Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Mia Severens-Belien

Mia Severens-Belien

Van huis uit verpleegkundige, ben ik me gaan verdiepen in zorg voor meer welbevinden. Ik ging steeds meer beseffen dat, hoe goed men ook zijn best doet, de zorg vaak ontoereikend is. Meer nog dat er veel complicaties voor komen en pijn niet altijd verlicht wordt. Ik ben gaan uitzoeken en inzien dat het aanbieden van ontspannende zorg, zoals een massage of aanrakingstherapie, een patiënt tot rust doet komen en hem ontspannen laat doorademen. Er een betere longventilatie door bereikt wordt en de kans op longontstekingen, ziekenhuisopnames, antibiotica en kosten in de zorg verminderd. Aan welbevindenzorg wordt echter nog weinig waarde gehecht terwijl de patiënt er altijd voor zou kiezen als hij maar wist dat dit kan.

Blogs van deze auteur

Blog Routineoperatie bij ALS patiënt en voetbalfanaat Ricksen

Routineoperatie bij ALS patiënt en voetbalfanaat Ricksen

8 maart 2017 Mia Severens-Belien

Word jij ook opgeschrikt door de foto van voetbalfanaat Fernando Ricksen vanuit een ziekenhuisbed? Hij kreeg in 2013 de diagnose spierziekte ALS. In De Wereld Draait Door volgde een emotioneel betoog. Ricksen was er met zijn buddy De Vries, die een boek over hem schreef.

Blog ALS de wereld uit...

ALS de wereld uit...

25 augustus 2015 Mia Severens-Belien

De laatste maanden waren er een groot aantal acties om geld in te zamelen tegen vreselijke ziektes. Fietsers knalden in volle vaart tegen de Alpe d’Huez op voor het KWF. Zwemmers ploegden luttele meters door de Utrechtse grachten voor de spierziekte FHS. En hardlopers snelde van Parijs of Hamburg naar Rotterdam voor het goede doel. Alle deelnemers hadden hetzelfde doel: de eindstreep halen. Iets wat voor de zieke waarvoor zij strijden, soms niet is weggelegd.

Blog Onmogelijk: op adem komen tussen de behandelingen door

Onmogelijk: op adem komen tussen de behandelingen door

3 februari 2015 Mia Severens-Belien

Bewegen is goed voor lijf en geest. Voor gezonde mensen geldt een norm van 30 minuten per dag intensief bewegen: je hart moet er sneller van gaan kloppen en je ademhaling moet omhoog gaan. Ook aan (chronisch) zieke mensen wordt aangeraden om te blijven bewegen. Op eigen niveau. Dus: in plaats van hijgend achter een bal aan rennen, rustig een ommetje in het park maken. Of simpele fysiotherapieoefeningen doen. Maar ook dat valt soms vies tegen, heb ik in de praktijk gemerkt.

Blog Mijn nieuwjaarswens: vrij ademen

Mijn nieuwjaarswens: vrij ademen

31 december 2014 Mia Severens-Belien

De laatste maanden was het volop in het nieuws: de slechte zorgkwaliteit in verzorgings- en verpleeghuizen. Demente bejaarden die niet op tijd worden verschoond. Met als gevolg: nattigheid dat langs hun benen sijpelt.

Blog De ALS Ice Bucket Challenge

De ALS Ice Bucket Challenge

6 oktober 2014 Mia Severens-Belien

Misschien heb jij ook meegedaan aan de ijswaterhype, daar veel plezier aan beleefd en anderen uitgenodigd hetzelfde te doen? Dan deed je goed werk. Want naast die emmer ijswater over je heen te storten, werd vooral gehoopt dat je ook geld zou storten.

Blog Zuurstofslang

Zuurstofslang

21 juli 2014 Mia Severens-Belien

'Wat doet die slang in je gezicht?' vroeg de reporter aan Claudia in het tv programma  Je zal het maar hebben van een poosje geleden. 'Dat is voor de zuurstof', zei ze benauwd. 'En waarom heb je dat nodig?' vroeg hij verder. 'Omdat ik een longziekte heb vanaf mijn geboorte. Eerst dacht men aan astma, maar pas jaren later ontdekten ze dat het cystic fibrosis (CF) was'.