Beter worden dankzij reviews

Geplaatst op 17 januari 2014 door - 2401 keer bekeken

Toen we begonnen met ZorgkaartNederland wisten we het zeker: er is behoefte aan een betrouwbare, onafhankelijke website waar mensen hun mening kunnen delen over hun dokter, de tandarts, het ziekenhuis of andere zorgverlener. Dat klopte. In korte tijd groeide ZorgkaartNederland uit tot de grootste waarderingssite voor de zorg, die maandelijks bijna een miljoen bezoeken telt.


De site groeit en bestaat dankzij mensen die de moeite nemen om hun mening over de zorg met anderen te delen. De site bestaat ook dankzij de ziekenhuizen en zorgverleners, die hun zorg willen verbeteren op basis van wat er volgens patiënten goed gaat en wat beter kan. De site groeit elke dag, en net als de ziekenhuizen doen ook wij ons voordeel met de ervaringen van onze bezoekers.

 

De afgelopen dagen zijn er – met name via Twitter- een aantal kritische vragen gesteld over de werkwijze van de redactie, de gedragscode en de omgang met de gegevens van de inzenders. Met deze blog willen we graag antwoord geven op de belangrijkste vragen en benadrukken dat wij tegelijk ons voordeel kunnen doen met alle reacties. Het helpt ons om onze gedragscode verder te verbeteren. En het maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat die gedragscode helemaal duidelijk is. Hier gaan we direct verder mee aan de slag.

 

De redactie van ZorgkaartNederland toetst alle inzendingen aan de redactiecode. Daarmee heeft de redactie een cruciale rol in het waarmaken van onze belofte om een veilige omgeving te bieden. Zowel voor patiënten als voor zorgverleners. De redactie heeft dus dagelijks te maken met flink wat correspondentie. Over de waarderingen die binnenkomen, over verzoeken van zorgverleners om contact met de inzenders te krijgen, en over cijfers en toelichtingen die soms onduidelijk of ontoereikend zijn.

 

Verreweg de meeste reviews die worden gegeven zijn positief. Van de bijna 150.000 waarderingen is 85% een dikke voldoende. Maar er komen ook negatieve beoordelingen binnen. Over dokters die fouten maken, tandartsen die niet communiceren, huisartsen die het niet begrijpen. Over mensen dus. Niet over vakantieparken, niet over films, niet over boeken, maar over mensen.

 

Negatieve reviews, en dus ervaringen, hebben een forse persoonlijke impact op zowel de patiënt als op de individuele zorgaanbieder. Het is dus heel belangrijk dat we juist bij die negatieve waarderingen soms meer specifieke aandacht geven. Vanwege de gevoeligheid voor beide partijen is het van belang dat de review goed onderbouwd is, klopt en bruikbaar is voor anderen. We vragen in die gevallen dus soms om meer toelichting Het plaatsen van de waardering blijft daarbij vanzelfsprekend het doel. Maar we letten wel goed op.

 

Daarbij zoeken we naar de juiste balans, de juiste toon, de juiste benadering. En dat we die niet altijd vinden is ons duidelijk. Dat we onze werkwijze vaker en beter moeten uitleggen eveneens. Werk aan de winkel dus, en dat gaan we doen. We hopen dat jullie met ons mee willen blijven denken. Want uiteindelijk is het doel: samen de zorg beter maken.

 

Jacqueline Baardman
Adjunct-directeur patiëntenfederatie NPCF

 

Danny van den IJssel
Productmanager ZorgkaartNederland
NPCF

 

> Kijk hier voor de gedragscode

> Kijk hier voor meer uitleg over de doelstelling en de werkwijze van ZorgkaartNederland

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland