Naar de navigatie Naar de inhoud

Dankzij ergotherapie aan de slag met MS

Geplaatst op 24 mei 2022 door - 1431 keer bekeken

Foto Dankzij ergotherapie aan de slag met MS

Als je MS hebt, weet je dat je van alles kunt krijgen. Maar toen ik woordvindproblemen kreeg, was ik toch verrast. Ik had er veel moeite mee. Ik haalde woorden door elkaar zonder dat ik dat zelf doorhad


Hulp van de ergotherapeute

Dit begon tijdens een reorganisatie op werk die te lang duurde en die veel onduidelijkheid met zich meebracht. Ik was moe en vergat sowieso steeds meer, ook concentreren lukte minder goed.

Met een logopediste oefende ik woorden en dat hielp. Maar ik wist ook dat dat niet voldoende zou zijn. Nogal wat collega's waren met een burn-out uitgevallen en ik sloot niet uit dat ik ook die richting opging.

Een praktijkondersteuner van de huisarts raadde mij een training mindfulness aan. Dat is inmiddels onderdeel van mijn leefstijl. En ik kwam ik bij een ergotherapeute terecht om te kijken naar mijn belastbaarheid. Ik had het idee dat ik moest weten waar mijn klachten vandaan kwamen om ze op te kunnen lossen, het kon zowel door de MS komen als door de burn-out die ik in de verte zag naderen.

Belastbaarheid

Inmiddels heb ik geleerd dat het niet uitmaakt waar de klachten vandaan kwamen. Want ik heb wel geleerd hoe ik er het beste mee om kan gaan. We hebben in kaart gebracht wat mij energie kost en welke taken ik wel of niet kan doen als ik bijvoorbeeld wat meer vermoeid ben. Met die kennis kan ik mijn dag beter indelen. Een ander concreet voorbeeld is dat we samen hebben gekeken naar mijn manier van aantekeningen maken. Hoe leg ik alles vast en kan ik de belangrijke punten daaruit makkelijk terugvinden? Dat scheelt tijd en energie. Ik heb en houd overzicht over mijn taken. Daardoor kan ik eerder mijn grenzen aangeven en dat doe ik ook.

Als ik weet dat een werkweek druk wordt, plan ik minder in naast mijn werk. Is het privé even wat drukker, dan deel ik mijn werkuren anders in. Mijn teamleider is op de hoogte en geeft mij hierin vrijheid.

Deels afgekeurd en weer aan het werk

Mijn ergotherapeute bereidde met mij het gesprek voor dat ik hierover met mijn teamleider had. Ook in de afronding van de loopbaan bij mijn oude werkgever heeft zij een belangrijke rol gespeeld. Haar kennis over UWV, Spoor 2 en haar ervaring met mensen die MS hebben en een vergelijkbaar traject volgden, hebben mij enorm geholpen om goede keuzes te maken en mijn belang op lange termijn voor ogen te houden.

Als laatste leerde ik te letten op mijn balans: tussen thuis en werk, tussen inspanning en rust en dan juist op de momenten dat het goed met me gaat. Want dan word ik overmoedig en doe ik teveel, ook dat heb ik geleerd.

Ik vond een nieuwe baan voor 24 uur en was in de veronderstelling dat dit tijdelijk zou zijn. Dat ik na een tijdje weer zover zou opknappen dat ik terug kon naar een werkweek van 32 uur. Afgelopen november ben ik deels afgekeurd. Ik weet niet hoe de toekomst eruitziet en of de situatie zo blijft als hij nu is. En - dat had ik nooit verwacht - daar heb ik voor nu vrede mee.

Rust en vertrouwen

Op dit moment gaat het dus goed. Ik kan doen wat ik moet doen, en meestal ook wat ik wil doen. Ik neem voldoende rust en bouw wat reserves op. Als ik een stapje extra moet zetten door omstandigheden, dan lukt dat ook. Het geeft rust.

Het belangrijkste: ik heb het vertrouwen in mezelf teruggevonden. Ik ben een waardevolle werknemer en ik heb er met deze manier van werken vertrouwen in dat ik dat nog lange tijd kan zijn. Ik ben mijn ergotherapeute ontzettend dankbaar.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.