Beter informeren

Geplaatst op 24 september 2020 door - 434 keer bekeken

Foto Beter informeren

U kunt na de injecties iets meer pijn krijgen. Dat zei de neuroloog bij het geven van de injecties in mijn polsen. Ik bleek een paar weken geleden dubbelzijdig carpaal tunnelsyndroom te hebben.

Nou niet iets om je echt zorgen over te maken. Het komt veel voor en ik ken veel mensen die het hebben gehad en die goed behandeld zijn.

Vervelende klachten

Maar ook iets veelvoorkomends kan erg vervelend zijn. Al jarenlang heb ik klachten van mijn handen en mijn armen, maar ik heb het nooit zelf als carpaletunnelsyndroom herkend. De laatste weken werden mijn armen vaak doof en prikkelend en ik liet steeds vaker dingen uit mijn handen vallen. Ook ’s nachts werd ik er wakker van. Daarom kreeg ik toch een verwijzing naar de neuroloog.

Met een echo was de diagnose in een minuut gesteld, onmiskenbaar. Ik was er wat beduusd van, want de klachten klopten niet helemaal bij de diagnose. Dat gaf de neuroloog (een aardige jonge vrouw, die veel tijd nam) ook toe. Ze gaat dus nog meer onderzoek doen, maar dat carpaletunnelsyndroom is er sowieso.

Standaard behandeling

De standaardbehandeling was vroeger altijd opereren, maar tegenwoordig probeert men het eerst conservatief. Dat betekent: ’s nachts braces dragen en injecties met corticosteroïden. Hoewel ik tot nu toe in andere gevallen nooit effect had van injecties met corticosteroïden, besluit ik braaf om akkoord te gaan.

Ik zoek van tevoren op internet van alles op. De arts geeft me niets mee, ze gaat er blijkbaar vanuit dat ik mijn eigen info wel zoek. Op internet vind ik dat je de eerste dagen iets meer pijn kunt hebben en dat na circa een week bij ongeveer 50% van de mensen de klachten verminderen. Wie weet heb ik ook eens geluk?

De injecties

Tien dagen na het eerste consult, op een vrijdag, fiets ik door het bos naar het ziekenhuis. Geen leuk vooruitzicht, die prikken, maar als het helpt, dan ga ik ervoor. De neuroloog geeft de injecties en het valt alles mee. Ik vraag voor de zekerheid of ik wel gewoon terug kan fietsen. Geen probleem. Ik check nog even de info die ik zelf had gevonden over mogelijk wat meer pijn de eerste dagen. Dat bevestigt ze. En als het werkt merk ik dat na ongeveer een week. Ik ga hoopvol naar huis.

Onverwachte hevige pijn

Midden in de daaropvolgende nacht word ik wakker met vreselijke pijn in mijn rechterhand. Het is afschuwelijk. Ik weet niet hoe ik hem moet leggen. Ik ben niet ongerust, maar de pijn is hevig, veel erger dan ik ooit had. Als ik zaterdag opsta neem ik paracetamol in. Om 12 uur is de pijn zo erg dat ik het ziekenhuis bel. Ik weet natuurlijk al wat ze gaan zeggen: u kunt iets meer pijn krijgen na de injecties. Als het niet rood is en u heeft geen koorts, dan neemt u paracetamol. Ik overleg of ik wat Oxycodon zal nemen, ik heb dat nog liggen van een polsfractuur een paar maanden geleden.

Ik breng de dag op de bank door. Het concert waar ik zondag naar toe zou gaan en waar ik me erg op had verheugd, zeg ik alvast af, helaas… Na een nacht met hevige pijn, gaat het de zondag wel iets beter, maar ik kan mijn rechterhand dan bijna niet gebruiken. Ik gooi wat soep uit de vriezer in de magnetron. Iets snijden gaat absoluut niet.

Op maandag heb ik ook nog veel pijn. Maandagavond kan ik voor het eerst weer een lepel vasthouden en een bakje yoghurt eten met mijn rechterhand. Ik heb dan drie dagen heel veel pijn gehad en niet mijn normale activiteiten kunnen uitvoeren.

Slechte informatie

Ik begrijp dat een arts niet alles kan voorspellen. Maar als ik lees en hoor dat je de eerste dagen na de injecties iets meer pijn kunt hebben en ik heb zulke afschuwelijke pijn (ik zei tegen de assistente: de pijn is wel vijf keer zo erg) dan klopt de informatie toch niet? Ik ben vast niet de enige die dit ervaart.

Ik woon alleen en kan niet zomaar hulp inschakelen (uiteraard wel bij zeer ernstige situaties). Maar nu was ik totaal niet voorbereid. Mijn dochter is 8 maanden zwanger die wil ik niet belasten en mijn zoon zit in Italië. Had ik deze mogelijkheid ingecalculeerd, dan had ik meer eten in huis gehaald, meer vooraf klaargemaakt en had ik geen kaartje voor een concert geboekt.

Ik vind dat artsen zich moeten realiseren wat slechte informatie met je als patiënt doet. En dat ze moeten weten: ook zeldzame bijwerkingen komen voor. Ik hoop dat deze jonge specialist hier iets van leert.


Heeft u ervaringen met slechte (of juist goede) informatie? Schrijf een waardering >

Welke zorgverlener past voor uw behandeling van carpaletunnelsyndroom? Check de keuzehulp >
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland