Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Ciska Rippen

Ciska Rippen

Ciska Rippen heeft Gezondheidswetenschappen gestudeerd en was verpleegkundige. Na haar studie werkte ze als adviseur en trainer bij KPMG Gezondheidszorg. Sinds ruim vijftien jaar is zij zelfstandig coach en trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Daarnaast is zij als vrijwilliger werkzaam voor de terminale thuiszorg.

Blogs van deze auteur

Blog Naar een ander kijken heeft geen zin

Naar een ander kijken heeft geen zin

23 december 2014 Ciska Rippen

Op internet zijn soms reacties te lezen als: ‘hij weet niet wat het is’ of ‘zij heeft makkelijk praten’. Niemand heeft makkelijk praten. Niemand is zonder verdriet of tegenslag. Ik hoorde ooit ergens dat veel problemen ontstaan omdat we het on stage gedrag van anderen vergelijken met onze eigen gevoelens achter de coulissen.

Blog Thuis sterven

Thuis sterven

28 oktober 2014 Ciska Rippen

Als je aan mensen vraagt waar ze later het liefste zouden willen sterven, zegt het overgrote deel "thuis”. Als het moment van overlijden heel dichtbij komt is dat onveranderd. Het eigen huis, waar mensen vaak al wonen sinds de kinderen klein waren, past om hen heen als een jas. Een warme, vertrouwde jas die ze niet graag meer uit doen.

Blog Ontmoeting

Ontmoeting

3 juli 2014 Ciska Rippen

‘Ze heeft haar hele leven in het onderwijs gewerkt.’ De coördinator van de vrijwillige terminale zorg belde. Of ik een mevrouw wilde bezoeken. ‘Ze is volledig helder en heeft afasie. Oh ja, en ze is dol op verhalen.’

Blog Een medisch incident doet pijn

Een medisch incident doet pijn

5 juni 2014 Ciska Rippen

Zorg wordt verleend door mensen. Mensen maken fouten, dat is een gegeven. Wederzijds begrip is de eerste stap op weg naar herstel na een fout.

Blog Verplegen is een ambacht

Verplegen is een ambacht

3 april 2014 Ciska Rippen

Care en Cure zijn verschillende disciplines die elkaar aanvullen. In mijn ogen combineert een goede verpleegkundige een praktische instelling met een groot hart en een scherp oog.

Blog Ziet u mij?

Ziet u mij?

19 februari 2014 Ciska Rippen

Wanneer er iets aan het lijf of de geest hapert, brengt dat een mens uit evenwicht. Het maakt van een alledaags mens een patiënt. U als professional weet dat en houdt daar rekening mee. U geeft de best mogelijke zorg, u bent begaan met de patiënten die u tegenkomt. En - Ziet u hen daarbij ook echt?

Blog Niet alleen

Niet alleen

14 oktober 2013 Ciska Rippen

Mevrouw B. lag te slapen toen ik in het donker de kamer op kwam. Ik raakte heel zachtjes haar hand aan en ging naast haar zitten. De verzorgende in de nachtdienst zette een kopje thee bij me neer en glimlachte naar me. De nacht was begonnen.