Naar de navigatie Naar de inhoud

Advies arts opvolgen en bijsluiter negeren?

Geplaatst op 20 juni 2017 door - 2761 keer bekeken

Foto Advies arts opvolgen en bijsluiter negeren?

Ik bleek, vanwege diverse risicofactoren, al jong osteoporose te hebben en dat was schrikken. Daarom wilde ik een arts die daarin gespecialiseerd is. Hij begeleidt mij nu ongeveer 10 jaar. Hij weet dat ik iemand ben die alles precies wil weten en dat ik ook mee wil denken over de medicatie. Dat ik niet alles zomaar slik en spuit. Dat heeft ook te maken met mijn ervaring dat ik vaak bijwerkingen van geneesmiddelen ervaar.

Nieuwe inzichten medicatie

Ik kom met lange tussenpozen bij deze arts. Dan wordt er een Dexa scan gemaakt en bespreken we de noodzaak en de mogelijkheden van medicatie. De laatste vijf jaar heb ik mezelf tweemaal per jaar een (nieuw) medicijn ingespoten. Nu is er weer een scan gemaakt. De uitslag is vergeleken met vijf jaar geleden en is redelijk gunstig (voor zover dat kan). Ik ben als het ware ingelopen op mijn leeftijd en dat betekent dat de osteoporose niet progressief is.

Vijf jaar geleden heeft de arts me verteld dat ik na vijf jaar lang inspuiten een tijdje niets hoef. Dat er wel een controle plaatsvindt om te zien of het aangeslagen is. Dat is deze controle. Nu zegt hij: je moet nog een infuus als afsluiting van deze serie injecties. Ik spreek mijn verbazing daarover uit, dit heeft hij me vijf jaar geleden niet verteld. Hij legt uit dat het weer nieuwe inzichten zijn. Eenmaal een infuus en dan kan ik weer drie jaar wegblijven. Ik twijfel of ik dit wel wil en neem me voor goed te kijken om wat voor middel het gaat.

Wilt u hier even tekenen?

De arts brengt me naar de assistente die het allemaal zal regelen. Het infuus kan thuis worden toegediend. De assistente vult een formulier in en vraagt of ik even wil tekenen. “Waar teken ik dan voor?“ vraag ik. Tja, dat weet ze niet, moet ze bekennen. Samen lezen we het formulier nog een keer door. Ze legt uit dat het medicijn van het infuus wordt aangevraagd en dat de thuiszorg dan contact opneemt om het toe te dienen. We snappen allebei niet waar mijn handtekening dan voor nodig is… Ik heb nog meer te doen die dag en wil ook niet dwars liggen. Ik zet mijn handtekening en ga naar huis.

Infuus

Ik maak een afspraak voor het infuus en plan dat zo dat ik drie dagen erna geen belangrijke afspraken heb. Ik heb namelijk al vernomen dat je je een paar dagen wat grieperig kunt voelen. De dag voor het infuus haal ik het medicijn op bij de apotheek. Thuis maak ik de verpakking open en ga de bijsluiter lezen. Dan gaan mijn ogen wijd open. Niet alleen zijn de vermelde bijwerkingen vervelend en komen ze frequent voor. Ook staat er letterlijk: vóór elke toediening moet de creatinineklaring bepaald worden (dat is een maat voor de nierfunctie). Dat is niet gebeurd en er is ook niets over gezegd. Ik ga er achteraan.

Ik bel naar de specialist en leg het uit aan de assistente. Zij zal het aan de arts voorleggen. Ik hoor niets meer. Ik zeg aan het eind van de dag de afspraak voor het infuus af met de toelichting. Een paar dagen later belt de assistente terug: zij doen deze bepaling nooit. Ik mag het middel gewoon krijgen. Ik leg haar uit dat ik dat niet wil.

Bijsluiter voor niets?

Ik begrijp het niet meer. Met zo’n duidelijke uitspraak in de bijsluiter ga ik toch geen risico lopen? Ik vraag aan de assistente of ze dit tegen de arts wil zeggen. Daarna verneem ik niets meer. Als de arts vindt dat het middel echt nodig is, neemt hij toch even contact met me op? En hoe kan het dat een uitspraak in de bijsluiter zo duidelijk is en een voorschrijvend arts dit dan negeert zonder uitleg?

Noks NautaEr is 1 reactie geplaatst

Heleen | 11 januari 2022

Ik zit in het zelfde schuitje. Ook ik heb osteoperose en werd automatisch doorgestuurd naar een arts interne geneeskunde. Heb de eerste prolia injectie gehad. Daarna begon de ellende. Ik was grieperig en lag meer in bed dan dat ik eruit was. Niets voor mij, want ondanks de pijn van de ingezakte wervel leg ik kilometers af. Kreeg naast het grieperig gevoel, voorhoofdholte ontsteking en bronchitis. Of het door de prolia komt is mij onbekend maar wel toevallig. Moet vandaag terug naar dokter interne geneeskunde en wil noch prolia, noch infuus


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.