Naar de navigatie Naar de inhoud

Aandacht voor de mens achter de patiënt

Geplaatst op 24 februari 2022 door - 590 keer bekeken

Foto Aandacht voor de mens achter de patiënt

Volgens afspraak word ik ruim twee weken na mijn baarmoederoperatie gebeld voor de uitslag van weefselonderzoek. Ik zeg tegen iedereen die daar naar vraagt dat ik daar eigenlijk niet zo mee bezig ben. Ik wil eerst dat de wond geneest en dat ik weer gewoon kan bewegen. En, ik wil weer in mijn kajak!

Opluchting

In de middag word ik gebeld door de zogenaamde behandelende arts. Ik heb hem echter nog nooit eerder gezien of gesproken. Hij vraagt een beetje hoe het gaat, en vertelt dat het allemaal schoon is. Ik hoef niet te worden bestraald en er is geen verdere behandeling nodig. Ik ben zo opgelucht! Ik hield toch rekening met een natraject met bestraling, maar ik kan weer vooruit kijken.

Lief zijn voor jezelf

De volgende dag fiets ik naar de lekkerste bakker. Ik haal voor mezelf een heerlijk brood en zie verrukkelijke taartjes staan. Vol liefde beveelt de verkoopster me een citroen-merenguetaartje aan. Ik vertel haar dat ik mezelf daar op trakteer vanwege de goede uitslag. "Hier krijg ik kippenvel van", zegt ze. "Zo mooi dat u dat zichzelf gunt. Het is goed om ook lief te zijn voor jezelf." Samen schieten we vol.

Controle in het ziekenhuis

Vier weken later ga ik voor controle naar het ziekenhuis. Dokter B. is de warme en lieve gynaecoloog die mij zo prettig in narcose deed glijden en er was toen ik weer bijkwam. "Ik heb vandaag een arts in opleiding erbij, vind je dat goed?", vraagt ze. Ik zie een jongeman naast haar zitten en heb geen bezwaar tegen zijn aanwezigheid. "Hoe gaat het?" vraagt ze vervolgens.

Ik vertel dat ik alles alweer doe en helemaal geen pijn meer heb. Ook qua conditie voel ik me alweer de oude. Ik vertel haar hoe goed het me heeft gedaan hoe ze me naar de narcose begeleidde en hoe fijn ik het vond dat ze speciaal nog even bij me kwam kijken op de verkoeverkamer. Ze was al vrij en ik herinner me haar blauwe trui. Zij herinnerde zich het ook nog. Ze zegt dat ze het fijn vindt dit te horen. 

Medemenselijkheid

Dan vertel ik dat ik zo boos ben geworden toen ik na twee dagen 'medisch technisch' gezien naar huis moest, maar daar emotioneel nog niet klaar voor was. Dat ik heb gesmeekt nog één dag in alle rust en stilte weer tot mezelf te mogen komen. Ze schuift naar het puntje van haar stoel en wil er alles van weten.

"Ik ga hier een notitie van maken" zei ze. "Ik vind dat we beter rekening moeten houden met de totale leefsituatie van de patiënt. Jij hebt ook rust nodig." Ik ben zo blij dit te horen. Het liefst zou ik haar met een knuffel bedanken voor haar warme menselijkheid.

Een inspirerend gesprek

Twee dagen later word ik gebeld door de arts in opleiding. "Mag ik u nog wat vragen stellen?" vraagt hij. "Het gesprek bij dokter B. heeft veel indruk op me gemaakt. Ik moet voor mijn studie een verslag schrijven over iets wat indruk op me heeft gemaakt. De bijzondere manier waarop dokter B. met haar patiënten omgaat vind ik inspirerend en speciaal in het gesprek met u. Ik vind het belangrijk dat je als arts ook vanuit het perspectief van de patiënt kijkt."  We spreken nog zeker drie kwartier. 

"Ik vind het inspirerend u zo te spreken", zegt hij. "In dit telefoongesprek met u leer ik meer over patiëntperspectief en het belang om ook naar de leefsituatie te kijken, dan dat ik tijdens mijn studie heb geleerd." 

 Dit blog is een bewerking van het blog dat Cora voorjaar 2021 op haar eigen website heeft gepubliceerd.

 Lees ook hoe het begon met Cora's diagnose baarmoederkanker en mentale voorbereiding op de operatie. En hier staat waarom Cora blij werd van haar gynaecoloog.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.