Naar de navigatie Naar de inhoud

Compliment

Geplaatst op 25 februari 2016 door - 7225 keer bekeken

Foto Compliment

Ik lig in de stoel van de mondhygiëniste. Comfortabel, maar niet relaxed.

Tandarts en mondhygiëniste, ik vrees hen zo. En dan vooral hun instrumenten. Boven mijn buik hangt het blad waar al die vreselijke martelinstrumenten klaar liggen. Ze maken een geluid waarvan je rillingen en kippenvel krijgt, en ze doen pijn. In afwachting van die pijn schiet m'n hartslag omhoog en zit m'n adem hoog. Ik probeer zenuwachtig wat lacherige domme grapjes te maken.

Gespannen wachtend

De mondhygiëniste weet van mijn angst voor haar. Ze begint rustig aan de eerste inspectie. Zwijgend gaat ze met haar instrumenten door mijn mond. Ik lig daar, overgeleverd, gespannen afwachtend. Ze draait zich om naar de computer om iets na te lezen (denk ik tenminste). En dan komt het: ze geeft me een compliment. En nog een. Ik ben goed bezig, heb de instructies goed opgevolgd, mijn gebit en tandvlees zien er heel goed uit. Ik voel opluchting, blijdschap, zelfs trots! En ontspanning. De mondhygiëniste zegt dat ze nog wat schoon gaat maken en we spreken af dat ik mijn hand op steek als het niet gaat. Ik hoef mijn hand niet op te steken, want ik kan de behandeling redelijk ontspannen doorstaan. Door die complimentjes.

Ontspannen kracht van complimenten

Ik ervaar en hoor het vaker: de ontspannende kracht van een compliment in de spreekkamer. Herken je dit? Veel emoties in die stoel van de mondhygiëniste. Een daarvan wil ik hier ook met je delen. De mondhygiëniste zegt dat we de volgende keer weer eens een tandvlees-meting moeten doen, want de laatste stamt uit voorjaar 2012.

Verbazing

Als de dag van gister herinner ik me echter de operaties, mijn mond vol hechtingen en pijnstilling. Ik wijs haar op die operatie en bijbehorende nacontroles. Na wat zoeken in mijn dossier vindt ze inderdaad een ingescande brief van de parodontoloog. Ze kan alleen de scan op deze computer niet openen. Dat lukt gelukkig wel op een andere computer in een andere ruimte. Eind 2013 blijkt de laatste meting, deze hoeft dus nog niet herhaald te worden. Pfffff. Ik lig even behalve met angst ook met verbazing in die stoel. Dit is toch niet de bedoeling van een elektronisch dossier? Ingescande brieven die dus niet doorzoekbaar zijn? Het is maar goed dat ik de vaardigheden van eigen regie en zelfmanagement beheers en dus weerwoord kan en durf te geven. Scheelt weer een consult!

Elke de Quay



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.