Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Noks Nauta

Noks Nauta

Mw dr. A.P. (Noks) Nauta (1947) is opgeleid tot bedrijfsarts en psycholoog. Zij werkte als schoolarts, bedrijfsarts, stafarts, onderzoeker, opleider en medewerker kenniscentrum. In 2004 is ze gepromoveerd op de samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen. Haar proefschrift had de titel ‘Een vertrouwenskwestie?’. Sinds 2000 houdt Nauta zich vooral bezig met hoogbegaafde volwassenen.

Als patiënt in de zorg is zij een ervaringsdeskundige waarbij zij haar professionele achtergrond als arts én psycholoog nooit kan uitschakelen.

Blogs van deze auteur

Blog Zelf de touwtjes in handen houden na een operatie

Zelf de touwtjes in handen houden na een operatie

11 maart 2022 Noks Nauta

Ik besloot me op tijd voor te bereiden op mijn handoperatie. Ik had inmiddels wat ervaring na drie operaties aan mijn linkerhand, maar nu zou het om de rechter gaan: een grotere uitdaging voor mijn ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen).

Blog Schaamte bij de dokter

Schaamte bij de dokter

13 december 2021 Noks Nauta

Zouden dokters wel eens stil staan bij patiënten die zich schamen? Ik sprak zulke patiënten en zag een patroon.

Blog Richtlijn aangepast? Vergeet de vaste klanten niet

Richtlijn aangepast? Vergeet de vaste klanten niet

26 mei 2021 Noks Nauta

Hoe weten zorgverleners wat goede zorg is en welke zorg ze moeten leveren? Dat staat in zogenaamde richtlijnen. Maar als richtlijnen worden aangepast naar nieuwe inzichten, weten artsen dat dan allemaal?

Blog Maar ik zie echt niet goed

Maar ik zie echt niet goed

3 maart 2021 Noks Nauta

Een staaroperatie: heel veel mensen krijgen zo’n ingreep. De meeste mensen herstellen snel en zien beter dan voorheen. Bij mij liep het anders.

Blog Beter informeren

Beter informeren

24 september 2020 Noks Nauta

U kunt na de injecties iets meer pijn krijgen. Dat zei de neuroloog bij het geven van de injecties in mijn polsen. Ik bleek dubbelzijdig carpaal tunnelsyndroom te hebben.

Blog Dokters zonder naam

Dokters zonder naam

13 augustus 2020 Noks Nauta

Pas was ik zo onfortuinlijk om bij een val mijn pols te breken. Typische oude vrouwensituatie natuurlijk. Liever geen ziekenhuis tijdens corona, maar ik moest wel.

Blog Verspilling van medicijnen

Verspilling van medicijnen

10 april 2020 Noks Nauta

Wat jammer dat er nog steeds zoveel wordt verspild in de medicijnenwereld. Ik probeer er alles aan te doen wat ik zelf kan, maar ik loop dan toch soms tegen muren aan. En de apotheker ook.

Blog Een passende zorgverlener kiezen als project

Een passende zorgverlener kiezen als project

18 november 2019 Noks Nauta

Ik ga in december verhuizen naar een andere woonplaats en moet een nieuwe huisarts en tandarts kiezen. Ik besluit dit als een project aan te pakken.

Blog Berend en Hendrik

Berend en Hendrik

7 oktober 2019 Noks Nauta

Het lijkt bijna onwaarschijnlijk dat hier niet eerder aandacht aan is besteed: een vrouw met een ernstige lichamelijke beperking én borstkanker merkt dat er in de medische wereld eigenlijk niet is gerekend op patiënten zoals zij.

Blog Teveel diagnostiek

Teveel diagnostiek

22 augustus 2019 Noks Nauta

Een paar maanden terug viel ik vervelend hard met de zijkant van mijn hoofd op straat. Mijn neus bloedde hard en ik voelde me erg ongemakkelijk toen ik mijn dochter wilde bellen en mijn handen steeds onder het bloed kwamen.