Naar de navigatie Naar de inhoud

Brief aan mijn specialist

Geplaatst op 3 juni 2015 door - 5439 keer bekeken

Foto Brief aan mijn specialist

Beste dokter P, Binnenkort zal ik weer tegenover jou zitten. Als eerste zal jij ongetwijfeld vragen hoe het met mij gaat, want we hebben elkaar ruim drie maanden niet gesproken. Je weet dat ik een paar maanden geleden acuut gestopt ben met de injecties vanwege een allergische reactie op mijn been. Op dat moment besloot ik om een periode volledig te stoppen met medicatie.

Het liefst zal ik op jouw eerste vraag antwoorden dat het fantastisch met mij gaat en dat ik geen medicijnen meer nodig heb. Helaas, ik weet nu wel beter. Ik kan je zeggen, dokter P, dat er dagen zijn waarop het best lekker gaat. Op die dagen heb ik wel last van de vaste pijnplekken maar och, dat is wel te doen. Dat zijn dagen waarop ik erover denk om toch weer te gaan sporten.

Hiërogliefenhandschrift

Maar er zijn ook dagen dat ik blij ben dat ik kan typen, omdat schrijven met een pen erg pijnlijk is en mij een hiërogliefenhandschrift oplevert. Dat iets simpels als kaas schaven of vlees snijden pijn doet. Net als huishoudelijke klussen, een doekje uitknijpen of een stuk wandelen. En dan komt het voordeel van reumatische psoriasis om de hoek kijken, want de ziekte is grillig. Waar ik vandaag last van heb, is morgen misschien wel weg of stukken minder. En weet je dokter, ik heb hier lieve mannen die alles voor mij willen doen, maar daar maak ik zo min mogelijk gebruik van. Wat dat betreft lijk ik wel een klein kind, want ik wil alles zelf doen. Ik wil niet dat het leven hier draait om mijn ziekte. Ik heb een vreselijke hekel aan klagen, ik bijt nog liever mijn tong af, dus mij horen ze hier niet.

Geestelijk lekker in mijn vel

Maar goed, dat trainen zie ik op die mindere dagen dus niet zitten, kan je je dat voorstellen? Dat iets vasthouden te veel pijn doet? Of iets eenvoudigs als een rits dicht doen al te pijnlijk is? Dat een pan gewoon te zwaar is om te op te tillen? Of dat het mij niet eens lukt om mijn nagels elke week te lakken vanwege de pijn? Dat laatste doe ik dan in delen (vrouwen weten vast wel wat ik bedoel) want ik moet er niet aan denken dat ik dat aan een van mijn mannen moet vragen. Maar weet je wat nu raar is, dokter P, ik voel me geestelijk zo enorm goed. Wat een heerlijk gevoel is het om geen last meer te hebben van allerlei bijwerkingen. Ik schrijf veel (op de pc dus), zit vol ideeën, heb fijne contacten en zie van veel zaken de humor in en lach ook om mijn eigen dommigheden. Ik ga eropuit en geniet van het leven, want ik ben dol op het leven. De pijn druk ik weg, dat wil ik niet laten overheersen.

En toch zal ik er weer aan moeten beginnen, aan nieuwe medicijnen. Ik weet dat de ontstekingen in mijn gewrichten en pezen toenemen. Maar echt, ik zie er zo tegen op. Wat ook een nadeel is van dit soort medicatie is dat het erg lang duurt voordat een medicijn überhaupt aanslaat. Ik ben straks een jaar verder en nog niets opgeschoten met een behandeling. Op dit soort momenten moet ik altijd aan mijn opa denken. Die nam een ‘Halleluja pilletje’ en al zijn klachten verdwenen. Heb jij die misschien op voorraad liggen?

