Cooling-down

Geplaatst op 26 november 2020 door - 250 keer bekeken

Foto Cooling-down

Na de warming-up en work-out wil je het liefst zo snel mogelijk je rust nemen. Maar houd nog even vol. De cooling-down helpt niet alleen spierpijn voorkomen.

Het inspireert je ook hoe je de volgende keer je gezonde leven voortzet.

Gezond naar het ziekenhuis

Eigenlijk is gezondheid vrij gewoon. Het is geen hype, geen dieet, geen religie, geen lifestyle. Het is een gewoonte. Die gewoonte kun je onderhouden en blijven voeden. Maar hoe?

Neem bijvoorbeeld meneer Veenstra. Een man die weet hoe hij zijn belastingaangifte moet invullen en hoe hij online een reis kan boeken. Zou het niet meer dan normaal moeten zijn dat hij ook weet hoe hij gezond kan blijven? Maar ook, dat hij weet waarom hij bepaalde pillen moet slikken als hij onverhoopt toch een keer ziek is? Het zou zelfs niet meer dan normaal moeten zijn dat hij niet alleen naar het ziekenhuis gaat voor zijn zieke gezondheid, maar vooral dat hij daar naartoe kan gaan als hij gezond is, en dat graag wil blijven.

Als arts ben ik een soldaat aan het front. Huisarts in opleiding, klaar om er alles aan te doen om te genezen. Maar het wordt tijd dat we onze kennis niet alleen inzetten om te zorgen voor zieke mensen, maar juist ook voor gezonde mensen, zodat die gezond kunnen blijven.

We willen mensen als meneer Veenstra, en natuurlijk ook jou, die handvatten geven die nodig zijn om zelf de regie te houden over je eigen gezondheid. Terwijl je nog gezond bent!

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

gezond blijven

Gezond zijn om te leven

Iedereen wil gezond zijn. Gezonder zijn is mogelijk. Ik laat aan mijn patiënten graag zien dat gezondheid, gezond worden en gezond zijn helemaal niet hoeven te betekenen dat je de rest van je leven dan van een blaadje sla en hardlopen aan elkaar hangt. Want we leven tenslotte niet om gezond te zijn, maar we zijn gezond zodat we kunnen leven.

‘Met Fit4Life maar je van fit zijn je nieuwe gewoonte.’
Erik Scherder – Professor Neuropsychologie


Vijf app-tips

Als laatste onderdeel van de training, de ‘cooling-down’, sta je even stil. Bedenk je wie je bent, wat je doelen zijn, wat er goed gaat, en waarop je wilt verbeteren. Kijk eens rustig om je heen. In je straat, in de wijk. Wat vind je leuk? En bij welke gezonde initiatieven kun je aansluiten? Wist je dat je digitaal ook een heel eind kunt komen? Ik geef je hier 5 app-tips waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

1. Mijn breincoach
De app 'Mijn breincoach' kan helpen bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl en met name 'gezondere hersenen'. Via de website kun je in 2 minuten achterhalen of je goed bezig bent om je hersengezondheid op peil te houden. Met de app kun je op een interactieve manier aan de slag om te werken aan gezonde(re) hersenen. Je kunt zelf kiezen waar, wanneer en met welk onderwerp je aan de slag gaat. Onderzoekers zijn bezig om de app steeds te verbeteren. Ze geven het advies: blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig.

2. Mijn Eetmeter
Met 'Mijn Eetmeter' van het Voedingscentrum kun je bijhouden hoeveel je eet, drinkt en beweegt. Je krijgt in een overzicht te zien of dit voldoende is en vervolgens persoonlijke adviezen voor verbetering.

3. SamenGezond
SamenGezond is het grootste gezondheidsprogramma van Nederland en geschikt voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken bij een gezondere leefstijl. SamenGezond daagt je uit om gezonde keuzes te maken en geeft je tips, advies en oplossingen om je fitter te voelen.

4. Persoonlijke Gezondheidscheck
De Persoonlijke Gezondheidscheck is een online vragenlijst vanuit een mobiele website. Na het invullen van de lijst ontvang je een persoonlijk rapport waarin je leest hoe het met je gezondheid gesteld is.

5. Vitaliteitscoach Actify
Actify is de gezondheidscoach die jou helpt om in kleine stappen gezonde gewoontes aan te leren. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt eten of juist meer wilt ontspannen.

Met de cooling-down is de training ten einde. Wil je meer lezen? Kijk dan ook eens op fit4life.club.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland