Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van José van Berkum

José van Berkum

José van Berkum is communicatieadviseur bij Van Berkum Ouderencommunicatie. Ouderen, ICT, communicatie. De combinatie van deze  trefwoorden typeert volgens José de zeer nabije toekomst. Beeldzorg, zorg-op-afstand, e-health en domotica zijn dan niet meer weg te denken uit het leven van alledag, de zorg, de geneeskunde.

Technisch is al veel, zo niet alles mogelijk. Maar mensen blijven mensen en communicatie blijft een belangrijke, zo niet dé belangrijkste succesfactor bij het introduceren en implementeren van innovaties zoals beeldzorg.

Als communicatiewetenschapper  is José door haar rijke werkervaring thuis in verschillende werelden: die van de overheid, zorg, onderwijs en bedrijfsleven. In deze verschillende settings  werkt ze als strategisch adviseur bij verander- en cultuurtrajecten, zoals een fusie of invoering van een nieuwe manier van werken. Ze publiceert en blogt regelmatig over ouderen en internet.

José kent de mogelijkheden en effecten van  zorg-op-afstand, beeldzorg, e-health, domotica op het leven van ouderen. En ze is overtuigd van de positieve bijdrage daarvan aan de zelfstandigheid, veiligheid en woonplezier van ouderen. 

Blogs van deze auteur

Blog Technologie noodzakelijk voor blinde mensen

Technologie noodzakelijk voor blinde mensen

2 april 2019 José van Berkum

“Een klas leeft, je hoort van alles en weet dan hoe het zit”. Edith Gödde is oud-lerares geschiedenis op een middelbare school. En ze is blind, vanaf haar vijftiende. Een erfelijke kwestie, zegt ze zelf. Het weerhield haar er niet van om ‘gewoon’ naar school te gaan, MO-geschiedenis te studeren en vervolgens lerares te worden.

Blog Met rollators wandelend door het kerstverhaal

Met rollators wandelend door het kerstverhaal

24 december 2018 José van Berkum

“Er waren drie engelen en die wezen Jozef en Maria de weg”. Het is het begin van de kerstwandeling en van het eeuwenoude kerstverhaal. Speciaal voor de bewoners van verpleeghuis het Meulenbelt in Almelo hebben personeel en vrijwilligers zich ingespannen om iets speciaals te organiseren, in aanloop naar de kerstdagen.

Blog Zorgrobotje Tessa is echt een vriendin

Zorgrobotje Tessa is echt een vriendin

27 november 2018 José van Berkum

En dan is er Tessa. Tessa is een robotje, vermomd als vrolijk figuurtje, klein, met een plantje op haar hoofd. Ze valt niet op, kan zo tussen de andere planten of op een tafeltje gezet worden.

Blog “Als de computer kapot is, heb ik zoveel tijd!”

“Als de computer kapot is, heb ik zoveel tijd!”

9 april 2018 José van Berkum

We zijn ongeveer 25 jaar buren, Thea en ik. In die tijd heeft zoon Ronald het nest verlaten, heeft ze de driejarige opleiding reïncarnatie- en regressietherapie gevolgd, is ze getrouwd met kunstenaar Leendert Wijtman, is ze haar eigen praktijk gestart en heeft ze na Tessie, Svenna en Hinzi nu Logan als blindengeleidehond.

Blog Zelfstandig(er) zijn dankzij Anne?

Zelfstandig(er) zijn dankzij Anne?

6 februari 2018 José van Berkum

Mijn nichtje Anne heeft een verstandelijke beperking. Dat betekent vanaf kleins af aan bijzonder speciaal onderwijs, sport- en andere clubjes alleen met gelijkgezinden, werken in een beschermde omgeving en wonen in een groep met 24-uurs begeleiding. Haar leventje speelt zich af in een vaste en vertrouwde kring van familie, collega’s, huisgenoten en hun familie en de begeleiding.

Blog Cliëntenraad onzichtbaar? Of heb ik dat?

Cliëntenraad onzichtbaar? Of heb ik dat?

22 mei 2017 José van Berkum

Wat gaat mijn schoonmoeder merken van de verbetering van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg? En wij, de familie? Wat verandert er in de zorg voor haar, in de communicatie hierover met ons, in de onderlinge afstemming tussen zorgmedewerkers?

Blog Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

17 januari 2017 José van Berkum

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen. In Almelo is altijd wat te doen, volgens cabaretier Herman Finkers. Ook in Almelo staat een bijzonder verpleeghuis, het Meulenbelt. Het is bijzonder, omdat mijn schoonmoeder daar inmiddels anderhalf jaar verblijft en het is bijzonder omdat ze daar expliciet het welzijn van de patiënt centraal stellen.

Blog Digitale wereld privacy-proof

Digitale wereld privacy-proof

9 november 2016 José van Berkum

“Ik wil niet dat ambtenaren uit mijn dorp weten hoe het met mijn gezondheid gesteld is. Als ik dat kwijt wil, zeg ik dat zelf wel”. Ouderen uit Netwerk100, een samenwerkingsverband tussen zorgprofessionals en ouderen, sloegen afgelopen jaar alarm. Ze vreesden dat met de komst van de Wmo hun privacy in het geding was.

Blog Samen praten en beslissen

Samen praten en beslissen

19 juli 2016 José van Berkum

In de nacht van 4 op 5 april stierf mijn vader, na een kort ziekbed van twee weken. Hij had er vrede mee, heeft goed afscheid kunnen nemen, en is rustig weggegleden. Ondanks het verlies en het verdriet omdat ik hem nooit meer zal zien, kijk ik ook met warme gevoelens terug op zijn laatste weken.

Blog Wat is het toch met die zorgmedewerkers?

Wat is het toch met die zorgmedewerkers?

10 juli 2015 José van Berkum

Een aantal maanden geleden schreef ik een blog over de ontzetting die ons trof nadat mijn schoonmoeder was getroffen door een ernstige hersenbloeding. We waren geschokt door wat gebeurd was, door de toestand van mijn schoonmoeder en ons onvermogen om méér te doen dan er alleen voor haar te zijn. We waren overgeleverd aan de zorg.