Geen doorsnee patiënt

Oh en weet je, dokter P, omdat ik vast wel weer een gewrichtsonderzoek krijg, en ik niet opnieuw voor gek wil staan met mijn oude versleten badstofsokken, heb ik alvast nieuwe gekocht. Ik vraag me trouwens af of ik bovenstaand verhaal wel aan je kan vertellen, dokter P, want jouw tijd is kostbaar en wij weten allebei dat én praten én een lichamelijk onderzoek doen erg tijdrovend is. Nu ben ik best een mondige vrouw, al zeg ik het zelf, dus zal ik de tijd vragen die nodig is. En als we gaan praten over nieuwe medicatie zal ik je zeggen dat ik, aangezien ik erg snel last heb van zware bijwerkingen, niet zo maar weer alles zal slikken of spuiten. Het gaat tenslotte om mijn lichaam, dokter, een lichaam dat echt nog heel wat jaren mee moet. Ik stel voor dat wij samen kijken welk medicijn geschikt is voor mij. Je moet nu wel weten dat ik geen doorsnee patiënt ben. Dus pas ik voor een doorsnee behandeling.

Vriendelijke groet,

@MarySjabbens

Deze blog is eerder verschenen op www.marysjabbens.nl

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn 4 reacties geplaatst

S. | 15 oktober 2017

Hoi Mary,

Ik begrijp precies wat je bedoeld, mooi luid en duidelijk verhaal.
Ook ik gebruik al jaren medicatie die mij persoonlijk van binnen als van buiten veranderen, accepteren is en blijft toch een ding.
Belangrijkste gegeven wat jij benoemd vind ik met de specialist kunnen overleggen, daar schort het nogal eens aan. Ik ben juist op advies van de specialist gaan afbouwen waarvan ik bij voorbaat eigenlijk al kon weten dat dit niet goed kan gaan. Na een knie operatie en een jaar revalideren zat ik weer in de rolstoel tegenover de chirurg. Ik schaamde mij diep, want dit was natuurlijk niet handig en hij begreep niet waarom ik deze actie had ondernomen. Ik ga terug naar de onderhoudsdosis en blijf daar de komende 30 jaar op zitten.
Sterkte Mary.

Onny | 22 juni 2015

Beste Mary,
Als mondige 60-plusser en werkende vrouw heb ik ook reuma. Ik voel me regelmatig geen patiënt, maar een cliënte die reuma heeft.
Een algemene behandeling kan je als cliënte behoorlijk opbreken. Daarom doet het me goed dat je aangeeft dat na het (tijdelijk) stoppen met medicatie je vooral geestelijk veel beter voelt. Een ervaring die ik deel en medepatiënten op het hart zou willen drukken, ga goed na wat medicatie, bijvoorbeeld Plaquenil voor een effect kan hebben op je geestelijke gezondheid. Na jarenlang gebruik stond dit medicijn me zo tegen dat ik stopte. Na 3 maanden bleek dat mijn sombere gedachten die ik jaren had verdwenen waren. Nader onderzoek leerde me dat Plaquenil dit soort bijwerkingen kon hebben. Inmiddels ben ik weer actief naast mijn werk, ervaar mezelf weer als een positief ingesteld persoon en dat heeft weer een positief effect op dat stukje van mij, de reuma.

Met vriendelijke groet en succes met je zoektocht naar datgene wat wel goed voor je is!

Mary Sjabbens | 8 juni 2015

Dag Agnes,

Bedankt voor je warme reactie!

Mary Sjabbens

Agnes | 6 juni 2015

Beste Marja,

Net jouw blog ontdekt. Prettig leesbaar, zo uit je dagelijkse leven geschreven, sterkte en wijsheid wens ik je met het samen uitzoeken wat eventueel kan helpen als medicijn en om je leven leefbaar te houden. Met humor. Vooral ook het gevoel dat jezelf, als niet doorsnee patiënt, als Uniek mens gezien wordt!
Ik lees graag met je mee.

Groet,

Agnes
(ex-maatschappelijk werker)


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.