Naar de navigatie Naar de inhoud

De oude buurvrouw

Geplaatst op 3 november 2016 door - 4228 keer bekeken

Foto De oude buurvrouw

In deze blogserie geven wij onze bezoekers een kijkje achter de schermen bij ZorgkaartNederland. Hierbij het blog van Rianne van Pijkeren, beleidsmedewerker ZorgkaartNederland.

Medicijnen uit voorzorg

Onze oude buurvrouw van 83 jaar komt sinds enige tijd bij een praktijkondersteuner van de huisarts. Behalve dat de buurvrouw wat te zwaar is, mankeert zij helemaal niets. Ze is kerngezond. Een klein tabletje voor de bloeddruk is alles wat zij gebruikt. Toch moet ze maar liefst vier keer per jaar naar de praktijk komen. Naast het opmeten van de bloeddruk wordt er bloed geprikt. Want haar cholesterol en suikerspiegel moeten worden gecontroleerd.

Toen ik haar laatst sprak, gaf ze aan dat ze zo slecht sliep. Op mijn vraag of ze daar vaker last van had, antwoordde ze dat dat nog nooit het geval was geweest. Tot voor kort ging zij liggen en sliep ze. ‘Ja’, gaf ze aan, ‘ik heb wel andere medicijnen gekregen.’ Enigszins ongerust vroeg ik haar waarvoor. Dat was voor haar cholesterol. Dat was een heel klein beetje te hoog volgens de praktijkondersteuner en daarom was het goed dat ze daar medicijnen voor zou gaan slikken. Enig speurwerk van mijn kant leverde toch een wat ander beeld op. Ze zat nog binnen de marge of net op de rand. Dat bracht de buurvrouw toch wel ernstig aan het twijfelen hoe noodzakelijk deze medicijnen dan wel zijn.

Nóg meer medicijnen

Ze vroeg ons om advies. Wij adviseerden haar om direct te overleggen met de praktijkondersteuner dat ze de medicijnen wilde laten staan. Ze had namelijk helemaal geen te hoog cholesterol. Wat ze nu wel had, was dat ze zich akelig voelde overdag omdat ze slecht sliep. En dat ze overdag zo moe was van het slechte slapen dat ze in slaap viel en dan ’s avonds niet in slaap kwam.

De praktijk werd gebeld door de buurvrouw om te melden dat ze wilde stoppen met de medicijnen omdat ze er zo naar van werd. Tot onze schrik kwam de buurvrouw met een nieuwe zak vol met pillen aan voor haar cholesterol. Van deze pillen zou ze mogelijk geen slaapproblemen krijgen. Daarnaast had ze ook direct een verwijzing voor de oogarts. Ze moest haar ogen toch maar eens laten controleren vanwege mogelijke suiker. Onze buurvrouw heeft een suikerspiegel waar menig oudere jaloers op zou zijn. Ze hééft helemaal geen suiker.

Wat is hier het grote punt?

De buurvrouw verandert voor haar idee in een zieke vrouw met allerlei dreigende risico’s. Er wordt op geen enkele manier een bevestiging gegeven van haar uitstekende gezondheid met haar 83 jaar. Ze wordt ziek gepraat en onzeker of ze wel echt zonder pillen kan. Er ontstaat een afhankelijkheid van de zorg die totaal overbodig is. Onze buurvrouw is haar eigen risico kwijt aan middelen die totaal onnodig zijn, waar zij niet om gevraagd heeft of bij betrokken is.

Er is sprake van een totaal gebrek aan eigen regie. Er is op geen enkele manier sprake van samen beslissen. Er dreigen grote risico’s van een vicieuze cirkel van slecht slapen, slaaptabletten, valgevaar. Waarbij de zorgkosten onnodig oplopen en zorgconsumentisme wordt aangewakkerd. Als het aan ons ligt, leert onze buurvrouw op haar eigen gezonde verstand te vertrouwen. Dat resulteert in een bezoek aan de huisarts een of twee keer in het jaar. Daarbij wordt zij betrokken in de besluitvorming en de behandelopties. Ze leert wat de voors en tegens zijn van het gebruik van medicijnen.

Dat is waar ik me voor in wil zetten. Dat zorgverleners deze insteek hebben. Onze oude buurvrouw in regie met de steun die ze daarbij nodig heeft.

Onze oude buurvrouw slaapt weer lekker en…heeft inmiddels gekozen voor een andere huisarts.

Rianne van Pijkeren



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.