De fysiotherapeut: zet net een extra stapje bij!

Geplaatst op 8 september 2019 door - 1872 keer bekeken

Foto De fysiotherapeut: zet net een extra stapje bij!

Een kunstheup krijgen is best een langdurig proces waarbij je veel ondersteuning nodig hebt. Laat staan bij twee nieuwe heupen!

Nooit eerder kreeg ik te maken met een fysiotherapeut voor behandeling. In deze periode stonden er echter enkele aan mijn bed en in de fysio-fitnessruimte om me te begeleiden naar een gezonde loop.

Speeltips van de fysio

De eerste fysiotherapeute Marie José kwam aan huis om me te leren hoe ik op een goede manier in en uit bed of de stoel kon komen, zonder de geopereerde heup teveel te belasten. Naast de uitdagingen van alledag was er een extra opdracht: hoe kan ik op een leuke manier toch zoveel mogelijk met mijn zoontje van een half jaar oud omgaan?

Marie José gaf me creatieve tips, zoals samen liedjes zingen of verhaaltjes voorlezen. Zo kon ik de gemiste momentjes met mijn zoontje Quintin toch een beetje goedmaken. Het was met de leefregels na de heupoperatie namelijk niet mogelijk om mijn lieverdje zelf in of uit de box of kinderstoel te halen. En samen spelletjes doen op de box, kleed op de vloer of op de bank zat er ook niet in. 

Nieuwe woning en nieuwe fysiotherapeut

We woonden twee hoog in een flat zonder lift. Met één versleten heup en een kunstheup voelde ik me daar nogal opgesloten. Traplopen was nog een enorm drama! Dus na de eerste heupoperatie volgde verhuizing nummer één en daarmee een wisseling van fysiotherapeut. Deze nieuwe fysiotherapeut heette Sabine en ze zette de goede begeleiding voort.

Ook Sabine hield rekening met de vraag hoe ik met mijn zoontje zoveel mogelijk samen dingen kon doen. We hebben samen gekeken naar hoe ik met een stevige kinderwagen toch een klein stukje met mijn zoontje Quintin kon wandelen. De kinderwagen had dan tevens de functie van rollator, zodat ik niet met de elleboogkrukken hoefde te lopen.

Help! Brand!

Deze fysiotherapeute ben ik nog meer dank verschuldigd. Op een dag was ik een tosti aan het maken en ik had mijn tosti-ijzer op de (houten) eettafel gezet, waar ik makkelijk bij kon vanuit mijn trippelstoel. Sabine stond aan de deur voor ons wekelijkse consult, dus trippelde ik naar de deur. Ze rook iets vreemds en snelde naar binnen. Wat bleek? Ik had een theedoek te dichtbij het tosti-ijzer laten liggen en - je raadt het al - deze stond in brand! Vliegensvlug pakte ze de brandende theedoek en gooide die naar buiten. Zo, dat was een goede binnenkomer!

Weer mens worden

Na de tweede heupoperatie was het weer tijd om te verhuizen. Dichterbij de mantelzorgers die onmisbaar bleken in de zorg voor mij en vooral mijn zoontje. In deze tijd was fysiotherapie in de fitnesszaal mogelijk. Het echte revalideren kon beginnen! In eerste instantie werd ik begeleid door Paul, in een kleinschalige ruimte waar vooral mensen kwamen sporten en bewegen om hun gezondheid te verbeteren, of om te revalideren na een operatie zoals die van mij. Een veilige omgeving.

Stap voor stap voelde ik me onder strenge begeleiding steeds meer mens worden. Wonderlijk wat ik in relatief korte tijd heb kunnen bereiken na een jaar zo goed als stilzitten door de heupproblemen.

Stapje vooruit en stapje terug

Doordat de begeleiding in deze fysio-fitnesszaal in de ochtend werden gegeven en ik mede door de hittegolven en bloeddrukverlagers juist in de ochtend werd geveld door duizelingen en misselijkheid, ben ik overgestapt op een sportabonnement in een nabijgelegen fitnesscentrum. Na een enkel maandje alleen aanmodderen werd daar een fysiotherapeut in dienst genomen. Benjamin is de vierde in de rij van fysiotherapeuten die me prima hebben geholpen.

Ik werd wederom te pas en te pas geveld door griepjes, infecties en de bekende onwelheid door ontregelde bloeddruk. Benjamin wist lijn te houden en bleek een goede stok achter de deur om niet op te geven.

Uiteindelijk liep ik twee jaar na de eerste heupoperatie 10 kilometer tijdens de Airborne-mars in Oosterbeek. In dit filmfragmentje ben ik te herkennen aan mijn fluoriserend roze vest, zoonlief in de buggy, manlief Sydney en onze hond Yara. Supertrots voelde ik me, toen we de finish haalden!

Optelsom

Het sommetje is eenvoudig: 
2 acuut versleten heupen + 
2 nieuwe heupen + 
2 verhuizingen + 
4 verschillende fysiotherapeuten 
 
Op de Internationale Dag van de Fysiotherapie wil ik aan alle fysiotherapeuten zeggen: dank je wel, jullie verdienen een dikke 10!

Wilt u ook ervaringen delen over uw fysiotherapeut of andere zorgverlener? Schrijf een waardering.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland