Naar de navigatie Naar de inhoud

Zwangerschap

Synoniemen: graviditeit, zwanger, zwangerschappen

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Van welke zwangerschapskwalen kan ik last krijgen?

Geplaatst op 14 juli 2015 door - 2230 keer bekeken

Sommige vrouwen doorlopen hun zwangerschap heel gemakkelijk. Ze voelen zich top en zitten op een roze wolk. Maar helaas geldt dit niet voor iedere zwangere vrouw. De meesten krijgen op enig moment toch te maken met typische zwangerschapskwaaltjes. Hieronder ziet u een overzicht van de meeste voorkomende problemen tijdens de zwangerschap:

  • Aambeien. Deze gezwollen bloedvaten bij de anus ontstaan doordat uw hormoonhuishouding verandert. De wand van de bloedvaten wordt hierdoor dunner. Ook oefent de baarmoeder druk uit op de bloedvaten. Hierdoor kunnen de bloedvaten gemakkelijk uitpuilen.
  • Brandend maagzuur. Uw baarmoeder groeit enorm en duwt tegen uw maag aan. Hierdoor stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in en krijgt u dus last van brandend maagzuur. Sommige voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren, zoals sinaasappelsap, vet eten en koolzuur.
  • Harde buiken. Tijdens de zwangerschap voelt u soms de spieren van de baarmoeder samentrekken. Dit is een harde buik. Af en toe een harde buik is niet erg. Heeft u er vaak last van? Neem dan contact op met uw verloskundige of gynaecoloog.
  • Misselijkheid. Vooral in de eerste drie/vier maanden heeft u hier last van. Als reactie daarop kunt u besluiten om maaltijden over te slaan. Dat is niet verstandig. U heeft de energie van het voedsel nodig. Daarbij maakt niet eten het meestal erger. In plaats daarvan kunt u beter licht eten.
  • Vermoeidheid. De veranderingen in uw lichaam zorgen ervoor dat u zich erg moe voelt. Met name in de eerste drie maanden. Belangrijk is om op tijd uw rust te pakken. Een paar uurtjes extra slaap kan wonderen doen. 
  • Pigmentvlekken. Bent u veel in de zon? Pas dan op: door de zon kunt u bruine vlekken op uw huid krijgen. Dit zijn zogeheten pigmentvlekken. U kunt zich hiertegen beschermen door u goed in te smeren, bedekte kleding te dragen (lange broek en trui) of in de schaduw te blijven. Overigens verdwijnen de pigmentvlekken na de zwangerschap vanzelf wel weer.
  • Vaker plassen. De steeds groter wordende baarmoeder drukt op uw blaas. U heeft dan eerder het gevoel dat u moet plassen. Ook al is de blaas dan nog steeds niet vol.
  • Rugpijn en bekkenpijn. Het gewicht van de buik zorgt dat u last krijgt van uw rug of bekken. Regelmatig bewegen en een goede houding kan de rug- en bekkenklachten verminderen. Vraag bewegings- en houdingstips aan uw verloskundige of gynaecoloog.
  • Spataderen. Dit zijn uitgezette aders. U herkent ze als blauwe, kronkelige, dikke aders die door de huid heen schijnen. Tijdens de zwangerschap moet uw hart extra bloed rondpompen. Ook zijn de wanden van uw aders slapper door de hormonen. Hierdoor kunnen uw aders gemakkelijk uitzetten.
  • Meer vaginale afscheiding. Ook dit komt door de veranderde hormoonhuishouding. Dat is normaal. Neem contact op als de afscheiding aan abnormale geur of kleur heeft. Of als u jeuk, pijn of een branderig gevoel bij uw vagina heeft.
  • Verstopping. Tijdens de zwangerschap werken uw darmen langzamer. Hierdoor kan het zijn dat u minder vaak moet poepen of uw poep harder is. Vezelrijk voedsel kan de kans op verstoppingen verminderen.
  • Vocht vasthouden. U kunt last krijgen van dikke voeten of enkels. Zorg dat u voldoende beweegt en leg uw benen iets hoger als u zit of ligt.

Gebruikte bronnen: Thuisarts.nl, Deverloskundige.nl, de folder Zwanger!

 



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp