Naar de navigatie Naar de inhoud

Compliment aan de gezondheidszorg

Geplaatst op 8 februari 2017 door - 4528 keer bekeken

Foto Compliment aan de gezondheidszorg

Er is nogal wat aan te merken op onze gezondheidszorg, vinden we - ook al werd Nederland laatst weer uitgeroepen tot het land in Europa waar je de meeste kans hebt beter te worden als je ziek bent (Health Consumer Powerhouse, februari 2017). Ook in verzorgingshuizen kom je van alles tegen dat niet klopt: ’t kan altijd beter. Maar laatst hoorde ik een opbeurend verhaal van een opgewekte mevrouw van bijna 90 in een heel gewoon verzorgingshuis in Dordrecht.

 

Sloopauto

“Ik zit hier nu wel leuk met u te praten, maar ik ben net een sloopauto vanbinnen. Ik had het al heel lang aan mijn hart, daarvoor heb ik een pacemaker. Dat is mooi, zo’n uitvinding. Hoeveel onderzoeken ik wel niet gehad heb… Niets is te veel. Mijn nieren functioneren niet goed, daarvoor moet ik regelmatig naar het ziekenhuis. Ik ben al ik weet niet hoeveel keer geopereerd. ‘Al die moeite voor zo’n oud mens’ zeg ik dan. Zijn die dokters altijd heel verbaasd. ‘Mevrouw, natúúrlijk gaan we u er bovenop helpen.’ Dat is heel gewoon in Nederland, als ik het goed begrijp. Daarvan ben ik dan elke keer weer onder de indruk.”

Oplappen

“Op een dag werd ik wakker en was ik zó in de war. Ik bellen. Komen ze aanrennen, hup meteen de ziekenwagen in. Een TIA. Deze arm kan ik bijna niet meer bewegen en lopen ging ook niet meer. Nu is het gedaan, dacht ik. Maar nee. In het ziekenhuis werd ik helemaal opgelapt. Kom ik hier terug in het verzorgingshuis: ‘mevrouw, we gaan eruit halen wat erin zit’. Komt er zomaar elke week een meisje om die arm te masseren. ‘Anders wordt het daar stijf en kunt u er helemaal niks meer mee.’ Kost niks. Staat er een fysiotherapeut op mijn kamer: looptherapie. Zo hebben ze me uit de rolstoel aan de rollator gekregen.”

Wonder

“Er zijn misschien ook wel dingen die misgaan in de zorg, maar als dan mijn dochter weer komt met de kleinkinderen, denk ik vaak 'wat is ’t is een wonder dat ik er nog ben'. Dankzij alle mensen die hun best voor me hebben gedaan.”

Victor de la Vieter

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er is 1 reactie geplaatst

Leon | 15 juni 2017

"Er zijn misschien ook wel dingen die misgaan in de zorg".

en:

" ook al werd Nederland laatst weer uitgeroepen tot het land in Europa waar je de meeste kans hebt beter te worden als je ziek bent"

De cancer survival rate voor Nederland ligt in het rapport dat U noemt op 54,07% voor Nederland, tegen 58,83 voor België. Dat is een énorm verschil en betekent dat er in Nederland véél meer patiënten per jaar aan kanker sterven dan in België. Dus laten we aub ophouden met doen alsof de Nederlandse gezondheidszorg het zo goed doet.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.