Blogs van Paul Patist

Mijn naam is Paul Patist, 63 jaar en vader van twee super dochters en opa van vier mooie kleinkinderen. Begin 2009 is bij mij de fatale aandoening ALS vastgesteld. In een aantal blogs wil ik u vertellen wat mij gedurende de afgelopen jaren is overkomen in de hoop dat iemand er iets aan zal hebben.

 

Blogs van deze auteur

 • Als ALS je leven binnen sluipt (10)

  Begin 2009 is bij mij de fatale aandoening ALS vastgesteld. In een aantal blogs wil ik u vertellen wat mij gedurende de afgelopen jaren is overkomen in de hoop dat iemand er iets aan zal hebben. Dit is mijn laatste blog. Het jaar 2014 kenmerkte zich door relatief snelle achteruitgang. Ik gebruik bewust het woord “relatief” omdat het onvermijdelijke verval bij het merendeel veel sneller verloopt. Voor mijn gevoel ging mijn welbevinden zo snel bergafwaarts dat ik mijn wensen voor mijn uitvaart op papier heb gezet. In hetzelfde jaar ging het psychisch met mijn vriendin erg slecht. Zo zeer zelfs dat we overwogen onze relatie te beëindigen en ik euthanasie overwoog om haar te bevrijden van de ondragelijke last die ik blijkbaar was. Mijn wil om door te leven was sterker. Mijn vriendin weigerde hulp te zoeken en kwam er zelf langzaam boven op. Onze relatie kwam mede daardoor in rustiger vaarwater.
 • Als ALS je leven binnensluipt (9)

  Voor dit blog heb ik mijn dochter Yvonne gevraagd om haar gedachten en gevoelens op papier te zetten. Hieronder haar relaas.
 • Als ALS je leven binnensluipt (8)

  Voor dit blog heb ik mijn dochter Monique gevraagd om haar gedachten en gevoelens op papier te zetten. Hieronder haar relaas.
 • Als ALS je leven binnensluipt (7)

  In de eerste week van januari 2013 werd ik opgenomen in het Streekziekenhuis in Ede omdat bij een slaaponderzoek een koolzuurwaarde van 7,3 was geconstateerd. Deze waarde is levensbedreigend.
 • Als ALS je leven binnensluipt (6)

  Begin februari 2012 zijn we naar ons gelijkvloerse appartement in Nijmegen verhuisd en lieten we ons boerderijtje, waar we hoopten samen oud te worden, leeg en onverkocht achter. Ondanks het feit dat we lang wisten dat deze dag eens zou komen, verscheurde het afscheid ons hart.
 • Als ALS je leven binnensluipt (5)

  ALS staat gelijk aan voortdurend inleveren, aanpassing van de mensen in je directe omgeving en acceptatie. Een proces dat voortduurt tot de dood. En waar ik maar moeilijk aan kan wennen. Vooral omdat ik nog zoveel wil doen bereiken in mijn leven. Maar met een ziekte die steeds nadrukkelijker zijn plek opeist word ik gedwongen een ferme pas op de plaats te maken.
 • Als ALS je leven binnensluipt (4)

  Na terugkomst uit India ging het leven zonder noemenswaardige hinder door. Ik werkte weer volle dagen waarvan één thuis. Mijn spraakvermogen ging wel overduidelijk achteruit. Hoe hard ik ook mijn best deed, ik kon geen woorden meer vormen. Het bleven slechts klanken waarmee ik dan volzinnen probeerde te produceren.
 • Als ALS je leven binnensluipt (3)

  Via mijn huisarts werd ik doorverwezen naar het Radboud UMC in Nijmegen. Ik hoefde niet lang op een afspraak te wachten. In april 2009 sprak ik de neuroloog die gespecialiseerd is in neurologische ziekten die directe invloed op het spierstelsel hebben. Na een inleidend gesprek heeft hij mij lichamelijk onderzocht en wilde hij meer weten over ziekten die in mijn directe familie voor komen. Hij beloofde dat ik snel opgeroepen zou worden voor een zeer uitgebreid onderzoek.
 • Als ALS je leven binnensluipt (2)

  De eerste vier maanden van mijn burn-out werden gekenmerkt door bezoeken aan de psychotherapeut en zinloze visites aan de bedrijfsarts. Mijn spraakproblemen namen toe. Ik vond afleiding in de grote tuin (wij woonden toen in een klein boerderijtje in Duitsland) en in hardlopen. Langzamerhand begon mijn directe omgeving het op te merken. Maar nog steeds weet ik het aan oververmoeidheid. Gaandeweg werd spreken vermoeiend en besloot ik te stoppen met psychotherapie.
 • Als ALS je leven binnensluipt

  ALS is een sluipmoordenaar. Blader door de informatiefolders over deze zenuwziekte en telkens zal dit zinnetje tussen de woordenbrij oplichten. En – helaas – moet ook ik beamen dat ALS mij met een ferme tackle van achteren vloert.