Naar de navigatie Naar de inhoud

Ziekte van Lyme

Synoniemen: Lyme borreliose, Lyme ziekte, Lyme-borreliose, Lyme-ziekte, borreliose, erythema migrans, lyme, lymeborreliose, lymeziekte, tekenbeetziekte

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De teek ligt altijd op de loer

Geplaatst op 26 juli 2016 door - 3057 keer bekeken

Foto De teek ligt altijd op de loer

Juist in de zomervakantie gaan we met z’n allen de natuur in. Helaas zorgt dat ook voor een groter risico op een tekenbeet. Hierbij wat tips om nare gevolgen te vermijden.

Voor u vertrekt, is het belangrijk om te weten of op uw bestemming ook ernstige tekenziekten voorkomen. De Nederlandse tekenziekten (zoals de ziekte van Lyme) kunnen al ernstige gevolgen hebben, maar in andere landen dragen sommige teken nog ernstiger ziekten met zich mee. Het gaat om diverse vormen van tekenencefalitis (TBE). De Europese variant kan zelfs tot hersenvliesontsteking leiden. Het RIVM meldt dat deze versie van het virus recentelijk voor het eerst in Nederland is aangetroffen.
De Aziatische variant van TBE is nog gevaarlijker en heeft een grotere kans op een dodelijke afloop. Als u langer dan een maand in zo’n risicogebied wilt verblijven, dan is een zogenaamde FSME-vaccinatie aan te bevelen.

Op pad

Trek zo veel mogelijk bedekkende kleding aan als u de natuur in gaat. Voor extra zekerheid kunt u zich insmeren met een tekenwerend middel, waarin DEET, Icaridin of IR3535 zit. Geef kleine kinderen een petje en blijf indien mogelijk op de wandelpaden. En tot slot is het raadzaam om een tekentang mee te nemen.

Stichting Tekenbeetziekten heeft onderstaand schema gemaakt. Daarin kunt u precies zien wat u moet doen om schadelijke gevolgen van een tekenbeet te voorkomen.

 

 

Bij de controle is het goed om te weten dat teken met name vochtige lichaamsplekken en plekken met een dunne huid opzoeken. Denk daarbij aan knieholten, oksels en tussen de tenen.

Als u toch gebeten bent

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk. Zelfs als u dit binnen 24 uur doet, is er nog kans op besmetting!
  • Irriteer de teek niet met zeep of alcohol! De kans is dan aanwezig dat hij zijn maaginhoud vol ziekteverwekkers in uw bloedbaan uitspuugt.
  • Verwijder de teek met een speciale tekenverwijderaar.
  • Desinfecteer het wondje na verwijdering met alcohol 70% of met jodium.
  • Noteer datum en plaats van de tekenbeet op het lichaam en maak een foto van de beetplek.
  • Meld de tekenbeet bij de huisarts. 

Controle op symptomen

  • Houd de plek in de twaalf weken na de beet goed in de gaten.
  • Als er dagen of weken na de beet een gekleurde, groter wordende plek rond de beetplek ontstaat, ga dan onmiddellijk naar de huisarts en vraag een antibioticakuur. Dit betekent namelijk dat u besmet bent met de ziekte van Lyme met Erythema Migrans. Bij een blanke huidskleur is het een rode vlek, bij andere huidskleuren is de vlek geel of blauw van kleur.
  • Vroege symptomen van de ziekte van Lyme zonder Erythema Migrans zijn griepachtige klachten (koorts, rillingen, vermoeidheid, spierpijn, keelpijn) en Borrelia lymfocytoom (blauwrode, vast aanvoelende zwelling op onder meer oorlel en tepel). 

Meer informatie en handige app

Lees op www.tekenbeetziekten.nl meer over het voorkomen van tekenbeten en nare gevolgen daarvan. Ook heeft deze organisatie een lijst met feiten en fabels over tekenbeten samengesteld.

De Nederlandse Vereniging van Lymepatiënten heeft de gratis app ‘Teek Away’ ontwikkeld, die complete en eenvoudige informatie geeft over (het verwijderen van) teken. De app is beschikbaar voor Android telefoons en iOS (Apple).



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders