Naar de navigatie Naar de inhoud

Als ALS je leven binnensluipt

Geplaatst op 12 maart 2015 door - 3114 keer bekeken

Foto Als ALS je leven binnensluipt

ALS is een sluipmoordenaar. Blader door de informatiefolders over deze zenuwziekte en telkens zal dit zinnetje tussen de woordenbrij oplichten. En – helaas – moet ook ik beamen dat ALS mij met een ferme tackle van achteren vloert.

Nieuw werk

In 2001 kwam ik te werken als controller bij een groot IT-servicebedrijf. Vanaf de eerste dag had ik eigenlijk niet naar mijn zin. Toch besloot ik het om het 2 jaar een kans te geven. Het salaris was meer dan uitstekend – ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn – en ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden.

En inherent daaraan moest ik ook meteen veel onzinnige rapportages maken en veel meer werkuren draaien. En dat tegen de achtergrond van een afschuwelijke bedrijfscultuur.

Burn-out

Ik heb het moordende werktempo lang volgehouden, tot 2007. Toen diende zich een burn-out aan. Het begon met angsten op de weg. Deze angsten uitten zich in bibberen, transpireren, ogen dicht houden bij situaties waar ik angstig door werd en uiteindelijk “angst voor de angst”. Niet erg handig voor iemand die 50.000 kilometer per jaar achter het autostuur zit.

Op een gegeven moment nam deze angst absurde vormen aan. Ik meed snelwegen en reed alleen nog maar op provinciale wegen. Eind 2007 begon zich een spraakprobleem te ontwikkelen. De woorden kwamen niet goed meer uit mijn mond. Ik weet dit aan te grote vermoeidheid en zocht er absoluut niets ernstig achter. In februari 2008 ging ik met ziekteverlof vanwege mijn burn-out.

Geen verband

Ondertussen had mijn directe omgeving niet door dat ik moeite had met uitspreken van bepaalde woorden. Ook mijn huisarts en de bedrijfsarts legden geen verband met een neurologische aandoening. Wel werd ik naar een psycho-therapeut gestuurd. Bij de verwerking van de burn-out hebben die gesprekken wel iets geholpen.

De bezoekjes aan de bedrijfsarts verliepen daarentegen ronduit teleurstellend. De arts was volgens mij alleen maar geïnteresseerd in de volledigheid van zijn rapportage.

Hoofd schuin

Een paar maanden later viel het mij op dat ik bij het drinken mijn hoofd schuin moest houden om mij niet te verslikken. ALS kondigde zich nadrukkelijker aan. Al wist ik dat toen nog niet.

Wordt vervolgd.

Paul Patist

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn 2 reacties geplaatst

Irma | 20 maart 2015

ARBO artsen zouden zich heel anders moeten opstellen. Papieren dokters..Een tip voor NPCF en zorgverzekeringen. Ze doen totaal niets Ze zijn geen behandelaar, MAAR ik vind dat ze wel mee kunnen denken over de aandoening van de werknemer.De werkgever is belangrijker. Sterkte Paul Patist. Mijn spierziekten zijn vergelijkbaar met ALS. Snelle achteruitgang en niets helpt. Een aanloop van klachten die nergens schijnen thuis te horen.

Irma | 19 maart 2015

Herkenbaar. Ik ging steeds meer achteruit zonder diagnose. Zo ziek als een hond Geïrriteerde zenuw was het enige wat gezegd werd. Mijn linkerbil en -been deden niet meer wat ze moeten doen, maar geen hernia te zien.Daar moest ik zowat voor op mijn knieën liggen om een MRI te krijgen.Daarbij ook allerlei andere klachten, zonder verklaring van neuroloog, orthopeed en internist. Na 15 jaar aftakeling heb ik nu 3 diagnoses: beschadigd linkerbeen door het zg. omstreden piriformis syndroom( kan niet, bestaat niet enz.) EN dikke EN dunne vezel neuropathie DVN. Dat zijn 2 spierziektes tegelijk.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.