Stollingsstoornissen

Synoniemen: bloedstollingsafwijking, bloedstollingsafwijkingen, bloedstollingsstoornis, bloedstollingsstoornissen, bloedstollingsziekte, bloedstollingsziekten, bloedstollingsziektes, hemofilie, stollingsafwijking, stollingsafwijkingen, stollingsstoornis, stollingsziekte, stollingsziekten, stollingsziektes

Als u een stollingsstoornis heeft, stolt uw bloed anders dan normaal. Dat kan bijvoorbeeld komen door een afwijking aan de bloedplaatjes of stollingsfactoren. De bekendste stollingsstoornis is hemofilie, een aandoening die vooral bij mannen voorkomt. Ook vrouwen kunnen echter last hebben van stollingsstoornissen. Stollingsstoornissen worden vaak op jonge leeftijd ontdekt, maar in sommige gevallen zijn mensen al ouder dan 60 voor ze horen dat ze een stollingsstoornis hebben. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere patiënten de zorg rondom stollingsstoornissen ervaren en wat de Nederlandse Vereniging voor Hemofilie-patiënten (NVHP) voor u kan betekenen.

Bron: nvhp.nl en wikipedia.nl

De behandeling van de aandoening Stollingsstoornissen is gewaardeerd met een 8.9 op basis van 140 waarderingen.

Heeft u de zeldzame bloedaandoening Paroxismale Nachtelijke Hemoglobinurie (PNH)?

Geplaatst op 31 januari 2018 door - 468 keer bekeken

Paroxismale Nachtelijke Hemoglobinurie (PNH) is een bloedziekte waarbij er een te snelle afbraak is van rode bloedcellen. Hemoglobine (Hb) is een ijzerhoudend eiwit dat in de rode bloedcellen zit en de kleur aan bloed geeft.

Bij ongeveer een kwart van de patiënten worden de rode bloedcellen vooral ’s nachts afgebroken. Doordat de rode bloedcellen kapot gaan komt hemoglobine in de urine terecht. Dit leidt tot donkere ochtendurine. Dit wordt ook wel nachtelijke hemoglobinurie genoemd. Bij de meeste patiënten met PNH gebeurt de afbraak van rode bloedcellen in plotselinge aanvallen, die op elk moment van de dag plaats kunnen vinden. Paroxismaal betekent ook aanvalsgewijs. Een aanval kan veroorzaakt worden door een verminderde weerstand (door griep of een infectie) maar kan ook zonder reden plaatsvinden.
De extra afbraak van rode bloedcellen leidt tot bloedarmoede. Patiënten hebben hierdoor last van vermoeidheid. Daarnaast heeft een patiënt vaak last van infecties en is er een grotere kans op trombose.
Wij hebben een kenniskaart over Paroxismale Nachtelijke Hemoglobinurie voor u gemaakt. Een kenniskaart laat zien welke kennis waar te vinden is en wat patiënten of de patiëntenorganisatie belangrijk vinden voor de zorg. Voor de meeste expertisecentra is een kenniskaart beschikbaar.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland