Syndroom van Korsakov

Synoniemen: korsakov, korsakovsyndroom, syndroom van Wernicke-Korsakov, wernicke-korsakov, wernicke-korsakovsyndroom

Bij het syndroom van Korsakov is een deel van de hersenen aangetast. Daardoor vergeet u dingen die u heeft meegemaakt en dingen die u heeft geleerd. Het syndroom van Korsakov heeft geen invloed op de vaardigheden die u heeft, zoals pianospelen. Er zijn in Nederland momenteel tussen de 8.000 en 10.000 mensen met het syndroom van Korsakov. Het syndroom van Korsakov komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom het syndroom van Korsakov ervaren.

Bron: jellinek.nl en korsakovkenniscentrum.nl

 

De behandeling van de aandoening Syndroom van Korsakov is gewaardeerd met een 8.1 op basis van 70 waarderingen.

In het kort

  • Mensen met het syndroom van Korsakov hebben moeite met het plannen van activiteiten. Door geheugenproblemen gaan Korsakov-patiënten soms verhalen verzinnen om ‘gaten’ in het geheugen op te vullen.
  • Het syndroom van Korsakov ontstaat vooral door een gebrek aan vitamine B1. Ook alcoholmisbruik kan de ziekte van Korsakov veroorzaken.
  • Behandeling van Korsakovpatiënten bestaat vooral uit trainingen en oefeningen.
  • Organisaties die gespecialiseerd zijn in het syndroom van Korsakov, hebben zich aangesloten bij het Korsakov Kenniscentrum. Dit gaat om GGZ-instellingen, verpleeghuizen en Regionale Instellingen voor Beschermd Wonen (RIBW-instellingen).

 Bron: Korsakovkenniscentrum.nl

 

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Syndroom van Korsakov?

Er zijn in totaal 41 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Syndroom van Korsakov. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland