Naar de navigatie Naar de inhoud

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Geplaatst op 17 januari 2017 door - 1185 keer bekeken

Foto Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen. In Almelo is altijd wat te doen, volgens cabaretier Herman Finkers. Ook in Almelo staat een bijzonder verpleeghuis, het Meulenbelt. Het is bijzonder, omdat mijn schoonmoeder daar inmiddels anderhalf jaar verblijft en het is bijzonder omdat ze daar expliciet het welzijn van de patiënt centraal stellen.

Dat is natuurlijk vanzelfsprekend, zou je denken, maar gezien alle commotie rondom verpleeghuizen – denk aan de uitzending van Pauw met staatssecretaris Martin van Rijn en de zwarte lijst van de IGZ, is het voor de meeste ouderen nog steeds een schrikbeeld om terecht te komen in een ‘bejaardenhuis’.

Voordat mijn schoonmoeder daar kwam te wonen, was ze een sterke, trotse vrouw, die wonderbaarlijk goed herstelde van haar tweede heupoperatie. Nu verblijft ze daar, half verlamd en niet meer in staat te spreken. En dat allemaal door een verwoestend herseninfarct.

Toen het pas gebeurd was, ze werd opgenomen in het ziekenhuis in afwachting van een plaats in het verpleeghuis, was de familie lamgeslagen. Door wat er gebeurd was, de gevolgen daarvan, en ook door wat we aantroffen in het ziekenhuis. Nauwelijks communicatie met ons, met elkaar, zorg op zijn slechtst.

Van hel naar hemel

Toen er eindelijk een plek was voor mijn schoonmoeder, waren we ontzettend blij. We kwamen van de hel in de hemel, maar merkten ook daar dat er rondom de bezoekuren weinig onderlinge afstemming was tussen verzorgenden, dat ze vaak van elkaar niet wisten wat er nu afgesproken was.

Toch zagen en zien we dat er goed voor mijn schoonmoeder gezorgd wordt. Dat er aandacht is, dat er veel gebeurt voor ouderen die er verblijven. En gelukkig staan de luiken van dit verpleeghuis langzaam maar zeker meer open voor ontwikkelingen. Zoals het betrekken van familie, het samen met hen kijken naar het welzijn van de patiënt, als verzorgende niet alles overnemen ten koste van de patiënt.

Cliëntenportaal

Inmiddels heeft het Meulenbelt ook een elektronisch cliënten dossier (ECD) waar je als vrijwilliger of als familie kunt inloggen en lezen hoe het staat met het medicijngebruik, de afspraken tussen verschillende zorgverleners, etc. Geen twintig papieren mappen meer, waarin iedere zorgverlener op zijn eigen manier al dan niet helder noteert. In plaats daarvan één praktisch systeem, waarin iedereen zijn bevindingen rapporteert. Zodat er ook intern minder kans op misverstanden is. Verder gaat vanaf 2017 Mijntmz online, de site met allerlei informatie over de afdeling, het levensboek en bijvoorbeeld de verschillende activiteiten die er te doen zijn.

Het bestuur faciliteert met workshops over de relatie tussen welzijn en technologie en met een workshop ‘helder en duidelijk rapporteren’. De zorgverleners van het Meulenbelt zijn inmiddels gewend aan het nieuwe systeem van rapporteren. De weerstand die in het begin soms aanwezig was, is verdwenen. Het is vooral praktisch, minder tijdrovend. En staat er een foutje in het dossier, dan is dat ook zo weer veranderd.

Wonen in een verpleeghuis? Ik hoop dat het nooit hoeft, maar als het dan toch onvermijdelijk is, dan hoop ik op een verpleeghuis à la Meulenbelt.

José van Berkum
@Josevanberkum



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.