Naar de navigatie Naar de inhoud

De feiten op tafel

Geplaatst op 25 januari 2017 door - 3685 keer bekeken

Foto De feiten op tafel

In deze blogserie geven wij onze bezoekers een kijkje achter de schermen bij ZorgkaartNederland. Hierbij het blog van Alexander Inia, redacteur/onderzoeker bij ZorgkaartNederland.

We helpen u graag om een goede zorgverlener of –organisatie te kiezen. De ruim 400.000 ervaringen van andere patiënten op ZorgkaartNederland bieden daar waardevolle informatie voor. Bijvoorbeeld om – hier spreekt een ervaringsdeskundige - na een verhuizing een nieuwe huisarts en tandarts te zoeken.
Maar niet alleen patiënten weten ZorgkaartNederland te vinden. De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) gebruikt onder meer onze ervaringen om te bepalen welke zorgorganisaties een bezoek verdienen. Alleen al dat is reden voor ons om in 2017 nog fanatieker ervaringen te verzamelen!

Belangrijke informatie

Maar door de enorme hoeveelheid waarderingen heeft ZorgkaartNederland nog een extra functie. Op basis van ruim 400.000 ervaringen kun je ook analyses doen die voor patiënten belangrijke informatie opleveren. Die informatie moet dan natuurlijk wel begrijpelijk worden gemaakt voor de patiënten. ZorgkaartNederland zag dat ook in en dat is de reden dat ik hier sinds februari 2016 werk als redacteur/dataonderzoeker.

‘Extra aandacht’

Ik kan me voorstellen dat u niet precies snapt wat ik dan precies doe. Om een voorbeeld te geven: toen de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) haar lijst van 150 verpleeg- en verzorgingshuizen met ‘extra aandacht’ vrijgaf, heb ik de ervaringen van de bewoners en hun mantelzorgers op ZorgkaartNederland bekeken. Het bleek dat de instellingen met extra aandacht van de IGZ ook minder goed scoorden op ZorgkaartNederland.

 

Andere bronnen

Ik gebruik meestal de ervaringen op ZorgkaartNederland voor analyses, maar niet altijd. Ik heb bijvoorbeeld ook gegevens over wachttijden gebruikt voor twee artikelen. Ook heb ik de tarieven van ziekenhuizen met elkaar vergeleken, toen zorgverzekeraar CZ voor het eerst data over de prijsafspraken met ziekenhuizen vrijgaf.

De feiten op tafel

Mijn belangrijkste project in 2016 was echter de tussenrapportage ‘De feiten op tafel’. Voor die tussenrapportage over het werk van onze interviewteams heb ik alle analyses gedaan. Staatssecretaris Van Rijn heeft ‘De feiten op tafel’ in oktober in ontvangst genomen tijdens een congres over verpleeghuiszorg in Nieuwegein. Ik hoop dat mijn analyses hebben geholpen om de Nederlandse verpleeghuiszorg in de toekomst te verbeteren.

2017

Ook dit jaar hoop ik weer veel analyses te doen over belangrijke onderwerpen in de zorg. Natuurlijk wil ik zorgorganisaties en zorgverleners die mooie cijfers halen in het zonnetje zetten in mijn artikelen. Maar ik wil vooral ook problemen in de zorg onder de aandacht brengen. Zoals ik in 2016 lange wachttijden bij poliklinieken oogheelkunde en slechte verpleeghuiszorg door personeelstekort kon aantonen.  Als ik ook in 2017 op die manier weer help aan het verbeteren van de zorg, dan weet  ik dat ik ook aan het einde van 2017 weer tevreden terugkijk op mijn werkzaamheden van het afgelopen jaar.

Alexander Inia



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.