Syndroom van Korsakov

Bij het syndroom van Korsakov is een deel van de hersenen aangetast. Daardoor vergeet u dingen die u heeft meegemaakt en dingen die u heeft geleerd. Het syndroom van Korsakov heeft geen invloed op de vaardigheden die u heeft, zoals pianospelen. Er zijn in Nederland momenteel tussen de 8.000 en 10.000 mensen met het syndroom van Korsakov. Het syndroom van Korsakov komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom het syndroom van Korsakov ervaren.

Bron: jellinek.nl en korsakovkenniscentrum.nl

 

In het kort:

 • Mensen met het syndroom van Korsakov hebben moeite met het plannen van activiteiten. Door geheugenproblemen gaan Korsakov-patiënten soms verhalen verzinnen om ‘gaten’ in het geheugen op te vullen.
 • Het syndroom van Korsakov ontstaat vooral door een gebrek aan vitamine B1. Ook alcoholmisbruik kan de ziekte van Korsakov veroorzaken.
 • Behandeling van Korsakovpatiënten bestaat vooral uit trainingen en oefeningen.
 • Organisaties die gespecialiseerd zijn in het syndroom van Korsakov, hebben zich aangesloten bij het Korsakov Kenniscentrum. Dit gaat om GGZ-instellingen, verpleeghuizen en Regionale Instellingen voor Beschermd Wonen (RIBW-instellingen).

 

 

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 3.0

  Maag-Darm-Leverarts Boekema, P.J. - Eindhoven

  Geplaatst op 19 september 2017

  Mijn eigen arts dokter Ter Borg was ziek. Dokter Boekema heeft mij als zijn vervanger opgebeld. Dokter Boekema heeft me behandeld als een klein kind. Ik voelde me behoorlijk in de hoek gezet. Heeft...

  Reactie van/namens Ziekenhuis Máxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven - Veldhoven

  geplaatst op 22 september 2017

  Geachte heer, mevrouw, Het spijt ons dat u ontevreden bent over uw behandeling. Wij nodigen u uit om uw ervaringen te bespreken...

 • 7.7

  Verpleeghuis en verzorgingshuis Schakelring Eekhof - Kaatsheuvel

  Geplaatst op 5 september 2017

  Mijn broer is dementerend door korsakov, hij is zeer goed opgevangen en begeleid in zijn dagelijkse dingen. De verpleging is zeer attend en liefdevol naar hem toe.Ook al is hij bij tijden niet de...

 • 8.5

  Verpleeghuis en verzorgingshuis Pleyade, locatie Polderhof - Arnhem

  Geplaatst op 27 augustus 2017

  Wij zijn tevreden hoe het met onze dochter gaat.

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Syndroom van Korsakov?

Er zijn in totaal 32 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Syndroom van Korsakov. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland