Blogs van Rolanda Bos

1976, moeder, redacteur én chronisch zieke. Een aantal jaren geleden liet mijn lichaam me in de steek. Ik kreeg te maken met verschillende auto-immuunziektes. Ook nu ligt er nog een aantal op de loer. Daarom ben ik regelmatig in het ziekenhuis te vinden. Voor een 'APK-tje' of voor verder onderzoek. Ik ga mijn ziektes te lijf met een dagelijkse portie medicijnen en verder met veel optimisme, humor en sport. Zolang ik namelijk blijf hardlopen en fietsen, ben ík de baas. Niet de ziektes. En dat wil ik graag zo houden.

Blogs van deze auteur

  • Overstappen op andere medicatie

    Misschien moet ik beginnen met een compliment aan mijn apotheek. Want die wist tot eind vorig jaar het schildkliermedicijn Thyrax voor mij op voorraad te houden. Terwijl de fabriek al veel eerder dat jaar was gestopt het middel te produceren. Ik slik een hoge dosis en in dit geval gold dat als een geluk bij een ongeluk. Want de onheilstijding die mij te wachten stond bij de overstap naar een ander middel, loog er niet om. En kon dus maar beter zo lang mogelijk worden uitgesteld.
  • Foutje!

    Zorg is mensenwerk en je weet wat het spreekwoord daarover zegt… Gelukkig ging het bij mij niet om het opereren van een of ander lichaamsdeel. Maar de uitslag van een hartonderzoek. Toch kan ik je verzekeren dat het flink schrikken is, als de arts je uit het niets vertelt dat je hartritme niet oké is.
  • Soms twijfel ik wat erger is: het vermoeden van artsen dat ik een vierde auto-immuunziekte heb, of de afsprakenlijst van het onderzoekstraject dat ik hiermee inga. De diagnose voor het syndroom van Sjögren kan worden gesteld aan de hand van mond-, oog- en bloedonderzoek en dus stromen de uitnodigingen van het ziekenhuis momenteel bij mij binnen. Overigens kan hier nog wel een forse besparing worden geleverd, want als je zoals ik vaste klant in het ziekenhuis bent, kun je hem desnoods met je ogen dicht nog wel vinden. Telkens een folder met routebeschrijving meesturen, hoeft dus niet.