Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Samantha Ruesink

Samantha Ruesink

Sam Ruesink, een nuchtere Achterhoekse met een grote passie voor de zorg, dat ben ik!

Voor mijn studie en werk ben ik in Nijmegen, Amsterdam en uiteindelijk in Rotterdam beland. Een fantastische stad waar ik graag woon, werk en leef samen met mijn partner.

Ik ben professional op het gebied van geestelijke gezondheid, de verslaving en dak- en thuislozenzorg. Als afgestudeerd Sociaal Pedagogisch Hulpverlener ben ik al enkele jaren in deze fantastische sectoren werkzaam. Daarnaast heb ik een grote passie voor het verbeteren, veranderen en vernieuwen van de zorg niet alleen nationaal maar ook internationaal. Daarom heb ik de master Health Care Management aan de Erasmus Universiteit afgerond. Om bijdrage aan te leveren aan innovaties in de zorg ben ik management trainee geworden bij JMC Talent for Care. Binnen het managementprogramma ontwikkel ik mijzelf door diverse projecten te leiden tot een echte leider in de zorgsector.

Met mijn combinatie van veel enthousiasme, kennis, vaardigheden en ervaring pak ik graag problemen in de zorg aan, maak ik deze bespreekbaar en werk ik mee aan innovatieve oplossingen om goede zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. Maar bovenal om zorg op maat voor de aller kwetsbaarste mensen te kunnen blijven bieden.

 

Blogs van deze auteur

Blog De laatste Downer?

De laatste Downer?

30 mei 2016 Samantha Ruesink

Gesprekken over ethische dilemma’s roepen altijd veel emoties, vragen en meningen op. Zo laaide onlangs de discussie over de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) ook wel de ‘downtest’ genoemd in alle hevigheid op. Deze test is nu nog voorbehouden aan vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het downsyndroom, het edwardssyndroom of het patausyndroom. Naar alle waarschijnlijkheid zal minister Schippers van Volksgezondheid dit jaar beslissen de test breed aan te bieden. Tegenstanders zien hierin het gevaar dat er steeds minder Downers geboren zullen worden en dat de acceptatie van mensen met Down zal afnemen. Maar klopt dit ook?

Blog De kans om iemand te helpen, grijp je. Toch?

De kans om iemand te helpen, grijp je. Toch?

25 april 2016 Samantha Ruesink

De Donorweek is inmiddels een begrip in Nederland. Eén week waarin orgaan- en weefseldonatie in het middelpunt van de belangstelling staat. Onder meer de Nederlandse Transplantatie Stichting en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komen in actie en vragen tijdens deze week aandacht voor het tekort aan donoren.

Blog Mea Culpa

Mea Culpa

29 maart 2016 Samantha Ruesink

‘Waar gehakt wordt, vallen spaanders’. Dit geldt zeker ook voor de zorg. Professionals zijn ook mensen en fouten maken is menselijk en soms ook onvermijdelijk. Maar als patiënt mag je verwachten dat zorgaanbieders de gemaakte fouten correct afhandelen en dat ze er alles aan doen om herhaling te voorkomen.

Blog Wie heeft de regie?

Wie heeft de regie?

15 maart 2016 Samantha Ruesink

In zorginstellingen is de laatste tijd nadrukkelijk aandacht voor de rol van de patiënt. In onze maatschappij staat de burger steeds meer centraal. Eigen regie en zelfmanagement zijn veelgebruikte termen door de politiek, gemeenten en ook zorginstellingen. Om tot zelfmanagement te komen, is het nemen van goede, passende gedeelde besluiten door de patiënt en zorgverlener essentieel. Maar wie heeft in het maken van deze beslissingen de regie?

Blog Toekomst van de zorg?!

Toekomst van de zorg?!

28 januari 2016 Samantha Ruesink

Onze samenleving vergrijst de komende jaren in een rap tempo. Meer ouderen betekent ook meer mensen die op den duur zorg nodig hebben. Door de bezuinigingen is hier minder geld voor, met als gevolg dat minder zorgverleners voor meer cliënten zullen moeten gaan zorgen, vaak in minder tijd. Dit levert een hogere werkdruk op en zorgt volgens velen dat de kwaliteit van zorg daalt. Door de vergrijzing dreigt in de toekomst een personeelstekort in de zorg. Om dit tekort op te lossen wordt er ook volop geïnvesteerd in en geëxperimenteerd met robottechnologie.

Blog Kinderen met kanker, kanjers zijn het!

Kinderen met kanker, kanjers zijn het!

5 januari 2016 Samantha Ruesink

Kinderen met kanker. Een ondenkbare combinatie. Maar in ons land krijgen elk jaar 550 kinderen tussen de 0 en 18 jaar een vorm van kanker. Dat zijn tien kinderen per week. Door de verbeterde zorg is de afgelopen decennia de overlevingskans voor kinderen met kanker enorm toegenomen, ruim driekwart geneest. Draai je het om: dan kun je ook zeggen dat een kwart het niet overleeft. Helaas sterft in Nederland nog steeds om de 2-3 dagen een kind aan kanker. Wat als bij je (klein)kind, je broer of zus de diagnose kanker gesteld is? Wat komt er allemaal op je af? Hoe ga je verder?

Blog "U pakt mijn zorg af"

"U pakt mijn zorg af"

17 september 2015 Samantha Ruesink

Het “keukentafelgesprek” in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) roept bij veel mensen vaak vragen en emoties op. Deze gesprekken zijn voor veel mensen lastig en spannend. Vooral als er minder zorg of hulp wordt toegekend dan wordt gevraagd.

Blog Euthanasie is ook goede zorg

Euthanasie is ook goede zorg

19 maart 2015 Samantha Ruesink

Euthanasie en hulp bij zelfdoding in de psychiatrie zijn nog steeds een taboe in Nederland. Van de honderden verzoeken die er jaarlijks binnenkomen wordt slechts een handvol gehonoreerd. Want is deze hulp aan psychiatrische patiënten wel te rechtvaardigen? Patiënten zijn immers niet terminaal ziek en hebben vaak nog hun hele leven voor zich. Kan je dan wel spreken over uitzichtloosheid? En wat maakt het lijden voor deze patiënten nou zo ondraaglijk?