Naar de navigatie Naar de inhoud

Als ALS je leven binnensluipt (2)

Geplaatst op 22 april 2015 door - 2698 keer bekeken

Foto Als ALS je leven binnensluipt (2)

De eerste vier maanden van mijn burn-out werden gekenmerkt door bezoeken aan de psychotherapeut en zinloze visites aan de bedrijfsarts. Mijn spraakproblemen namen toe. Ik vond afleiding in de grote tuin (wij woonden toen in een klein boerderijtje in Duitsland) en in hardlopen. Langzamerhand begon mijn directe omgeving het op te merken. Maar nog steeds weet ik het aan oververmoeidheid. Gaandeweg werd spreken vermoeiend en besloot ik te stoppen met psychotherapie.

Zoektocht op internet

Natuurlijk begon ik mij zorgen te maken.  Internet is tegenwoordig het uitgelezen medium om zelf te ontdekken wat er loos is met jezelf of je op het verkeerde been te zetten. Ik had geen idee waarnaar ik moest zoeken. Er kwamen allerlei afgrijselijke ziektes voorbij maar niets sloot aan bij mijn klachten. ALS was toen nog niet op de kaart gezet zoals nu. Hoe ik uiteindelijk bij ALS terecht kwam, weet ik niet meer. Ik las over de bulbaire vorm. Het sloot exact aan bij hetgeen waar ik last van had. Toch drong de waarheid en de eventuele consequenties nog niet tot mij door.

Ontkenning

Dit kon toch niet waar zijn! Ik had altijd goed voor mijn lichaam gezorgd en eigenlijk nooit ziek geweest. Zou mijn lichaam mij nu in de steek laten en mij verraden? Onbestaanbaar! Ik besloot niets van mijn vermoedens te delen met mijn naasten. Zo leefde ik “vrolijk” door.

Doorgaan

In juni van dat jaar ging ik op therapeutische basis weer een paar uur per dag aan het werk. Ik moet zeggen dat mijn werkgever zich erg coöperatief opstelde.
In augustus gingen mijn partner en ik voor drie weken naar Ladakh en Zanskar in de Indiase Himalaya. Wij waren al meerdere malen in India op reis geweest, maar ditmaal zou dit bezoek de rest van mijn leven bepalen.

Op een gegeven moment kwamen we bij een schoolgebouwtje. Het schooltje lag in niemandsland en zeker 20 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp verwijderd en 10 kilometer van een Boeddhistisch klooster. In het gebouwtje troffen we 16 jongens in de leeftijd van  4 tot 15 jaar, een leraar, een monnik en een stokoude kok aan. De jongens sliepen in een afzonderlijk slaapzaaltje en hadden slechts vodden om zichzelf toe te dekken. Het toilet was een gat in de grond 50 meter verderop. Er was slechts een enkele kraan. De school had geen beschikking over schoolmaterialen en meubilair ontbrak volledig. Ik besloot er iets aan te doen zodra ik thuis was.

Met mijn spraakvermogen ging het  steeds sneller bergafwaarts. Ik kon niet meer volhouden dat het vanzelf weer zou verbeteren en beloofde mijn vriendin dat ik het zou laten onderzoeken.

Wordt vervolgd…

Paul Patist

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.