Broze botten, en toch blij leven

Geplaatst op 24 oktober 2018 door - 3072 keer bekeken

Foto Broze botten, en toch blij leven

In 1997 hoorde ik dat ik osteopenie had, een lichte vorm van osteoporose. Tien jaar later bleek ik echte osteoporose te hebben. Ik was toen nog geen 60 en mijn botten waren al in de 80. Dat voelde niet lekker. Tot ik mezelf toesprak en zei dat mijn botten vandaag toch echt niet slechter waren dan gisteren.

Gezond leven en toch osteoporose

Altijd dacht ik dat gezond leven me zou kunnen behoeden voor osteoporose en met name voor inzakkingen van mijn wervels. Ik had mijn moeder op latere leeftijd steeds krommer zien worden. Ik wandelde veel en ging veel naar buiten. Maar ja, zo blijk je toch op een aantal dingen geen invloed te hebben. Ik ben allergisch geworden voor al die mensen die roepen: “Als je maar gezond leeft, dan blijf je langer vitaal.” Als er iemand gezond probeerde en probeert te leven ben ik het wel als niet-roker, vegetariër, elke dag vers eten etc..

Het is wel waar dat ongezond leven de kans op diverse ziekten en aandoeningen vergroot, maar of het omgekeerde ook klopt? Je krijgt in je genen een aantal zaken gewoon mee. Daar moet je het mee doen. Ik had de pech dat ik rond mijn veertigste ook nog mijn eierstokken moest missen vanwege goedaardige tumoren. Maar daarna had ik hormoontherapie toegepast, ik kon mezelf dus niets verwijten.  

Medicijnen?

Volgens mijn huisarts was dat duidelijk: osteoporose, dus medicijnen, bifosfonaten. Elke week een tablet. Ik deed dat braaf. Maar ik wilde er meer over weten. Ik was nog zo jong! Je kon die bifosfonaten maar vijf jaar gebruiken, daarna werkten ze niet meer. En dan?

Ik vroeg en kreeg een verwijzing naar een specialist op dit gebied. Hij raadde me, ook vanwege mijn leeftijd, Evista aan. Dat zou hormoonwerking nabootsen. Ik slikte Evista (elke dag helaas). Geleidelijk kreeg ik allerlei rare klachten, waarvan astma wel de meest vervelende was. Of dat nu echt door de Evista kwam, kon niemand zeggen.

Op een nieuwe Dexa scan bleek dat de toestand van mijn botten minder snel achteruit ging. Ik heb toen een tijd geen medicatie gebruikt. Bij de volgende controle na een paar jaar raadde de specialist mij een nieuw middel aan: Prolia. Tweemaal per jaar inspuiten. Na bijna vijf jaar Prolia, had ik zoveel rare klachten, dat ik wilde stoppen. Ook hier kon ik niet aantonen dat de klachten door de Prolia kwamen. Als je de lijst met bijwerkingen ziet, is alles mogelijk. De specialist was een beetje geïrriteerd dar ik de laatste injectie niet had genomen. Want ik moest er nog een infuus achteraan hebben als afsluiting. Dat had hij me eerder nooit verteld. Wat ik met het infuus heb gedaan, daar heb ik al eerder een blog over geschreven (lees hier de blog).

Snel lopen

Men zegt dat je osteoporose niet voelt. Inmiddels weet ik dat er wel degelijk mensen zijn die er pijn van hebben. Ik heb ook vaak pijn, maar kan natuurlijk niet bewijzen dat het van de osteoporose komt. Ik ben 70, voor artsen en andere hulpverleners val ik in de categorie senioren, al zie ik er helemaal niet zo uit en heb ik ook niet het activiteitenpatroon van de gemiddelde senior.

Om minder kans te hebben op vallen, deed ik een valtraining bij een oefentherapeute. Dat vond ik een goede actie van mezelf. Ik loop ook vaak met een stok. Niet om op te leunen, maar om me bewust te zijn van het belang van opletten. Met die stok of, als ik lange afstanden loop, met twee stokken, loop ik behoorlijk snel. En daar geniet ik van, ik ben een blij mens, en toevallig met broze botten.

 
Er is 1 reactie geplaatst


  • Irani | 25 oktober 2018

    Mooi hoe je dit omschrijft! Ik ervaar ook steeds dat je manier van denken bepalend is voor de ervaring die je hebt. Hoe kunnen we ons bewuster maken van onze mogelijkheden in de schijnbare onmogelijkheden. En hoe mogen we milder voor onszelf zijn, even niet onszelf beoordelen, gewoon reflecteren op wat er is en hoe we de volgende stappen willen zetten? Bedankt dat je ons deelgenoot maakt.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland