Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Astrid van Jaarsveld

Astrid van Jaarsveld

Astrid van Jaarsveld (1972) heeft na de middelbare school in verschillende sectoren gewerkt, waaronder sport, horeca, financiële dienstverlening, toerisme en maatschappelijke dienstverlening. Sinds haar afstuderen aan opleiding klinische- en medische psychologie en psychobiologie (studieroute neuropsychologie) aan de Universiteit van Amsterdam werkt Van Jaarsveld als psycholoog. Eerst in een bescheiden praktijk in het Queen Beatrix Medical Centre op St. Eustatius (Nederlandse Antillen) waar zij tussen 1999 en 2003 woonde.

Door de pioniersvaardigheden die daarvoor nodig waren kwam Van Jaarsveld, na terugkeer in Nederland, op de afdeling Preventie bij Riagg Rijnmond tot haar recht. Zij was projectleider van het project Depressie en later ook van het project Angst. In deze hoedanigheid kreeg ze de mogelijkheid om de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog BIG te volgen. Hiervoor heeft zij op de afdeling Psychotherapie en op de afdeling Aanmelding en Consult ervaring opgedaan. In 2007 maakte Van Jaarsveld door de overname van een bestaande eerstelijns psychologenpraktijk de stap naar het praktijkhouderschap. In deze hoedanigheid ontdekt zij het ondernemerschap in de zorg. De gecombineerde rol van gezondheidszorgpsycholoog en ondernemer spreekt Van Jaarsveld aan en schrijft daarover in haar blogs.

@ AstridInTouw

Blogs van deze auteur

Blog Minister Schippers u doet het goed

Minister Schippers u doet het goed

28 februari 2014 Astrid van Jaarsveld

  Geachte Minister Schippers, Beste Edith, Graag wil ik deze ruimte benutten om u een hart onder de riem te steken. Een hart onder de riem van een gezondheidszorgpsycholoog met een eigen vrijgevestigde psychologenpraktijk die sinds 1 januari 2014 met hart en ziel aan de Basis GGZ verslingerd is geraakt.

Vrouwelijk ondernemerschap in de zorg

5 november 2013 Astrid van Jaarsveld

Een glossy tijdschrift waarin ondernemers in de regio zich presenteren interviewde me over het thema vrouwelijk ondernemerschap. Dan gaat het in mijn geval natuurlijk over het spanningsveld tussen ‘geven’ als zorgverlener, ten gunste van je patiënt, en ondernemen, waarbij de nadruk, het woord zegt het al, ligt op ‘nemen’.

Blog ‘Mijn buurman? Die is gek, met zijn vieze…’

‘Mijn buurman? Die is gek, met zijn vieze…’

20 augustus 2013 Astrid van Jaarsveld

‘Destigmatisering’ is sinds kort speerpunt in het gezondheidsbeleid. Betrokken partijen hebben de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat discriminatie van mensen met psychische problemen slinkt.

De gemeenschap moet zorgen, niet het individu

11 juli 2013 Astrid van Jaarsveld

Veel jongeren willen werken in de zorg. Niet omdat ze het menselijk lichaam nou zo interessant vinden, maar om dan voor je medemens te mogen zorgen. Iemand bijstaan die het zwaar heeft verzorgen.

Blog Zelfonthulling soft of grensoverschrijdend?

Zelfonthulling soft of grensoverschrijdend?

30 mei 2013 Astrid van Jaarsveld

Mag ik als psycholoog op ziekenbezoek bij mijn patiënt, of voor hem of haar in stilte bidden? Het houdt me bezig.

Schipperen tussen wanhoop en ethische dilemma’s

29 april 2013 Astrid van Jaarsveld

In mijn praktijk kregen we een wanhopige vader aan de lijn van een zwakbegaafde jongeman met de diagnose klassiek autisme. Er was sprake geweest van seksueel misbruik door zijn ex- vriend hetgeen ongeveer drie jaar geleden had gespeeld, maar tot een geschikte behandeling was het in een gesloten instelling niet gekomen.

Broer, ik kom op tv!

2 april 2013 Astrid van Jaarsveld

Vorige week belde een oud-collega met de vraag of ik tijdens de opnames van een reportage voor EénVandaag de rol van cursusleider op me wilde nemen. ‘Ik hoop dat ik je er niet mee overval’, zei ze.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

7 maart 2013 Astrid van Jaarsveld

Als psycholoog besteed ik veel van mijn werktijd aan uitleg geven. Bijvoorbeeld over hoe je met nare gevoelens om kunt gaan. Onlangs nog, aan een groep van ongeveer tien mensen. Eén van hen werkte als zorgverlener in een ziekenhuis. Ik vertelde de groep wat je met vervelende gevoelens kunt doen, om je uiteindelijk rustiger van binnen te voelen.

De wereld redden

14 januari 2013 Astrid van Jaarsveld

Eerst moet ik nog de wereld redden, daarna kom ik bij jou’  zingt Xander de Buisonjé. De wereld redden is voor mij een soort fantasie, die me onbewust voort lijkt te drijven. Elke dag weer aan de slag om een figuurlijke hand uit te steken naar mijn medemens, om met hem mee te denken. Om af te tasten en voor hem te verwoorden wat hij nodig heeft om zich beter te voelen, hem serieus te nemen in zijn ideeën en te luisteren naar zijn diepste zielenroerselen.

Keuzes in de zorg

10 december 2012 Astrid van Jaarsveld

Ook zorgverleners lezen deze blogs. In de huidige tijd, waarin het gaat over de stijgende kosten in de zorg, heb ik een idee om de zorg goedkoper te maken. In mijn geval weet ik het meeste van eerstelijnspsychologen-land. Vanuit de basisverzekering worden nu vijf gesprekken vergoed, waarbij er in het totaal honderd euro eigen bijdrage wordt verlangd. Mits het eigen risico al is verbruikt.