Naar de navigatie Naar de inhoud

De kassa rinkelt bij ziekte

Geplaatst op 25 april 2016 door - 7107 keer bekeken

Foto De kassa rinkelt bij ziekte

Spannend! Behalve dat het nu in een doos met een Grieks opschrift zit, is mijn medicatie het laatste jaar (2016) onvoorspelbaar leverbaar. Ik haalde het eens per maand, nu is er steeds vaker maar voor een week aan de apotheek geleverd. Dat is lastig, wachttijden daar zijn niet altijd kort. Terecht hoor, iedereen verdient goede voorlichting. Maar ik betwijfel of er een integere reden is voor de slechte levering.

Het farmaverdienmodel

In 2015 is er een variant van mijn medicijn op de Nederlandse markt gekomen die minder vaak geïnjecteerd hoeft te worden. Het patent van het dagelijkse medicijn liep af. Met de vernieuwde variant verdient de Israëlische fabrikant opnieuw veel. Het gaat om meer dan $4 miljard per jaar, wereldwijd..

Een onderzoekje

Voordat dat het nieuwe medicijn in Nederland werd goedgekeurd, werd ik benaderd door een niet-wetenschappelijke club die het beste wil voor mensen die met mijn ziekte leven. Zij deden onderzoek naar medicatiegebruik voor mijn ziekte. Samengevat kreeg ik een vragenlijst met vragen die aanstuurden op het gemak van het minder vaak prikken. Al stond dat er niet zo bij. In de piepkleine lettertjes las ik dat het onderzoek werd gefinancierd door de fabrikant. Ik mailde de projectmedewerker met vragen over de objectiviteit van het onderzoek. Hij probeerde me in een telefoongesprek gerust te stellen. Het was duidelijk dat integriteitskwesties zoals gebruikelijk bij gedegen wetenschappelijk onderzoek boven zijn pet gingen. Dat hij me niet terugmailde is veelzeggend. Ik vraag me af: Worden neurologen bestookt met de uitkomsten om de overstap te promoten of zo? In Amerika is al meer dan de helft van de patiënten over naar de nieuwe variant.

Maak dat de kat maar wijs 

Ik heb helemaal geen bezwaar tegen dagelijks prikken. Ook niet met een goedkoper generiek middel uit een Griekse doos. Het lijkt me juist beter zorgkosten waar mogelijk te beperken. En zo steun ik kennelijk de Griekse economie :-). Het prikken doet helemaal geen pijn. Het prikje is in vet en dat bevat weinig gevoelscellen. De pijn zit in je hoofd, al is dat niet voor iedereen zomaar te accepteren. Op een wereldwijd forum las ik daarbij genoeg reacties van overstappers op andere continenten, die bijwerkingen kregen van de hogere dosis. Misschien trekt het wel bij: ik leef liever mijn leven dan dat ik in een wenproces met onbepaalde einddatum beland. Daar heb ik al eens een half jaar aan besteed. Het aanbod voor het vernieuwde middel sloeg ik van harte af.

Toeval bestaat niet

Er waren maar eenmaal eerder leveringsproblemen: in een kerstvakantie was de fabrikant gesloten. Mijn ziekte is seculier en trekt zich niks aan van christelijke vakantiedagen. Ik geloof zelf niet eens in toeval. Met mijn nuchtere noordelijke brein vraag ik me af waarom mijn dagelijkse medicijn zo slecht leverbaar is geworden. Ik ben echt blij hoor, dat er tegenwoordig medicatie bestaat om mijn ziekte te remmen. Maar is er nu nog niet genoeg aan verdiend? In verband met de kosten wordt patiënten  dan ook liever aangeboden van hun prikangst af te komen. Behalve comfortabeler voor de prikker is dat een stuk goedkoper. Zowel patiënten als zorgverleners dragen zo bij aan de beperking van zorgkosten. 


Anja Prakken



Er zijn 2 reacties geplaatst

anja | 9 mei 2016

Een paar dagen na verschijnen van deze blog werd ik gebeld door verpleegkundige van de fabrikant. Ze hadden gehoord van mijn leveringsproblemen en en wilden t medicijn aan huis komen brengen.
Zo ging t toen ik ermee begon en ik zat dagenbte wachten op de bezorging. Dus laat maar, apotheek is toch om de hoek.

Nu zouden ze me bellen voor afspraak en alles regelen met receptuur.

Ik werd weer gebeld en ik vroeg hoe ze er eigenlijk bij kwamen dat de levering slecht loopt. Daar zou ik weer over worden teruggebeld.

Niks meer gehoord.

Inmiddels is mijn medicatievoorraad op en zorgt mijn eigen apotheek dat het er morgen is.

Trudy | 30 april 2016

Helaas heb ik exact dezelfde ervaringen.
Roep dit al jaren, ook voor we Griekse opschriften hadden...


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.