Verslavingen

Synoniemen: addictie, afhankelijkheidsprobleem, afhankelijkheidsproblemen, middelenafhankelijkheid, verslaving, verslavingsgedrag, verslavingsprobleem, verslavingsproblematiek, verslavingsproblemen, verslavingsziekte, verslavingsziekten

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Verslavingen is gewaardeerd met een 8.4 op basis van 3626 waarderingen.

Wat is de oorzaak van een verslaving?

Geplaatst op 21 juli 2015 door - 3808 keer bekeken

Er bestaat niet één oorzaak van een verslaving. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren, zoals:

 • Erfelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat verslavingen in bepaalde families vaker voorkomen dan in andere. Hoe groot de kans is dat kinderen van verslaafde ouders, ook een verslaving ontwikkelen, is onbekend. Maar sommige onderzoeken tonen dat kinderen met een ouder die drinkt anderhalve keer zoveel kans op een verslaving hebben dan andere kinderen.
 • Omgeving. Hoe is iemand opgevoed? Wat voor gedrag is iemand gewend van ouders of andere familieleden? Zijn er problemen in het gezin? Heeft iemand ingrijpende dingen meegemaakt?
 • Psychische problemen. Als iemand stress ervaart, is hij kwetsbaarder voor een verslaving. Stress activeert namelijk de hersengebieden voor verlangen en verslaving. Verder gaat een alcohol- of drugsverslaving vaak samen met andere psychische aandoeningen, zoals angststoornissen, depressie of ADHD.
 • Type middel. Het ene middel is verslavender dan het andere middel. Zo zijn heroïne en nicotine bij veel mensen al na enkele keren verslavend, terwijl cannabis minder verslavend is. Dit komt doordat heroïne en nicotine veel meer invloed hebben op het hersengebied voor verlangen en verslaving. 


Hersenen

Bij een verslaving spelen de hersenen een grote rol. Als u sigaretten rookt, alcohol drinkt, een game uitspeelt of een geweldige aankoop doet, maken uw hersenen het geluksstofje dopamine aan. Dit stofje bevindt zich in het hersengebied verlangen en geeft een enorme opkikker: u voelt zich heel goed. De dopamine neemt na een tijdje vanzelf weer af tot de oorspronkelijke hoeveelheid. Hiermee verdwijnt ook het fijne gevoel. Dat vinden sommige mensen lastig. Zij verlangen terug naar het fijne gevoel. En om dat gevoel keer op keer te bereiken, grijpen ze steeds vaker naar de fles, spelen ze uren een game of steken met grote regelmaat een sigaret op. Een verslaving is geboren.

Wat zijn de kenmerken van een verslaving?

Elke verslaving heeft zijn eigen kenmerken. Een alcoholverslaving herkent u bijvoorbeeld aan de alcohollucht, terwijl bij een gameverslaving uren achter elkaar op de (spel)computer spelen een belangrijke aanwijzing is. Toch zijn er ook enkele algemene kenmerken, die bij elke verslaving terugkomen, zoals:

 • Veel liegen om het verslavingsgedrag te verbergen;
 • Slechtere prestaties op school of werk;
 • Minder goed voor zichzelf zorgen. Dus: minder (gezond) eten, weinig douchen, vaak dezelfde kleding aan;
 • Vrienden en familie minder spreken en zien;
 • Ontkennen en boos worden als iemand iets zegt over het gamegedrag, alcohol- of drugsgebruik;
 • Geen initiatief nemen;
 • Minder geconcentreerd, suf en afwezig.


Lees meer over de verschillende symptomen per verslaving.

Gebruikte bronnen: Hersenstichting, Fonds Psychische Gezondheid, Trimbos Instituut
Er is 1 reactie geplaatst


 • Jaap | 7 september 2018

  Verslaving is voor een gedeelte genetisch bepaald.
  Echter een dopamine deficiet in de substantia nigra is een belangrijke oorzaak.
  L-Dopa wordt toegediend bij Parkinson patienten.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland