De nieuwe definitie van gezondheid

Geplaatst op 23 oktober 2017 door - 2788 keer bekeken

Foto De nieuwe definitie van gezondheid

Het is weer eens zover. Ik probeer het al de hele week vol te houden. Maar op vrijdag kan ik het echt niet meer houden. De pijn en de vermoeidheid krijgen mij toch klein. Bibberend als een klein jongetje lig ik onder de dekens en vervloek ik die dwarslaesie. ‘IK WIL GEWOON MIJN LEVEN LEVEN!’, roept mijn hoofd. Maar mijn lichaam zegt iets anders. De spasmes en de incontinentie nemen het over. Ik weet het al, het is blaasontsteking nummer acht dit jaar. Toch maar weer even de huisarts bellen.

Eigen regie

‘Beste dokter. Ik merk dat ik last heb van autonome disregulaties, lichte koorts en spasmes in het abdomen. Ik heb zelf al een paracetamolspiegel aangelegd, en heb op het patiëntenforum gekeken waar ik het beste op kan letten. Ik ondersteun het met 3 keer daags D-mannose en ben vast begonnen met vitamine B. Graag even mijn urine sticken en opsturen voor een microscopisch onderzoek en graag even op kweek zetten. Dan bel ik over vier dagen terug om te kijken welk beestje wij hebben. Thuis heb ik alvast ciprofloxacine en monuril, mochten de klachten verergeren, dan start ik de kuur alvast. Bent u het daarmee eens?’

Ik heb sinds een jaartje een nieuwe huisarts die best moet wennen aan deze stijl, kan ik u vertellen. Maar inmiddels zijn wij tot een soort overeenstemming gekomen. Hij laat mij zoveel mogelijk zelf bepalen (althans dat denk ik) en geeft zijn medisch advies als het echt moet. Belangrijker is dat hij mij het gevoel geeft dat IK zelf regie over dit proces heb.

Samen beslissen

Ik weet namelijk wel dat ik te hard werk. Ik weet dat mijn leven één grote opeenstapeling is van hoogte- en dieptepunten, maar dat is nu precies zoals ik het wil hebben. In één van de eerste gesprekken zijn wij het hier ook over eens geworden. Ik krijg dan ook geen advies om het rustiger aan te gaan doen (alsof dat kan met vijf dames thuis), er wordt mij niet verteld hoe ik beter kan katheteriseren of beter mijn drie R’en (rust, regelmaat, reinheid) kan bewaken. Nee, wij hebben een gesprek over hoe hij mij kan helpen zo goed mogelijk MIJN dagelijkse bezigheden te doen. Of dat nu gaat over hoe ik in mijn kop zit, hoe mijn werk gaat of mijn gezinsleven, hoe gelukkig ik ben of…..hoe mijn fysieke toestand is.

En dat is nu precies hoe ik het wil. Met al mijn handig- en onhandigheden. Met al mijn kracht en mijn valkuilen, met al mijn mooie en minder mooie dingen. Samen met de patiënt, precies zoals ik mijn gezondheid wil ontwikkelen.

 
Er zijn 4 reacties geplaatst


 • Christa | 25 oktober 2017

  Zo zo zo Herkenbaar, Niet het niet kunnen lopen maar vooral die berg pijn NIET je leven laten beheersen. Vooral wel je gezin draaien en leuke dingen willen doen en dan maar de hele hoofdprijs te betalen om dat af en toe Veelste hoog op te laten lopen. En dan van iedereen te horen dat ik ook te veel doe!! Goed stukje Niek! Heerlijk om het ook eens bij een ander te lessen. Herkenbaarheid is zo lekker soms.

 • Olav | 24 oktober 2017

  Niek... het is allemaal wat... je lijkt bijna “ mens”... ondanks dit allemaal kop op kerel en op naar betere tijden en de feestdagen! Weer iets om naar uit te kijken.
  Groetjes thuis aan de dames van ons.👊

 • Piet Hein | 24 oktober 2017

  Lieve Niek

  Met bewondering heb ik je bericht gelezen, op het gebied van jouw lijf en jouw medicaties ben jij inderdaad de expert...fijn dat je huisarts daarin met jou mee kan dansen...

  Neem ook de tijd om je lijf niet helemaal te veronachtzamen, ik heb dat te weinig gedaan met vervelende gevolgen... maar blijf ook die stoere Niek die het zelf weet en mag weten!

  Ik hoop dat je snel weer opknapt en daardoor weer op je vijf vrouwen kunt passen.

  Dank voor je tijd,

  Piet Hein.

 • Joke | 23 oktober 2017

  Sterk stuk. Petje af voor mens/schrijver/patiënt.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland