Naar de navigatie Naar de inhoud

"De enige manier om zorg te vergelijken"

Geplaatst op 4 januari 2021 door - 1248 keer bekeken

Foto "De enige manier om zorg te vergelijken"

Gerard is voorzitter van een ouderinitiatief-woongroep in Roermond voor 12 mensen met een verstandelijke beperking. Gerards zoon Patrick (47) woont hier.

Patrick woont al sinds het begin, nu 20 jaar geleden, bij de woongroep. “Hij heeft het goed hier", vertelt Gerard. "De begeleiding, verzorging, verpleging en het verblijf is voor iedereen geregeld met een persoonsgebonden budget (PGB).”

Drie jaar geleden hebben de bewoners van de woongroep en hun naasten meegedaan aan interviews voor ZorgkaartNederland. Gerard: “Er zijn toen 15 interviews afgenomen. De interviews gingen over hoe de bewoners en hun naasten de zorg en ondersteuning bij de woongroep ervaarden. Een externe persoon nam de interviews af. Dat was goed om te doen. En we konden zo ook een goed beeld neerzetten van hoe het hier op de woongroep is. Over het algemeen zijn de mensen dik tevreden. Alleen de personeelswisselingen, dat is soms een lastig iets.”

Zorg vergelijken

De interviews - of waarderingen - zijn op ZorgkaartNederland geplaatst. Door dit voor verschillende zorgorganisaties en woongroepen te doen, kunnen mensen de zorg en ondersteuning bij verschillende voorzieningen vergelijken. En kijken wat bij hen past. Gerard: “Ik vind dat een heel goed systeem. Ik denk dat er geen andere mogelijkheden zijn om naar zorg en ondersteuning te zoeken en dit met elkaar te vergelijken.”

Veranderende zorg

In de loop van de jaren zijn er slechts enkele wisselingen geweest in bewoners van de woongroep. Naarmate de mensen ouder worden, vraagt dat ook om andere zorg en ondersteuning.
“We hebben bijvoorbeeld te maken met iemand die gaat dementeren. We bekijken met elkaar of en hoe we voor deze persoon de zorg en ondersteuning kunnen blijven garanderen in deze woonsituatie. Of dat dat beter kan op een andere plek.”

De meeste bewoners wonen hier al vanaf het begin bij de woongroep. “Zij zijn ook mee verhuisd naar een andere locatie zo’n zes jaar geleden. We moesten verhuizen omdat de eerste woning niet meer goed paste bij de bewoners. We wilden bijvoorbeeld ook kamers beneden en een ruimer trappenhuis.”

(De tekst gaat onder de afbeelding verder)

Gerard en zoon Patrick

Goed kijken naar waarderingen

Gerard heeft gevraagd of de naasten opnieuw een waardering over de woongroep wilde plaatsen op ZorgkaartNederland. “En dat hebben een aantal (8) ook gedaan. Met een gemiddelde waardering van een 8,7. Dat is fijn.”

Voor 2019 staat een gemiddelde waardering van 4,3. Daar is Gerard niet blij mee. “Het gaat hier om de waardering van één persoon. Iemand die mijns inziens meer een persoonlijke boodschap af wilde geven. Ik heb daar dan ook mijn eigen ideeën over die verder niet van belang zijn voor de woongroep, voor ZorgkaartNederland en voor andere mensen die daar op zoeken."

"Wat ik jammer vind is dat daar nu wel die 4,3 staat voor 2019. Dat is niet fijn om te zien en het geeft een vertekend beeld. Het zet de woongroep in een verkeerd daglicht. Misschien is het goed om als je de waarderingen van mensen goedkeurt en op de website zet, je ook goed kijkt naar het geheel. Dat wil ik graag meegeven.”

Makkelijk (samen) waarderen

De gehandicaptensector kan volgens Gerard heel goed gebruik maken van ZorgkaartNederland. “Ik vind het een heldere website. Je kunt er makkelijk op zoeken. En de waarderingen zijn ook niet moeilijk om in te vullen. Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen dit ook zeker. Ik denk niet dat mijn zoon het alleen kan. Maar samen met iemand die hem daarbij helpt, kan het wel.”

Kartrekker voor gehandicaptensector

Op de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat meer mensen met een beperking gebruik gaan maken van ZorgkaartNederland, geeft Gerard de tip: “Zoek een ‘Hugo Borst’ voor de gehandicaptensector. We missen een kartrekker in deze sector. Iemand die opkomt voor mensen die levenslang en levensbreed zorg en ondersteuning nodig hebben.”

Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met de zorg. Schrijf jij ook een waardering?Er is 1 reactie geplaatst

Jhospes | 18 november 2022

Klant vriendelijk en in overleg is veel mogelijk en ben zeer tevreden over de geleverde zorg

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

Hartelijk dank voor uw bericht. U kunt hier de waardering voor de zorgverlener insturen: https://www.zorgkaartnederland.nl/schrijf-een-waardering

Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.